Sport

2016.10.18. 15:38

Megkezdi szereplését az Európa Kupában az Alba Fehérvár

Székesfehérvár - A kék-fehérek szerdán, helyi idő szerint 21 órakor lépnek pályára az SL Benfica vendégeként a portugál fővárosban.

Horog László

A honi bajnokságban százszázalékos fehérvári kosárlabdázók kedden délelőtt indultak a Gáz utcából, előbb Bécsbe buszoztak, majd a délutáni órákban Lisszabon felé vették az irányt. Kora este érkeztek a portugál fővárosba, ahol szerdán este, helyi idő szerint 21 órakor megkezdik szereplésüket a FIBA Europa Cup sorozatán.

Dzunic Branislav együttese három év után szerepel ismét a nemzetközi porondon, 2013-ban a bajnoki és kupagyőzelem után a másik szervezet, az ULEB által szervezett Eurocup-on voltak érdekeltek. Most a FIBA égisze alatt vívják mérkőzéseiket. Már az első meccs sem ígérkezik könnyűnek, a Benfica a portugál kirakatcsapat, még akkor is, ha a legutóbbi bajnoki finálét elvesztette a nagy ellenfél, Portóval szemben. Sőt, a bajnoki szezont megelőző Szuperkupában is a rivális volt a jobb, 14 ponttal. Pár napja, a bajnokságban, idegenben visszavágtak Damian Hollisék, 76-74-re nyertek idegenben. A hazai pontvadászaton két győzelemmel állnak. Nem sok hiányzott, hogy az Európa Kupa helyett a Bajnokok Ligájában induljanak, ám egy ponttal elveszítették a pároscsatát az olasz Varese ellen. Otthon 75-72-re kikaptak, idegenben pedig csak 72-70-re nyertek, ezért kerültek az Alba csoportjába a belga Brussels Basketball és a francia Elan Chalon mellé.

Markovic Luka (b-j), James Farr, Filipovity Márkó és Tóth Péter a lisszaboni landolás után Fotó: A szerző

Igazi, nemzetközi brigádot alkotnak. A nyáron, Olaszországból igazolt, egykori székesfehérvári kedvenc, a 28 esztendős Damian Hollis amerikai és magyar állampolgársággal egyaránt rendelkezik. A 25 éves Raven Barber amerikai, az utóbbi években megfordult Kanadában, Svédországban, Csehországban, Kolumbiában, idén nyáron érkezett Lisszabonba. A csapat korelnöke a 38 éves Carlos Andrade a portugál nemzeti együttesben pattogtat, bár az 1975 óta független Zöld-foki Köztársaságban született. Kosaras karrierjét a rivális Portóban kezdte, általában évente vándorol, ám 2012 óta már a fővárosiakat erősíti. A kinti dobóként számon tartott, 31 éves Carlos Morais Angolában, Luandában látta meg a napvilágot. Ugyan portugál állampolgársággal is rendelkezik, hazája válogatottjában szerepel. Hollishoz hasonlóan a nyáron került a Benficához. A fehérváriak szakmai stábja szoros meccsre számít. A Benfica több, a közelmúltban vívott mérkőzését megtekintették, igyekeztek feltérképezni az ellenfelet.

- A legutóbbi, Porto elleni bajnoki meccsen 27 ponttal jelentkező Hollis egyértelműen kulcsember, rá épül a piros-fehérek játéka, valamint Andradéra. Pár éve, amikor a válogatott mellett is dolgoztam, Eb-selejtezőn szerepeltünk a portugálokkal, Andrade kiemelkedőt nyújtott. Már nem fiatal, mégis erős, atletikus, gyors, jól dob, Hollis mellett ő számít a csapat sztárjának. Nagyon kell rá figyelnünk, továbbá az erőcsatárra, Reven Barberre, a hátvédre, Derek Raivióra. Carlos Morais is veszélyes, szintén jól dob kintről - közölte Dzunic Branislav, az Alba vezetőedzője.

- Négy meccsüket láttam, a Varese elleni, két BL-selejtezőt, valamint két, felkészülési összecsapást. Nagy csatára számítok. Felkészültünk az ellenfélből, bízom abban, hogy a védekezési és támadási variációinkat meg tudjuk valósítani - tette hozzá Góbi Henrik, másodedző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!