Sport

2016.07.27. 12:20

Mini olimpia a Bregyóban - Negyedszer találkozik magyar atlétika krémje Fehérváron

Székesfehérvár - Péntektől vasárnapig rendezik az atléták országos bajnokságát a székesfehérvári, Regionális Atlétikai Centrumban.

Káldor András

- Természetesen komoly rangot jelent egy magyar bajnokság megrendezése. Elismerése a szakmai és szervezői munkának, valamint egyfajta biztatást, visszajelzést is ad, hogy nem csináljuk rosszul. - fogalmazott Hirt Károly a rendező ARAK Atlétikai Klub elnöke.

Nem vitás, kevés olyan város van hazánkban, ahol negyedik alkalommal rendeztek OB-t, hiszen Fehérvár 2007, 2014, és 2015 után negyedszer nyerte el ennek a jogát.

- A magyar atlétika legfontosabb eseményeinek Székesfehérvár ad otthont ezen a nyáron, ráadásul a fehérváriak szeretik az atlétikát, sokan tömegsportként is űzik, de azok az eredmények, amelyeket az elmúlt időszakban az ARAK letett az asztalra, folyamatosan fejlődve bizonyíték arra, hogy jogosan kapták meg a rendezés jogát. - emelte ki Mészáros Attila alpolgármester a bajnokságot felvezető sajtótájékoztatón.

Az ARAK versenyzője, Szabó Dániel (sárgában) címvédésre készül 100 méteres síkfutásban. Fotó: Molnár Artúr

Az esemény különleges lesz a sportág szerelmesei számára, hiszen most láthatják utoljára a néhány nappal később kezdődő riói olimpia előtt a magyar versenyzőket. A 19 fős utazó csapatból mindenki rajthoz áll. Így az Eb ezüstérmes, és a Gyulai Memorialon 19,49-el új országos csúcsot elkérő Márton Anita, a szintén Eb második, és idén nagy formában versenyző Baji Balázs, aki 110 méteres gátfutásban, két hete először nyerte meg világklasszisok előtt a Gyulai Emlékversenyt. Ugyanekkor érte el idei legjobbját, 67,13-al a diszkoszvető Kővágó Zoltán. Kalapácsvető olimpiai bajnokunk Pars Krisztián sérülése után nehéz perióduson van túl, nincs még formában, de sebességét, és gyorsaságát visszanyerve szeretne bizonyítani a hétvégén. Rajtuk kívül a maratonfutó Erdélyi Zsófia 5000 méteren, míg a hétpróbázó Krizsán Xénia négy számban - magas, és távolugrásban, súlylökésben, és gerelyhajításban is tervezi szereplését.

- Azt szokták mondani, hogy a jón ne változtass! Mi nem is akarunk változtatni, így már én sem vissza, hanem hazajárok Székesfehérvárra! - hangsúlyozta Gyulai Miklós a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke. - Elég komoly hagyománya van a bajnokságnak, nemcsak azért, mert sorrendben ez lesz a 121. Visszanyerte az elmúlt években a presztízsét, és ezt az bizonyítja a legjobban, hogy az olimpia előtt néhány nappal minden ötkarikás induló itt lesz, és szeretné megmutatni magát, számot adva tudásáról. - tette hozzá.

A házigazda egyesület, az ARAK Utánpótlás Akadémia legjobbjaival képviselteti magát a bajnokságon. A ranglistavezető László Dávid hármasugrásban, a junior világbajnokságról a héten hazatért Szabó Dániel 100 méteres síkfutásban címvédőként bizakodhat éremben. - Célom a címvédés, amennyiben lehetséges akkor 200 méteren szeretnék egy újabb aranyat szerezni. - mondta határozottan Szabó, aki a 4x100 méteres váltónak is tagja. - Tisztában vagyok azzal, hogy nehéz dolgunk lesz, mert erős lesz idén a mezőny, de ugyanez érvényes a 100, és 200 méteres távon. Nem lesz könnyű megvédeni a címet, ha netán nem sikerülne, akkor egy egyéni csúcsot lenne jó elérni. Mindenki azt vallja, hogy címet szerezni a legkönnyebb, de megvédeni a legnehezebb!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!