Sport

2017.07.18. 17:35

A Videoton vezetőedzője a nemzetközi porondon is eredményes lenne a csapattal

Marko Nikolics akár továbbjutással ünnepelheti 38. születésnapját. A Videoton FC vezetőedzője éppen a Nömme Kalju elleni visszavágó napján gyújthat gyertyát, bár ahogy mondja: nem ez lesz a legfontosabb dolga.

Ferencz Balázs

- Bárhonnan odatalál már az Országalmához?

- Egy hónapon át laktam Székesfehérváron, minden este sétáltam a Belvárosban. Tudom, hol van az Országalma. A sétálóutca különösen gyönyörű. Sok jó hely van a Belvárosban, ahova munka után az emberek beülnek enni, inni. Jól érzem magam, ha Fehérváron vagyok, s milyen érdekes, hogy Székesfehérvár lefordítva szerbre szinte teljesen ugyanazt jelenti, mint az én saját városom neve, Belgrádé.

- Egy ljubljanai kitérőtől eltekintve most először dolgozik külföldön, egy más kultúrában. Nem okoz nehézséget számára?

- Aki a sportban dolgozik, könnyen hozzászokik a változatossághoz. 17 éve vagyok edző, rengeteget utaztam a világban a csapataimmal. Magánemberként is nagyon szívesen utazom és ismerek meg más kultúrákat, embereket. Magyarország közel van Szerbiához, sokat jártam itt korábban, már csak azért is, mert a feleségem nagyon szereti az országot. Vannak azért különbségek, de ez közel sem olyan, mintha Kínába szerződtem volna edzőnek. A családom, a feleségem és a kétéves kislányom a múlthéten érkeztek Magyarországra. A felkészülés alatt még nem voltak itt, hiszen akkor sokat utaztunk a csapattal. Nagyon megkönnyíti a dolgom, hogy itt vannak, mert már nagyon hiányoztak. Fiatalként persze én is eljártam szórakozni, mint minden fiatalember, de most már a család a fontos.

- Gondolom, jó lesz együtt ünnepelni a holnapi születésnapját.

- Évek óta nem tudom megünnepelni a születésnapomat, mindig van valami sportos elfoglaltság, most is éppen meccsünk lesz aznap. A futball már csak ilyen, el kell fogadni, hogy sok fontos eseményt háttérbe kell szorítanunk. Egyébként pedig már nem vagyok annyira fiatal, a 38.-at már nem is annyira illik megünnepelni.

- Azt mondja, már nem annyira fiatal. Azért mégis a magyar élvonal legifjabb trénere. El tudja magát fogadtatni mondjuk a játékosaival? Nem volt még problémája a fiatal kora miatt?

- 17 éve vagyok edző, az utolsó 10 évet profi csapat mellett töltöttem. A csütörtöki lesz a huszonnegyedik európai selejtező mérkőzésem. Nem vagyok rutintalan, nem tudom, van-e olyan fiatal magyar edző, akinek ennyi nemzetközi meccs van a háta mögött? Szerbiában sokszáz mérkőzésen álltam a kispad mellett, és több derbit is megéltem már edzőként, amikor a Partizan és a Crvena Zvezda csapott össze. Az utolsó szezonban három meccsen háromszor nyertünk ellenük. Nagy nyomás alatt dolgoztak az edzők. Sok válogatott játékossal is dolgoztam együtt, nem volt problémám sehol. Persze, itt is van nyomás, de kezelhető. Elég magabiztosnak érzem magam ahhoz, hogy ezzel a kerettel dolgozni tudjak.

- Három EL-selejtezőn és egy magyar bajnoki mérkőzésen már túl van. Milyen benyomásokkal gazdagodott?

- El kell ismerni, a Balmazújváros elleni mérkőzés nem volt túl jó meccs, tudunk ennél jobban játszani. De én szeretek mindent pozitívan szemlélni. Most eggyel több pont áll a csapat neve mellett, mint tavaly ilyenkor. Ráadásul tétmeccsen még nem veszített a Videoton, amióta itt vagyok, bízzunk benne, hogy ez a sorozat sokáig kitart majd. Egy hónapja dolgozunk együtt a csapattal, kell még némi idő, hogy stabilan tudjunk játszani minden meccsen. Hiszek a keretben, s abban, hogy jó eredményeket tudunk majd elérni. Az eredmény a legfontosabb, de hiszem, hogy a játék minősége is javulni fog.

- Megfelel az elvárásainak a keret, a csapat, a mentalitás, az atmoszféra?

- Sosem vagyok teljesen elégedett, hiszen mindig van hova fejlődni. Ha 15 ponttal vezetnénk a tabellát, akkor is ezt mondanám. Minden sport halála, ha valaki elégedetten hátradől, mert akkor jön a lejtmenet. Ott tart a csapat, ahol kell, a hangulatra sem lehet panasz. A következő napokban azonban talán sikerül leigazolnunk két-három játékost, akik vérfrissítést jelenthetnek, új lendületet adhatnak a keretnek.

- Mitől lehet jó egy edző?

- Érdekes kérdés. Szerbiában tanítok az UEFA Pro-licence-s edzői képzésén és mentorként segítettem a fiatal edzőket az elmúlt három-négy évben. Ott is felmerült ez a kérdés. Egy jó edzőnek komplexnek kell lennie. Ha ki kellene emelnem pár dolgot, akkor az elhivatottságot tartom a legfőbb alkotóelemnek, enélkül biztosan nem megy. Jó pszichológusnak kell lenni, a játékosokkal jó kapcsolatot kell ápolni, de meg kell tartani a tekintélyt. Fontos, hogy tudás alapján legyen tekintélye egy edzőnek, semmiképpen sem az erő és a hatalom miatt. Foglalkozni kell a médiával, a szurkolókkal. Jó edzéseket kell tartani, a videóelemzések is nagyon fontosak, s a taktika kidolgozása sem mellékes. Mindegyik komponens fontos, s nyilván tehetség nélkül sem megy. Imádom a munkámat, szenvedélyesnek és szerencsésnek tartom magam. Beszélgetni mindenki tud, lehet szép szavakat használni, de az eredmények alapján ítélik meg
az embert. De nem egy-egy meccs eredménye a legfontosabb, hanem hogy a szezon végén mit tudunk letenni az asztalra akár itthon, akár a nemzetközi porondon.

- Mi az, ami leginkább közel áll Önhöz? Mely területen érzi magát leginkább otthon?

- A győzelemben! Ezért kell mindent megtenni.

- Miben kell mindenképpen javulnia a csapatnak, hogy jöjjenek a győzelmek?

- A Kalju ellen megtaláltuk a megoldást az ő játékukra, s bízom benne, hogy csütörtökön sem lesz probléma. A hazai mérkőzések terén kell fejlődnünk, készülnünk kell arra, hogy az ellenfelek tíz emberrel védekeznek majd ellenünk és kontrázni fognak. Jobban ki kell használnunk a lehetőségeket, a passzjátékot is fejleszteni kell, s nagyon bízom benne, hogy az érkező játékosok is nagy segítségére lesznek a csapatnak. A részletek azonban az öltözőre tartoznak...

- Miként tekint a magyar bajnokságra?

- Ez egy fejlődő liga, nemcsak a játék, hanem az infrastruktúra is fejlődik. De a jó európai szereplés hiányzik. Ezek tények. Az én dédelgetett álmom, hogy Európában is jó eredményt érjünk el a Videotonnal. Fontos a bajnokság, fontos a kupa, de nagyon jó lenne nemzetközi szinten is eredményt felmutatni.

- Határozott, ugyanakkor távolságtartó személyiségnek tűnik. Létezhet edző és játékos közötti barátság?

- Nem szeretek nagyon magamról beszélni, inkább az eredmények beszéljenek.

- Kissrác volt még, de gondolom, hallott róla, hogy 1985-ben emlékezetes meccset vívott a Videoton és a Partizan az UEFA-kupában.

- Nincsenek róla emlékeim, de természetesen tudok a meccsről és az eredményről. A Videoton lemosta a pályáról a Partizant, és az nemzetközi szinten is nagy eredmény volt. Sajnos a Realt nem sikerült legyőznie az akkori Vidinek a döntőben, de nagyon remélem, hogy hamarosan jönnek majd új eredmények, és új meccsélményekkel gazdagodnak majd az emberek, s lehet mesélni a mostani meccsekről is. A Partizan Belgrád nagy klub, közel áll a szívemhez, de azért vagyok itt, hogy a Videotonnal érjek el sikereket.

1979. július 20-án született Belgrádban. Játékosként az FK Rad és a Dorcol csapataiban futballozott, de sérülés miatt hamar be kellett fejeznie pályafutását. Eleinte a Rad utánpótláscsapatainál dolgozott edzőként, majd 2008-ban lett a felnőtt gárda vezetőedzője. 2011 és 2012 között a szerb U18-as válogatott trénere volt. 2013-ban lett a Vojvodina edzője, 2013 és 2015 között a Partizan Belgrádot vezette, majd egy rövid ideig a szlovén Olimpija Ljubljanát irányította. Hogy aztán a 2016-17-es szezonban bajnoki címet és kupát nyerjen a Partizánnal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!