Sport

2017.03.07. 21:55

Balsay István a kosárlabdáról az Alba Fehérvár kupaaranyának fényében

Székesfehérvár - Balsay István a város korábbi polgármestere, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége társelnöke. Az Alba Fehérvár kupagyőzelme apropóján beszélgettünk.

Fejér Megyei Hírlap

- Boldog vagyok, hogy az Alba ismét megnyerte a Magyar Kupát. Ötven évvel ezelőtt a Magyar Népköztársasági Kupát már volt alkalmam a magasba emelni a Soproni MAFC irányítójaként. A négy fehérvári kupasikerből háromszor adhattam át a srácoknak a serleget, mint a szövetség társelnöke, mindig igyekeztem kiharcolni ennek a lehetőségét.

Fehérváron széles a bázis, a sportágat szeretők mellett mintegy 650 játékos van, az edzők száma is megközelíti a százat, ez a város a magyar kosárlabdázás egyik fellegvára. A 2017-es siker azért értékes, mert jó védekezéssel, nem túl jó játékkal, de a csapat erejét dicsérve született meg a győzelem. A csapat bebizonyította, hogy szoros mérkőzésen erős rivális ellen sem kell félteni, mert képes felülkerekedni!

Balsay István Lóránt Pétert is szívesen látná a válogatottban
Fotó: FMH archív

- Mi a különbség a Soproni MAFC és a mai Alba győzelme között, a sportágat tekintve?

- Tizenhét évig játszottam az NB I-ben, az Építők csapatánál egy szezonban voltam játékos-edző. Más világ volt az, és más a mai professzionalista sport. Fontos lenne, hogy a sportorvosi rendszert fejlesszék, tudni kellene, miként állnak ifjúink a fizikai és a mentális erővel, és miként tudnánk ezt fejleszteni, azért, hogy az ország mindennapjai jobbak legyenek. A sport csapatszellemre nevel, arra, hogy mások hibáit képesek legyünk kijavítani, mert a sport maga az élet.

- Vita tárgya a külföldiek megítélése.

- Szükség van rájuk! Nem értek azzal egyet, ha valamelyik csapatnak nincs pénze, akkor pocskondiázza azokat, akiknek van, de ha pénz áll a házhoz, akkor dicsekszenek a külföldiekkel. A Szolnok más pályán jár, de a lényeg, meg kell becsülni azokat, akik támogatják a sportágat.

- Ebben az évben még hátravan a bajnokság nagy része és az Európa-bajnokság. Mit vár csapatainktól?

- Előbb az Alba nyerje meg az alapszakaszt, majd harcolja ki a legkedvezőbb pozíciót a középszakaszban, hogy a rájátszást a győzelem reményével, a hazai pálya előnyével kezdje. Ami az Eb-t illeti: azon dolgozom - nem mindenki örömére -, hogy Lóránt Péter és néhány más tehetség kerüljön be a csapatba. Mert az nem lehet személyes érzés kérdése, hogy ki játsszon és ki nem! A válogatottnak esélye lehet, de csak akkor, ha a legjobbak képviselik a nemzeti színeket!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!