Sport

2015.06.29. 18:59

50 éves a korábbi kiváló kajakos, az olimpiai ezüstérmes Fidel László

Öt világbajnoki címet, vb-ezüstérmet és olimpiai ezüstöt is szerzett, 12 évet töltött a világelitben. Lételeme volt a víz, most már azonban nem ül hajóba, sikeres üzletember, családapa. Fidel László hétfőn ünnepelte 50. születésnapját.

Ferencz Balázs

Hiába a hétfő délutáni időpont, a Fidel-család portáján kézről-kézre adták a kilincset a köszönteni igyekvők. Még Kiss Norbert, sportért felelős helyettes államtitkár is üdvözlő levelet írt az ötven éves Fidel Lászlónak.

– Kicsit fura, de negyven után már készültem rá. A sport megviselt, meg kellett tanulnom együtt élni a gerinc, és végtagfájdalmakkal – mondta mosolyogva Fidel László, az ötszörös világbajnok kajakos, aki biciklizik és úszik ugyan, de kajakban már nem tud evezni.

– Hiányzik, mert jó lenne a kajakozó 12 éves lányommal, Fannival menni egyszer-kétszer, hogy rá tudjam vezetni a trükkökre. Miközben a bográcsban rotyog a pörkölt, az 1987-ben K-2 500 méteren, 1986-ban, 87-ben, 90-ben és 91-ben K-4 1000 méteren is világbajnoki aranyat nyerő kajakos arról mesél, hogy kölönösebben nem bánkódik azon, hoy 1992-ben Barcelonában „csak” második lett a Csipes, Gyulay, Ábrahám, Fidel alkotta kajak négyes.

– Nem sok hiányzik az életemből, csupán hét tized. Amennyivel lemaradtunk az olimpiai bajnoki címről. Elégedettnek kellene lennem, de akkor a himnusz nem nekünk szólt. Az öt aranyérem nagyon szép történet volt.Fidel László Vácott, a Duna mellett ismerkedett meg a kajakkal, majd az alapok megszerzése után Győrbe igazolt, mint mondja a nomád gladiátorképzőből szervezett életbe csöppent. Négy évet töltött Győrben, nyert két ifjúsági EB-t, IBV-t. Egy hölgyismerős révén került Fehérvárra, és tíz évet sportolt a Köfém SC-ben. Kovács Zoltánnal ültek egy hajóban.

– Az összes nagy eredményemet ide nyertem. Győrben nem nyerhettem, mert minden egyes váltás számomra nagy kihívás volt, aminek meg kellett felelnem. Edzőt is váltottam Fehérváron, Sári Nándorral vissza kellett kanyarodnom a váci szisztémához. 1990-ben Poznanban, 91-ben Párizsban lettem világbajnok. Négyest evezni tudni kell. Sokat bszélgettünk a kajakozásról, de talán csak én tudtam elmondani, hogy mit érzek akkor, amikor evezek. Azt éreztem, mintha a Balatonon egy matracon lennék, és a kezemmel evezek. Vagyis a lapáttal úgy éreztem a vizet, mintha a saját kezemmel érinteném. 1992-ben a válogatók során sikerült a négyesben maradnom. Barcelonában a hét tizedes hátrányt egy nagyon jó eredménnyel produkáltuk, de a németek akkor jobbak voltak. Nem elvesztettük az aranyat, megnyertük az ezüstöt.1994-ben, 100 ezer leevezett kilométer után Fidel László visszavonult.

– Húsz éven át a fair-play szabályai szerint éltem, sportoltam, és ezt a szemléletet átvittem a magánéletemre is. A sport embert nevel.

A barátok közti ünnepi eszmecserében szóba került a legkedvesebb arany története.

– 1987-ben Duisburgban Csipes Ferenccel versenyeztünk a K-2 500 méteren, azt sem tudták, hogy kik vagyunk. Párost sose mentünk együtt, és senki nem számított ránk. „Fölényes”, nyolc százados győzelmet arattunk, ami egy arasznyi előnyt jelentett. Akkor voltam életem legjobb formájában. Az ebéd után aludtam egyet, felkeltem, és azt mondtam a döntő előtt Csipesnek: „Feri, megnyertük az 500 párost.” Azt mondta erre, „a próféta szóljon belőled”, s rá két órára bepusziltuk az aranyérmet.Az italautomaták forgalmazásával foglalkozó korábbi kiváló kajakos hétköznapjaiban nem kap fontos helyet a sport, főként lánya, Fanni révén figyeli az utánpótlást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!