Sport

2016.12.04. 09:20

Negyven év a tatamin

Kovács Ferenc meglehetősen furcsa körülmények között ismerkedett meg a később az egész életét meghatározó sportággal.

Silye Sándor

- Szegeden kollégiumban laktam, volt két vietnami szobatársam. Egyszer véres verekedéssé fajult egy nézeteltérés, mondták is a vietnami srácok, na, ők hamar elrendezték volna, ha velük történik mindez. Csodálkozó kérdésemre megtudtam, karatéznak. Nosza, megismertem e sportot, könyveket rendeltem, gyakoroltam. Bevonultam Vácra katonának, kiderült, hogy éppen ott volt sporttiszt Furkó Kálmán, a sport egyik ágazatának az alapítója. Leszerelésem után hívott a katonatársam a budapesti egyesületébe, így ingáztam a főváros és fehérvári munkahelyem között. Adámy István, a magyar karate másik nagy alakja foglalkozott velünk, de egy idő után a távolság miatt úgy gondoltam, létrehozok egy fehérvári csapatot. Végh László, a József Attila Gimnázium testnevelője felkarolt bennünket, nyolcan, tízen jelentettük a kezdetet - mondta.

Kovács Ferenc versenyzőként nem mondhatott magá-énak nagy sikereket, igaz, volt, hogy őt választották a legtechnikásabb versenyzőnek. Edzőként annál imponálóbb a listája, hiszen 6 Európa-bajnoki aranyéremhez segítette tanítványait. Németh Katalin négyszer, Tőke Erzsébet és Kovács Mónika egyszer állhatott a kontinensvi-adal dobogójának a tetejére. Kíváncsiskodtam: mennyire néztek furcsán rá, amikor kijelentette, karateklubot szeretne Fehérváron...

- Nem volt göröngyös az út, az egyik tanítványom édesapja, Kövics Tibor magas vezetői beosztásban volt az Ikarus-gyárban, és a segítségével felkaroltak bennünket, az egyesület szakosztálya lettünk. A kezdetektől együtt irányítottuk a csapatot Joháczi Józseffel és Budán Lászlóval, valamint később Koczor Attilával.

Ferenc sohasem volt főállású sportvezető, telekommunikáció, távközlési szakon végzett, a MÁV távközlési biztosítási üzemét vezette, később az IBM első alapító fehérvári dolgozói között találta magát, azóta is a multiknál dolgozott, nem régóta nyugdíjas.

Kovás Ferenc és az új beosztása Fotó: Silye Sándor

- Jól vagyok ebben a legutolsó beosztásomban . A karetét mindig nonprofit alapon, társadalmi munkában csináltam, nem voltam rászorulva, hogy ez másképpen legyen. Ma is így tesszük a dolgunkat a társaimmal az Alba Regia SC-nél, ahol az Ikarus egyesület megszűnése után 1985 óta dolgozunk a sportág sikereiért Kapás Zoltánnal és Kollár Endrével, aki a gyerekekek csapatát vezeti.

Ami az almát és a fáját, tehát a saját gyerekeit illeti:

- Mindkét lányom kipróbálta a karatét, a nagyobbik kék öves lett, de aztán a serdülőkori változások lecsalogatták őket a tatamiról. De volt elég gyerekem a csapataimban az elmúlt 40 év alatt, most jubilálunk.

Kovács Ferenc kérte, hogy ne legyen sértődés amiatt, hogy a különböző rangokkal, címekkel rendelkező versenyzőit nem sorolta fel, csak az Európa-bajnoki aranyosait, mert ahhoz az egész újság is kevés lenne...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!