Sport

2016.04.28. 14:45

Neki párosban szép az élet

Székesfehérvár - A profi sportkarrier, és az anyaság külön-külön is teljes embert kíván. De van olyan, aki egyszerre mindkettőben a legmagasabb szinten tud teljesíteni.

Szupkai Gábor

Marosi Katalin gyermeke születése után egy éve tért vissza a teniszpályákra. A csemete érkezése után zsúfolt családi életbe ismét visszatért a sport, mennyivel összetettebb feladat a kettő együtt?

- Sokkal nehezebb, ég és föld, össze sem lehet hasonlítani. Eleve csak néhány versenyen szerettem volna indulni, de még a tervezettnél is kevesebb jött össze. A kisfiunk nem viselte jól az utazgatást, többször lebetegedett. Például Miami után Charlestonban játszottam volna a partneremmel, de azt le kellett mondani és hazajöttünk. Ettől függetlenül csodálatos volt így versenyezni, együtt utazni a családdal, újra pályára lépni immár anyaként. Mindig ott voltak velem az édesapjával, vártak mérkőzés után a pálya szélén. Mesés volt ez az elmúlt egy év - mondja Marosi Katalin

Marosi Katalin az anyaság mellett még visszatért egy villámlátogatásra a profi tenisz világába Fotó: Simon Erika

A visszatérés ugyan nem hosszú évekre szól, de tervekben és ambícióban ettől még nincsen hiány.

- Most az olimpiai kijutás miatt izgulok. Június elején lezárulnak a nevezések, akkor kiderül utazhatunk -e. Szabadkártyával is ki lehet jutni, de Babos Tímea egyéniben ott lesz, és a páros ranglistás helyezése is kiváló, így az elmúlt évek tapasztalatai alapján nagyon jó az esély. Timi jelenleg tizenegyedik a páros ranglistán, de a salakos szezon most kezdődik és ha tízbe kerül alanyi jogon ott lehetünk, tehát még szabadkártyára sem lesz szükség. Ha kijutunk, az lenne az utolsó versenyem, utána visszavonulnék. Már ez a visszatéres sem volt betervezve, ez a bónusz.

Hosszú karrierje során rengeteg játékos volt a párospartnere, a magyar mezőnyből szinte kivétel nélkül mindenkivel játszott az oldalán. Ám az igazi összhang természetesen nem volt meg mindannyiukkal.

- Mandula Petra az, akivel nagyon szerettem együtt játszani. Vele értem el egyik legszebb eredményemet is, az olimpiai negyeddöntőt Syd-neyben. Nála csak Vidáts Réka volt akivel jobban összeillettünk. A párosunkhoz fűződik életem egyik legnagyobb élménye is, a 14 év alatti Európa bajnoki győzelem. Vele nyertük meg a nem hivatalos vb-t és negyven mérkőzésen át maradtunk veretlenek. Sajnálom, hogy korán abbahagyta, sikeresek lehettünk volna. Ezen kívül nagyon szép emlékek a döntőim Estorilban és a palermoi WTA finálé, vagy az Ausztrál Open nyolcaddöntő - mondta a sportolónő.

Mivel tölti az idejét, ha nem anyaszerepben tündököl, és nem éppen a pályán csillogtatja tudását?

- Olyan nincs! A viccet félretéve, tanulok. Pszichológia szakot végzek egy amerikai egyetemen. Szerencsére ez a mai világban már online is megy. Van egy kis agárdi tanítványom is, aki egyetemi ösztöndíjat szeretne kiharcolni Amerikában és ehhez kell neki a tenisz is. A távolabbi terveim között szerepel a teniszoktatás, de most az iskola a fontos, majd utána a gyakorlatszerzés. Én elsősorban a sportpszichológia területén helyezkednék el, mert kevés a jó szakember. Természetesen a tenisztől sem akarok teljesen elszakadni, szeretnék majd gyerekeket tanítani, de versenyzőkkel foglalkozni jelentené az igazi kihívást. Persze ott inkább a mentális, pszichológiai része érdekelne - zárta gondolatait Marosi Katalin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!