Sport

2016.08.27. 19:25

Nem csak térkép e táj

TÁJFUTÁS Futottak már valaha úgy, hogy nem tudták, merre kell rohanniuk? A tájékozódási futók mindig így teszik ezt, ezért aztán rendre térkép van a kezükben...

Silye Sándor

- Futás közben úgy kell tájékozódni, hogy az ember, mielőtt szaladni kezd, megismeri a térképet. Aztán e tudással tájékozódik, felismeri a tereptárgyakat, és halad pontról pontra. Ami a múltunkat illeti: előbb az Alba Volán és a Videoton SC-nek volt tájékozódási futó szakosztálya, előbbit Pápai János, utóbbi Páhi Tibor vezette.

A rendszerváltás után megszűnt a Volán szakosztálya, majd a Videotonból ARAK lett. Az ARAK-ban a finanszírozási lehetőségek nehézségei miatt kissé leszállóágba kerültünk, néhány éve összefogtunk, és dolgozunk, hogy ez a sportág Székesfehérvár híréhez méltóan sikeres legyen - mondta Stein Barnabás ügyvéd, tájékozódási futó, az újjáéledő szakosztály vezetője.

A kérdésre, hogy mi a döntő a sikerben: a térkép ismerete vagy a futó gyorsasága, kedvenc mondásával válaszolt.

- Nem tudsz gyorsabban futni, mint ahogy gondolkodni tudsz, mert ha rossz az irány, elmarad a győzelem. A versenyeknek különböző távjai vannak. A sprint a településeket érinti, most Palotavárosra tervezünk Fehérváron sprintversenyt. A középtávon 4 és 5, a normál távon 10 kilométert kell teljesíteni. Mi Fehérváron és környékén edzünk, a Vértes és a Gaja-szurdok jó terepet biztosít
erre.

A sportág szépsége nem vitatható, hiszen szebbnél szebb tájakon, erdőkben kell sportolni. De sokan félnek a tájékozódási futók örök kísérőitől, a kullancsoktól.

- Egy dolgot kell tudni, a kullancsot a verseny végén ki kell szedni, illetve otthon zuhanyozás előtt mindenkinek át kell vizsgálnia a testét, a talált kullancsot el kell távolítani. Létezik védőoltás is, ezzel már biztonságosan lehet közlekedni a természetben.

Vékony Vanda, az ARAK tájfutóinak nagy tehetsége jól szerepel a nemzetközi versenyeken is Fotó: ARAK

Stein Barnabás beszélt az új időkről. Elmondta, nagyon büszkék az ifjaikra, 15-20 fő alkotja aktív utánpótláscsoportjukat. A régi öregek is visszajöttek, egyre több szenior tart velük. Kiemelkedik utánpótláskorú versenyzőjük, Vékony Vanda, korosztálya válogatottja.

- Vanda az Európa-bajnokságon a skandinávokat is megelőzve a 4. helyen végzett. Magyarország rendezte nemrégiben a főiskolások és egyetemisták világbajnokságát, az öregebbek között nem volt ARAK-versenyző, a magyarok a mezőny első harmadában végeztek a skandinávok mögött.

Az ARAK tájékozódási futói nemcsak versenyeznek, de rendeznek is versenyeket. A megyei viadalok rendszeresek, az ARAK-Vadex tájékozódási futó kupa a legnagyobb, e viadalon nemcsak a megye futói mérettetik meg magukat. Ha valaki csatlakozni szeretne hozzájuk, az jöjjön el az edzéseikre, amelyet Fent Mariann, a város tájékozódásifutó-legendája tart, az időpontokról a honlapjukon lehet tájékozódni.

- Idén még 3-4 megyei versenyt rendezünk, illetve az országos bajnokságok várnak még ránk - zárta beszélgetésünket Stein Barnabás szakosztályvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!