Sport

2017.02.27. 19:35

Nem ismer elveszett labdát - A Honvéd Szondi SE játékosai között ott lapul egy igazi drágakő is

Székesfehérvár - A Honvéd Szondi SE teniszezői idén már az első osztályban versenyeznek. A csapat kiválósága, Kalocsa Bence a tavalyi évet veretlenül zárta, és idén sem akarja alább adni.

Szupkai Gábor

A most 21 éves teniszező nem véletlenül kezdett el sportolni, mondhatnánk volt kitől örökölni.

- Szüleim is sportoltak, édesanyám atletizált, édesapám pedig teniszezett, majd mikor felkerült Pestre, elkezdett jégkorongozni. Mikor ötéves voltam, leköltöztünk Nagykőrösre. Én akkor éppen úsztam és jégkorongoztam, utóbbit abba kellett hagynom, pedig ügyes voltam. Visszanézve akkor a csapattársaim Nagy Krisztián és Terbócs István például már válogatott játékosok. Az úszást egy darabig még Kecskeméten űztem, de aztán elkezdtem teniszezni Nagykőrösön. Akkor Petőfi Márton éppen hazajött Németországból, és elkezdett velem foglalkozni, majd 11 évesen a szüleim úgymond választás elé állítottak, hogy mi legyen a tenisszel?

Kalocsa Bence ebben az esztendőben komoly tervekkel vág neki a versenyszezonnak, szintet lépne
Fotó: Molnár Artúr

A választ pedig tudjuk, a még gyerek Kalocsa Bence a folytatás mellett döntött.

- Mikor tizenkettő lettem, úgy döntöttünk, hogy kellene valami kiegészítő sportág, az állóképességemet javítani. Ezért egy éven át atletizáltam, de sajnos az eredmények nem akartak jönni. Ezért felkerestek egy szakembert, aki bekapcsolódott a tréningjeimbe, és igyekezett segíteni. Először is kielemzett mindent, az atlétikaedzőm által tervezett edzésprogramot átalakította, megnézte a technikámat, foglalkozott a mozgáskoordinációmmal, a kondiedzések közben műszerekkel elemezte, hogy mikor hogyan reagál a szervezetem. Ekkor már Ujhidy Zoltán is foglalkozott velem Petőfi Márton mellett, és ennek meg is lett az eredménye, 2010-ben, 14 évesen magyar bajnok lettem, a korosztályos ranglistán első négyben voltam. Ebben az időszakban elkezdtem felnőtt elsőosztályú versenyeken is indulni, és sikerült ott is elcsípnem néhány komolyabb ellenfelet. Ekkor felkerültem Budapestre az MTK-hoz, bekerültem a csapat Eb keretbe is, a ranglista top 20-ban voltam, magántanulóként leérettségiztem, de nem éreztem ott jól magam, így visszamentem Petőfi Marcihoz Nagykőrösre, aki elhozott Fehérvárra a Szondihoz.

Erről pedig Koller Zsolt, a Szondi teniszezőinek szakosztályvezetője beszélt.

- Bence 2012-ben kezdett játszani Székesfehérváron az Országos Csapatbajnokságban, ekkor még egy kicsit szervezetlen együttesben, ami ebben az esztendőben vissza is csúszott a másodosztályba. A cél a feljutás volt, tehát megbíztam Koller Ferencet, a tenisz szakosztály vezetőedzőjét, hogy gyúrjon össze egy ütőképes gárdát. A következő szezonban javultak is az eredményeink, és már ekkor megmutatkozott Bence tehetsége és akaratereje, akiből ezalatt a néhány év alatt komoly versenyző vált. Innentől külön figyelemmel kezeltük őt, aminek köszönhetően elért egy olyan szintre, hogy komoly esélyekkel tudjuk indítani akár ITF ranglistás versenyeken is - mondta a szakosztályvezető.

Kalocsa Bence azonban több vasat is tart a a tűzben.

- Tóth Gábor János segítségével Németországban is játszom, idén már negyedik éve lesz, hogy kimegyek.. De számomra a magyar bajnokság a fontosabb. A tavalyi szezon jól sikerült itthon, megvertem a korosztály legjobbját, Makk Pétert és a korábban a felnőtt bajnokságban döntőt játszó Tóth Csongort is. Idén az a cél, hogy egyesben is elinduljak minél több versenyen, de ehhez támogatók kellenek. Most éppen 28. vagyok a magyar ranglistán, de egyértelműen a top10 a cél, és ITF pontok szerzése.

És mik a jellemzői a Kalocsa Bence-féle tenisznek?

- A szervám és a fonákom erős, valamint az állóképességem is nagyon jó. De leginkább az, hogy nem ismerek elveszett labdát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!