Sport

2017.01.10. 20:30

Nem volt ellenfele a Főnixnek

Fejér megye - A Simix Üveg-Ásvány csoportban ugyan már november első hétvégéje után beköszöntött a téli szünet, a tizenkét gárda értékelése azonban most jött el.

Káldor András

Tavaly nyáron bombaként robbant a hír, mely szerint a Velence megyei első osztályú csapatának szinte teljes játékosállománya Székesfehérvárra költözik, és Főnix FQL System néven elindul a harmadosztályban. Már akkor sejteni lehetett, hogy ez a garnitúra kimagaslik majd a mezőnyből. Így is lett, hiszen a Pavlik József vezette csapat a lejátszott tizenegy mérkőzésen több mint százszor vette be az ellenfelek hálóját, és makulátlan mérleggel, kapott gól nélkül zárta az őszi idényt.

A rúgott találatok tekintetében egy-egy meccsen csupán az volt a kérdés, hogy tíz fölé jutnak, vagy sem.

A Sárszentágota elleni találkozón ezt jócskán megfejelték, és kereken húszat lőttek. Tizenkilencet kapott tőlük a Szabadbattyán, de a Jenő, a Magyaralmás, és a Dinnyés sem úszta meg tíz alatt. Az sem véletlen, hogy az összetett góllövőlistát is Főnixes támadó, Király János vezeti. A megye egyben tavaly egész évben 26 gólos játékos most ősszel 24-szer talált be.

A csoportrangadón a zöld mezes Csikesz Zoltán (Főnix FC) és az iszkaszentgyörgyi Nyers Zsoltot próbálja a lövésben akadályozni Fotó: Koppán Viktor

Rajta kívül még hárman értek el tíz gólnál többet a csapatban. Szalai Pál 17, Király Péter 11, és Pavlik József 10 alkalommal volt eredményes. Tavaszra csupán két nagy kérdés marad ezek után, hogy elérik-e a kétszázas határt, valamint lehozzák-e kapott gól nélkül mind a 22 mérkőzést?

A tabella 2. helyén végzett az Iszkaszentgyörgy csapata, amely az előző évben még a második vonalban szerepelt, de búcsúzni kényszerült. Bár a Főnix FC öt ponttal vezeti előttük a tabellát, ők viszont magabiztosan, néggyel utasítják maguk mögé a Szabadbattyánt. Egyetlen vereségük van, éppen a listavezető ellen futottak bele egy 0-9-be, emellett egy döntetlent játszottak még az 1. fordulóban, Sárszentmihályon, a többi mérkőzésüket megnyerték.

Akadt néhány szorosabb ezek közül, amelyek egygólosak voltak, de a Magyaralmásnak tízet, a Tác-Csősznek hatot lőttek. Hazai pályán nem vesztettek pontot, mind az öt meccsüket megnyerték. A csapat legeredményesebb játékosa Nyers Zsolt, aki 23 találatával az összetettben is 2. lett Király J. mögött.

Orosz Attila (Soponya), és Hársádi Imre (Sárkeresztes) Fotó: Igari Balázs

Jelentős javulással bizonyított a 3. helyezett Szabadbattyán gárdája, hiszen a 2015/16-os pontvadászatot a 7. helyen zárták. 24 pontot gyűjtöttek ősszel, míg az előző idényben ez a szám összesen 26 volt. Két győzelemmel kezdték az évet, majd belefutottak egy jókora vereségbe (0-19) a Főnix otthonában. Ezen azonban aránylag gyorsan túltették magukat, mert következő héten, a már visszalépett Isztimért győzték le 13-3-ra.

Más kérdés, hogy ez az eredmény nem szerepel a nyilvántartásban, mivel ellenfelük összes meccsét törölték. Mindenesetre a Sárkeresztesnek hetet, a Soponyának, pedig ötöt rámoltak be a folytatásban. A hazai mérlegük jónak mondható, hatszor győztek, és egy vereségük volt a Zichyújfalu elleni 1-2. Balla Tamás 14-szer talált be, ő lett a házi gólkirály, megelőzve a kilencgólos Méreg Nándort.

A 4. lett, megismételve tavaszi helyezését a Sárszentmihály csapata, akik tavaly egy ponttal szereztek többet ősszel, mint most, ez akkor a 2. helyre volt elég. Főleg a szezon utolsó négy fordulójában nyomták meg, zsinórban négy győzelmet aratva biztosították be jelenlegi pozíciójukat a mögötte álló Zichyújfalu előtt. Ők is lőttek húszat, illetve huszonegyet, amelyet az Isztimér bánhatott, de mint ismeretes nem kerülhetett bele a statisztikába.

Ettől függetlenül azért a Sárkeresztes elleni 14-1-re valószínűleg jó szívvel emlékeznek vissza a mihályi szurkolók. Mind otthon, mind idegenben négy győzelmük volt, hazai pályán nem kaptak ki, a két vereségüket Fehérváron, és Szabadbattyánban szenvedték el. A 16 gólos Gulyás Gábor lőtte a legtöbb gólt a csapatból, a mögötte végző Gurdon Gábor és Gulyás Kornél egyaránt 9-9 találatot ért el.

A szabadbattyáni Juhász Gyula (bordó), és a soponyai Joó Tamás harcol a labda megszerzésért Fotó: Koppán Viktor

A Zichyújfalu együttese az előző évben még az Aqvital Publo csoportban játszott, ott az végén a 4. helyet harcolták ki. Itt az 5.-ek lettek, ugyanúgy 19 pontot gyűjtve, mint tavaly ilyenkor. Hazai pályán ezúttal nem ment nekik annyira, idegenben több győzelmet szereztek, és csak hat pontot vesztettek a hat találkozón. Gólokban gazdag meccsük volt a Sárkeresztes (6-1), és a Sárszentágota (5-1) ellen, és ők is vízilabda eredménnyel felérő győzelemmel fejezték be az Isztimér elleni kilencven percet (15-0). Németh Zoltán 8 góllal vezeti a házi gólvadászok listáját, a hét találatos Tömör Csabát megelőzve.

A 6. helyen várhatja a tavaszi rajtot a Tác-Csősz gárdája, amely 9. volt a tavaszi szezon végén. Hat győzelem mellett ötször kaptak ki, döntetlenjük, pedig nem volt. Ők is azon csapatok sorába tartoznak, melyeknek idegenben jobban ment, hiszen négy meccsükből csupán egyet vesztettek el, míg hazai környezetben teljesen kiegyenlített lett ez a mérleg, négy győzelem mellett négy vereséggel. Arra azonban büszkék lehetnek, hogy a legkisebb arányú vereséggel (0-2) a Főnix FC ellen ők végeztek. Kuti Ferenc 7 góljával lőtte a legtöbb táci találatot.

A 7. helyezett Soponya előző évben még stabil második vonalbeli csapat volt, de kiesett, mert nem kevesebb, mint 18 pontot vontak le tőlük különféle vétségek miatt. A táciakhoz hasonlóan ők sem játszottak döntetlent, de a vereségek száma jócskán meghaladja a győzelmekét (4-7). Hiába lőttek a nyitófordulóban tizenegyet az Isztimérnek, a folytatásban lényegében váltották egymás a sikerek és a kudarcok.

A hajrában aztán jobbára az utóbbi kerekedett felül, mivel utolsó öt meccsükön négyszer jöttek le vesztesen a pályáról. Annak örülhettek, hogy a 14 gólt elérő Budai József ott van a gólfelelősök között az élmezőnyben, de utána hatalmas az űr, és a háromgólos Miklós Attila követi. Két helyet javított tavaszi helyezésén a 8. pozícióban végző Magyaralmás csapata. Mindössze három győzelmet arattak, a többi mérkőzésüket azonban elvesztették, de ez is elég volt ehhez a helyhez. Az igaz, hogy a három siker az őszi hajrá idejére esett, hiszen az utolsó öt fordulóban tudtak valamelyest kedvezőbb formát mutatni.

A nyolc vereség közül az Iszkaszentgyörgy (1-10), és a Főnix FC (0-11) elleni összecsapások voltak számukra igazán sokkolóak, bár a sárkeresztesi 2-6-ra sem lehetnek büszkék. A csapatból a 8 gólos Tóth Martin volt a legeredményesebb játékos.

9. lett a Sárszentágota gárdája, ők két mérkőzés után örülhettek maradéktalanul, ezen kívül, pedig a Jenő otthonában játszottak egy kettő kettes döntetlent, a többi találkozójukat elvesztették. A Főnix FC elleni 0-20 után nem repeshettek az örömtől, ezen felül a Zichyújfalutól kaptak még egy ötöst (1-5), a többi meccsüket egy-kétgólos mínusszal fejezték be. Knapp Kornél, valamint Virág László négy-négy gólja jelenti az ágotai gólcsúcsot ősszel.

A 10. helyen tölti a telet a Sárkeresztes együttese, amely lényegében teljesen ugyanolyan mutatókkal zárta az idényt, mint az előtte álló csapat, csupán rosszabb gólkülönbsége miatt szorult lejjebb. Ők a Főnix FC ellen megúszták" egy négyessel (0-4), de Sárszentmihályon már korántsem volt ilyen a helyzet a meccs lefújása után, hiszen 14-1-re kaptak ki. A Magyaralmással jó meccset vívtak, 6-2-es győzelmük, bátran kijelenthetjük, hogy ez volt a legjobb kilencven percük. Nagy Ákos 5 gólt lőtt, ez bőven elégnek bizonyult a házi gólkirálysághoz.

Némileg meglepő, de a 2014/15-ös szezon bajnoka, a Jenő KSK csapata az utolsó előtti, 11. helyet tudta csak elérni. Tavaly még az 5. helyet érték el, bár már akkor is lehetett olyan hangokat hallani, hogy komoly bajok vannak a csapat körül. A Főnix FC elleni 0-10 volt az évkezdet első mérkőzésének végeredménye, ezt aztán sok egy-kétgólos vereség követte, míg a 10. játéknapon Soponyán megint belefutottak egy súlyosabb, 2-5-ös zakóba.

Kétszer nyertek, ebből csak a Dinnyésen elért 2-1-et jegyezték, a hazai, Isztimér elleni 3-0 csak szép emlék marad az ismert okok miatt. Zsolnai Tamás és Szittya Rajmund 6-6 találattal voltak a legjobb jenői góllövők.

Sereghajtó, a 12. lett a Dinnyés, pedig az előző évben az Aqvital Publo csoport egyik legmasszívabb csapataként a 2. lett a feljutó MPF Ráckeresztúr mögött. Két mérkőzést tudtak új csoportjukban megnyerni, Sárszentágotán, és a záró fordulóban a Sárkeresztes ellen, a többi összecsapást sorra elvesztették.

Ez kétszámjegyű volt a Főnix Parkban (0-11), de egyaránt négyet kaptak Magyaralmáson, a Sárszentmihálytól, és a Zichyújfalutól. Pintér Árpád 10 gólja sokat számított, mivel csapata összesen 19-et ért el az ősz folyamán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!