Sport

2015.06.28. 18:54

Nemzeti Diákbajnokság - Dunaszerdahelyi és zentai győzelem a Parkerdőben

Agárd – A tizenhárom éves múltra visszatekintő Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság döntőjére vasárnap az agárdi Parkerdőben került sor.

Bobory Balázs

Nehéz elképzelni, hogy azok a határon túli magyar fiatalok, akik részt vehettek az Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság Velencei-tavi döntőjében, valaha is elfelejtik a rendezvényt.

Csak kezdjük azzal, hogy a délvidéki, felvidéki, kárpátaljai általános, illetve középiskolás ifjú futballistáknak az agárdi Parkerdő korlátja mellől olyan hatalmas sportolóegyéniségek tapsoltak, mint az olimpiai bajnok vívó, korábbi köztársasági elnök, Schmitt Pál, a világbajnok asztaliteniszező, Jónyer István, a fehérvári születésű klasszis öttusázó, Maracskó Tibor, vagy éppen az Aranycsapat szélsője, Tóth II. József. A mögöttünk álló héten nyolc csapat látogatott Magyarországra, labdarúgásban Gyulán, Jászberényben, Komáromban, és Pápán rendezték az elődöntőket, amelyek után az agárdi fináléba az általános iskolások korosztályában a délvidéki Zenta és kárpátaljai Péterfalva, az középiskolásoknál a felvidéki dunaszerdahely és a vajdasági Magyarkanizsa jutott be.

A koradélutáni mérkőzések előtt az időjárás egy kicsit ráijesztett a csapatokra, a szervezőkre és a szurkolókra, de szerencsére gyorsan elvonult a nyári zivatar, így kiváló körülmények között rendezhették meg az összecsapásokat.

Azokat az összecsapásokat, amelyeket remek megnyitó vezetett fel. Tolcsvay Béla dalai másztak a helyszínen lévők fülébe, Döbrentei Kornél költő erre az alkalomra írt, saját versét szavalta el, a helyi népdalkör is fellépett, és volt rock‹n roll bemutató is. Ugyancsak látványosra sikeredett a ferencvárosi fiatal tornászok bemutatója. A fő attrakció természetesen a két mérkőzés volt. A fiatalabbak csatáját a fizikailag erősebb Zenta nyerte a Péterfalva ellen. Valamivel nagyobb küzdelmet hozott a dunaszerdahely–Magyarkanizsa összecsapás, végül a felvidékiek 1-0-ra nyertek és elhódították a kupát.

Az igazságot minden bizonnyal a bajnokság megálmodója és főszervezője, Kű Lajos mondta ki: ezen a tornán nem voltak vesztesek, itt mindenki csak nyert. Még eladott labdát sem látott, mert minden passz magyar lábról magyar lábra ment...

Az ünnepélyes díjkiosztót vacsora követte, amely előtt a virtuóz zongorista Boros Misi adott rövid koncertet, sokak szerint nem csak a hangszerrel ügyes, hanem a futballlabdával is.

Kű Lajos elmondta, a legenda folytatódik, ősszel a teremsportok döntője következik Pécsen, 2016 tavaszán pedig ismét lesz labdarúgó finálé határon túli magyar fiatalok részvételével.

Akkor már tizennégy éves lesz ez a csodálatos rendezvény. Nem semmi...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!