Sport

2014.01.27. 17:05

Orsós Zsolt, a szolidaritás nagykövete Fehérváron

Székesfehérvár - Különleges vendég érkezett a Tóvárosi Általános Iskolába, a szolidaritás nagykövete, Orsós Zsolt paralimpikon tartott osztályfőnöki órát, majd ezt követően a csörgőlabda sporttal ismerkedhettek meg az iskola tanulói.

Káldor András

 

Balról jobbra Cser-Palkovics András, Orsós Zsolt és Soltész Miklós a sportág bemutatója  előtt ( Fotó: Tósoki Attila )

A 26 esztendős Orsós Zsolt ötéves korában veszítette el a látását. A Vakok és Gyengénlátók Intézetében 1986-ban találkozott a csörgőlabda sporttal, azóta aktív művelője a sportágnak, 1996 óta felnőtt válogatott kerettag. 2001-ben Európa-bajnok, Világkupa-győztes, 2002-ben a világ három legjobb dobója közé választották. Amellett, hogy minden nap edzeni jár, dolgozik, és a Testnevelési Egyetem hallgatója.

A nemzetközileg elismert versenyző a Nemzeti Együttműködés Programja keretében keresi fel az ország számos középiskoláját, hogy a diákoknak elmesélje, miként élik mindennapjaikat a fogyatékkal élők. Tudja, hogyan kell beszélgetni erről a témáról úgy, hogy az a fiatalok esetleges előítéleteit, gátlásait eloszlassa, és segítsen számukra megérteni, hogy egy fogyatékkal élő embertársuk is képes teljes életet élni. A program része a vakok által játszott speciális sportág, a csörgőlabda kipróbálása is. Ez a kiegészítő játékos mozgás-élmény segít abban, hogy a diákok rövid időre megtapasztalják, milyen nehézségekkel küzdenek a látássérült embertársaik. A sportolóval tartott, és részt vett a bemutató órán Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális és családügyért felelős államtitkára, valamint Cser-Palkovics András , Székesfehérvár polgármestere is. Orsós Zsolt e-lőadássorozata éppen Székesfehérváron ért jubileumához, hiszen orzágjárása során 500. alkalommal találkozott a fiatalokkal.

-Nagyon sok közegben megfordultunk az évek során, a legelején azt tűztük ki célul, úgy próbáljuk megszólítani a fiatalokat, hogy ne vegyék kötelező gyakorlatnak a velem eltöltött időt, amelyen át kell esni, hanem élményszerű programot adjunk a számukra. Nagy érdeklődéssel figyelték a fehérvári diákok az előadást, nem véletlenül céloztuk meg ezt a korosztályt, és itt látszott, hogy a sporttagozatos iskola tanulói, a sportolók mennyire nyitottak. Bízom abban, tovább lehet bővíteni olyan formában, hogy még többen tudnának csatlakozni hozzám. Az én programom két dologban különbözik, más érzékenyítési programtól. Én elemként belevettem a csörgőlabdát, mozgásélményt adok, valamint ezt a magyar kormány felvállalta minisztériumi szakprogramként. Amikor előkerül a labda, akkor minden megváltozik, hiszen nemcsak arról van szó, hogy nevetünk egymáson, hanem azt követően jönnek azok a kérdések, amelyeket addig nem mertek megkérdezni. Ez felszabadítja a diákokat, bár ettől függetlenül a csörgőlabda nehéz, mint minden labdás sport - fogalmazott Orsós Zsolt.

-Hasznos és érdemes volt elindítani ezt a programot, az pedig külön öröm számunkra, hogy Székesfehérvár adhatott otthont a jubileumi előadásnak egy olyan iskolában, amely méltó ahhoz, hogy egy ilyen alkalmat befogadjon. Fontos, mivel új utakat, lehetőségeket mutat számunkra, amelyeket meg kell oldanunk itt a városban is - hangsúlyozta Cser-Palkovics András.

-Azért indítottuk el három és fél évvel ezelőtt ezt a rendezvénysorozatot, mert azt tapasztaltuk, mindazok a gyermekek, akik gimnáziumokban, vagy általános iskolákban nevelkednek, nagyon nagy szükségük van arra, hogy találkozzanak olyan élethelyzetekkel is, ahol nemcsak ép, és egészséges fiatalokkal vannak együtt. Meg kell, hogy ismerjék közelebbről is az ő mindennapi gondjaik, és örömeik mellett, a más életformában élő embertársaikat is - tette hozzá Soltész Miklós.

A vakok speciális sportágát, a csörgőlabdát is kipróbálhatták

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!