Sport

2017.07.26. 15:33

Olimpiai ezüstérmes az FKC-ban

Herr Orsolya súlyos térdsérülése után nyilvánvalóvá vált, hogy sürgősen kapus után kell néznie az élmezőnybe igyekvő Alba Fehérvár KC vezetőinek.

Horog László

Ugyanis a két, fiatal kapuvédő közül Vajk Eszter a tavalyi idényben szenvedett súlyos sérülést, most tért vissza, a frissen igazolt, 21 éves Mistina Kitty számára is túlzott igénybevételt jelentett volna, ha fiatal társával kellene a hátán cipelnie az együttest a nehéz helyzetekben. Az egyesület vezetői az első edzésen, másfél hete térdszalag-szakadást szenvedő Herr pótlása kapcsán azonnal megkezdték a tárgyalásokat, érdeklődtek hazai és külföldi kapuvédők iránt, a tárgyalások most vezettek eredményre, az FKC a szezon végéig kötött szerződést a montenegrói Sonja Barjaktaroviccsal, aki komoly név a szakmában. Londonban olimpiai ezüstérmet szerzett, nyert Európa-bajnokságot hazája együttesével, klubszinten BL-győztes, kétszeres KEK-győztes, hogy csak a leglényegesebb momentumokat említsük pályafutásából.

A 180 centiméterre nőtt, 30 esztendős sportoló Ivangrad városában született, profi pályafutását a ZRK Berane csapatában kezdte, majd a ZRK Buducnost következett, utóbbi helyen hét idényt húzott le, egyeduralkodónak számítottak a hazai bajnokságban és kupában. A nagy terveket szövögető, BL-győzelemre törő orosz Rostov Don következett, az utóbbi két szezont Törökországban töltötte, a Bursa, majd a Kastamonu Belediyesi Genclik Spor Külübü következett. A legjobb éve a 2012-es volt, BL-t nyert a Podgoricával, Eb-t Szerbiában hazája válogatottjával, a londoni olimpián pedig a második helyen végeztek. A címvédő norvégok hatalmas csatában verték őket 26-23-ra (13-10), a montenegróiak így is pályafutásuk legnagyobb sikerét érték el az ezüstéremmel.

Sonja Bajraktarovic
Fotó. Horog László

A kapus a hét eleje óta tréningezik a Verseci úti csarnokban, de a szerződést most véglegesítette a klub elnökével, Balássi Imrével. Utóbbi elmondta, örül, hogy sikerült rutinos, sokat tapasztalt, remek képességű hálóőrt szerződtetniük a 2017-18-as idényre.

- Nyilvánvaló volt számunkra, hogy Herr Orsi sérülése után kapust kell szerződtetünk, ugyanis bár rendkívül tehetségesek, a 21 éves Mistina és a 16 esztendős Vajk állandó szerepeltetése túl nagy kockázatot jelentett volna, ezért rutinos, azonnal bevethető kapus után kellett néznünk. Vezetőink minden követ megmozgattak. Mivel a hazai, élvonalbeli együttesek szinte mindegyike megkezdte a felkészülést, a keretek nagy vonalakban kialakultak, itthon nem találtunk olyan hálóőrt, aki képes Herr Orsit pótolni. Fontos, hogy Barjaktaroviccsal sikerült megegyeznünk, a montenegrói válogatott korábbi kapusa veretes eredménylistával rendelkezik, jó képességekkel rendelkezik, nagy csatákban edződött. Biztosra veszem, segít majd céljaink elérésében – közölte Deli Rita vezetőedző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!