Sport

2017.04.18. 17:25

A foci színvonala nem magasabb Ausztriában, de a miliő fogyaszthatóbbá teszi

Bécs - Amíg az NB I-es labdarúgó bajnokságban összesen 14600 néző látta a teljes élvonalbeli fordulót a hétvégén, addig Fejér megye határától 170 kilométerre több mint 20 ezren szurkoltak a Rapid Wien és az Altach bajnokiján.

Ferencz Balázs

Pedig nem feltétlen jobb a futball Ausztriában, mégis, emberek ezrei azonosulnak szeretett klubjukkal, dobban együtt sokezernyi szív a hétvégi bajnoki előtt. A West Bahnhoffal szemben tavaly felhúzott impozáns Allianz Stadion környéke már másfél órával a szombat esti összecsapás előtt zöldbe borult. A Café Optimahl zsúfolásig telt a Rapid Wien szurkolóival, s a szomszédos HüttelBeach "romkocsmás" kerthelyiségében is komoly eszmefuttatások hullámain szörfözhetett a pártatlan hallgatózó: hogyan is lehetne ellépni a tabella hetedik helyéről. A Rapidnak sokat jelent szurkolói támogatása. Már a bemelegítés első másodpercétől énekelt, tapsolt a mintegy 6000 (!) fős ultra-szekció, de amikor felharsantak a Rapid-induló dallamai, férfi és nő, gyerek és nyugdíjas, ügyvéd és családanya is magasba emelte a korábban piros-kék színekben pompázó együttes zöld-fehér sálját, s telitorokból énekelt.

Még a nagymamakorú szurkolók is átéléssel buzdítják a csapatot Fotó: a szerző

Nem csoda, hogy az erő a bécsiekkel volt, tükörsima meccsen nyertek 3-0-ra a játéknap előtt a tabella második helyén álló Altach ellen. A mérkőzést végigjátszotta a Rapid magyarja, Szántó Tamás, aki már hat éve futballozik az SK-nál. A 21 éves, Sopronból származó középpályás első idényét tölti a felnőttek között, 29 meccsen három gólt szerzett.

- Nagyon jól startoltunk a szezonban. A bajnokságban már az első héttől meggyőzően futballoztunk, és elértük az Európa Liga csoportkörét is - vélekedett a magyar játékos. - Az első félév volt számomra nagyon szép, mert rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem. Tavasszal elmarad a csapat és a saját teljesítményem a várakozásaimtól, de pozitív, hogy gyorsan ki akarunk kerülni a hullámvölgyből. A játék minden percét élvezem, de azt kell mondanom, hogy nem vagyok olyan gyors a pálya közepén, mint a társaim, mégis részt vehetek a támadásokban a profik mellett. Ez egy nagy megtiszteltetés számomra. A Chelsea elleni debütáló mérkőzés nagyon különleges volt számomra, mert az első perctől pályán voltam, és a 2-0-s győzelmünkre egész Európa felfigyelt. Ráadásul hazai mérkőzésen játszani Hütteldorfban, az egy nagyszerű érzés.

A Rapid Wien magyarja, Szántó Tamás (balra) a bécsiek alapemberévé vált, három gólt lőtt idén Fotó: skrapid.at

Szántó sokat tanul tapasztalt csapattáraitól is.

- Próbáltam figyelni a csapat régebbi játékosaira, mindig szerettem volna ellesni tőlük valamit. Andres Iniesta a Barcelona klasszisának játéka különösen tetszik. Ő egy topjátékos az én posztomon - mosolygott a 21 éves Szántó.

A magyar legény arra törekszik, hogy minél több időt töltsön a pályán, s nem esett kétségbe a Rapid gyengébb szereplése okán.

- Persze, a pillanatok, amikor a Rapidnak nem megy jól, nem kellemesek. De úgy gondolom, még ebben a helyzetben is sokat tanulhatnak a fiatal játékosok, és karrierjük során ezt hasznosíthatják. Ezáltal az ember csak erősebbé válik, s megtanulja értékelni a jövőbeli sikereit - fogalmazott Szántó Tamás, akitől bátorító integetéssel búcsúztak a sörtúrára induló Rapid-hívek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!