Sport

2014.07.12. 14:56

Öttusa-Eb - Leugatták Kovács Saroltát a dobogóról

Szombaton a nők döntőjével folytatódott a Bericap Felnőtt női - férfi Öttusa Európa Bajnokság Székesfehérváron a Bregyó-közi Atlétikai Centrumban. Örülni akartunk, de átkozódtunk, és kutyául éreztük magunkat, miután egy vakkantás miatt elszálltak a dobogóra esélyes Kovács Sarolta érmes reményei.

Káldor András

Jókedvűen álltak pástra a két fehérvári klubot képviselő magyar lányok, a Volán Fehérvárból Kovács Sarolta abban bízott, hogy a selejtezőhöz képest jobban rajtol majd, míg az Alba Öttusa SE versenyzője Alekszejev Tamara úgy volt vele, hogyha sikerül levetkőznie a két nappal ezelőtt tapasztalt hibákat, és nem idegeskedik, akkor jó eredménnyel végezhet. Kiegyensúlyozottan teljesített az elején, de voltak olyan periódusai, amikor egy-egy bosszantó vereséget szenvedett. Végül 184 ponttal a 26. helyen zárt, 14 győzelem mellett 21 vereséggel. Kovácson látszott, hogy nagyon akar bizonyítani, és ezúttal ez nem vált görcsössé, hanem igenis jól tudta hasznosítani a „hazai pálya” előnyét, és a szám végére holtversenyben 238 ponttal a 3. lett, 23 győzelemmel, és 12 vereséggel, az angol Mhairi Spence, a francia Elodie Clouvel, és az ukrán Viktoria Terescsuk társaságában. Az vívást a selejtező „B” csoportjában diadalmaskodó német Lena Schoneborn nyerte imponálóan, 27 győzelem mellett mindössze 8 vereséggel.


A Csitáry G. Emil uszodában Kovács 3. lett, 2:11,84-es eredménnyel, 305 pontot elérve, míg Alekszejev a 24. helyet szerezte meg, 2:23,05-ös idővel, 271 ponttal. A számot az angol Samantha Murray nyerte, két ponttal megelőzve Clouvelt. A lovaglás előtt a francia vezetett Saci előtt, de csupán három pont előnnyel. A lovas pályára mindent lehetett mondani, csak azt nem, hogy könnyű lett volna. Megrostálta rendesen a mezőnyt, Alekszejev két verőhibát vétett, ez 279 pontot ért, és a 24. helyről várhatta az utolsó szám rajtját. Jöhetett Kovács, aki Cornéliust határozottan irányította egészen addig, amíg az egyik akadály előtt el nem vakkantotta magát egy, az eseményeket odáig csendben szemlélő kutya. Ettől megijedt a ló, meghátrált, nem ugrott, majd még egy akadályt is levert, és ez lerombolta az addig felépített munkát. Így a fehérváriak reménysége a 7. helyről, 36 másodperc hátrányban indulhatott a kombinált számban az élen álló Clouvel mögött. A számot, pedig a hibátlanul teljesítő olimpiai bronzérmes Terescsuk nyerte. A kombiban Kovács hallatlan lelkierőről tett tanúbizonyságot, hatalmasat küzdve a 6. helyre tornázta fel magát, míg Alekszejev 25. lett. Kovács természetesen nem repesett a boldogságtól. — Egész nap koncentrált voltam, egy nehezen kezelhető lovat kaptam, amellyel az előttem lovagló német lány nem oldotta meg maradéktalanul a feladatát, ez benne maradt a lóban. Nekem nem volt vele gondom, jól mentünk, de a kutya megzavarta a kilences akadálynál. Kiestem a ritmusból, és nehéz volt mentálisan visszazökkenni a versenybe, nagyot küzdöttem a hatodik helyért. Ez kimondva nem rossz, és örülök annak, hogy fel tudtam állni. - mondta a legeredményesebb magyar, és fehérvári versenyző. Az Európa-bajnokságot Schoneborn nyerte magabiztosan Terescsuk, és az orosz Donata Rimsaite előtt.

A csapatok versenyében Németország végzett az élen Ukrajnát és Olaszországot megelőzve.

Címkék#öttusa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!