Sport

2017.05.05. 10:50

Bekő Zsolt fél évszázada, a tanárképző főiskolán kezdett el edzősködni

Bekő Zsolt szíve szerint a fiatalokat segítené.

Horog László

A 71 esztendős Bekő Zsolt pontosan 50 éve edzősködik, az utóbbi években kizárólag az utánpótlásban, három esztendeje dolgozik Dávid Kornél Akadémián. Az első időszakban a junior és a kadett együttest is dirigálta, most a juniorokkal foglalkozik.

- Debrecenben születtem, 1945 nyarán. A családom amúgy mindig Pesten élt, ám a fővárosi, háborús körülmények miatt édesanyám úgy döntött, nekem a Hajdúságban ad életet. Visszatértünk a fővárosba. Tizennégy évesen, középiskolásként, 1959-ben, fűzős bőrlabdával, 1-es és 2-es poszton játszottam, inkább irányítóként. Néha NB III-ban, zömmel NB II-ban játszottam. Pécsen, a tanárképzőben kezdtem edzősködni, játszottam az NB II-ben és edzősködtem a főiskola utánpótlás csapatánál, ugyanis az akkori szabály szerint másodosztályú csapatnak kellett utánpótlás együttest indítani. Akkor úttörőnek hívták azt a korosztályt, most serdülőnek.

Bekő Zsolt elégedett, mindig azt csinálhatta, amit szeret. Tanítványai közül sokan lettek edzők, tanárok

A főiskola után Pétfürdőre kerültem, tanítottam matematikát, kémiát, testnevelést.

- Ezen időszakban egyáltalán nem edzősködött?

- De igen. Péten nagy hagyományai voltak a kosárlabdának, az NB II-es bajnokságban szerepeltek a férfiak, a Nyugati csoportban. Jó csapat volt, előfordult, a Vidi azért nem jutott fel az élvonalba, mert a péti, bitumenes pályán nem tudott nyerni. Sőt, megtörtént, hogy a Péti MTE Fehérváron nyert. A férfiak tehát rendben voltak, én pedig építettem a női utánpótlást, 1968 óta kizárólag hölgyekkel dolgozom. A megyei bajnokságból 12 év alatt a megyei bajnokságból feljutottunk az NB II-be. Madocsay Miklós volt az Alba Regia Építők női, NB I-es csapatának edzője. A fővárosba távozott, én pedig az NB I-es, fehérvári, női csapat edzője lettem, a 8. helyen végeztünk az 1980-81-es bajnokságban. Edzőként ez a legjobb helyezésem. A következő évben a 13. helyre futottunk be, majd Bata László vette át a csapatot, én pedig a városi sportiskolához kerültem, a serdülő lányokkal a 3. helyen zártunk az országos döntőben, az OSK-n. Megszűnt a városi sportiskola, az Ikarusnál folytattam az utánpótlásban, a nyolcvanas években, a korosztályos kupákon ezüstérmeket és bronzokat szereztünk. Az utánpótlásban tevékenykedtem 1990-ig, valamint néha dolgoztam a felnőttekkel is.

- Akikkel amolyan liftezést hajtottak végre.

- Feljutottunk az NB I/B-be, ki is estünk, valóban hullámvasút volt. Elfogadtam a BSE ajánlatát, Madocsay Miklós volt a felnőttek edzője, hívott a fővárosiak utánpótlásába. 1992-ben visszatértem tanítani a Zentai iskolába és edzősködtem az Ikarusnál, a felnőtteknél az NB I/B-ben. A kilencvenes évek második felében, öt éven át a lány, korosztályos válogatottaknál voltam másodedző, két Eb-döntőn szerepeltünk. Újra az Ikarus utánpótlása következett, aztán a felnőtt csapat másod-edzője lettem Újvári Miklós mellett, 1999-ben feljutottunk a legmagasabb osztályba.

Bekő Zsolt évek óta dirigálja a Dávid Kornél Akadémia junior gárdáját

- Fél év után az együttes visszalépett a bajnokságból.

- Az ígért szponzori pénzek nem jöttek, a csapatot nem sikerült megerősíteni, a szezon felénél bedobtuk a törülközőt, anyagiak hiányában nem tudtuk végigjátszani a bajnokságot. A felnőtt csapat megszűnt, az Ikarus utánpótlása megmaradt, ott folytattam. Aztán az is a megszűnés szélére került, az Albacomp kosarasait vezető Nagy Gábor és egy korábbi játékos, Nagy György vállalkozó, segítségével maradt életben az utánpótlás, a két úriember, valamint több szülő segítségével, 2001-ben létrejött a Fejér Kosár SE. Ott dolgoztam, 2014 nyarán kerültünk át a DKKA-hoz. Az első, akadémiás évben két csapatom volt, a kadettek és a juniorok, aztán utóbbiak maradtak. Közepesen szerepelünk a bajnokságban, a lényeg, hogy összhangba hozzuk az élsportot és a tömegsportot. A jobbak természetesen minőséget képviseljenek, de fontos, hogy az is szerephez jusson, aki szereti a kosárlabdát, de nem lesz élsportoló. Akad olyan játékosom, aki 18 évesen kezdett kosarazni. Vannak ügyes gyerekek, összesen 16 lánynak tartok edzést.

- Ötven év a kispadon, kimondani sem egyszerű.

- Az egészségem rendben van, szeretnék dolgozni, továbbra is az utánpótlásban. De a jövőben már nem vezetőedzőként, hanem másodedzőként. Jöjjenek a fiatalok, őket szeretném segíteni.

- Két gyermeke van, fia ismert futballista volt, majd edző lett, az élvonalban. Ön erőltette, hogy sportoljanak?

- Rájuk bíztam a döntést. A lányom 43 éves, kosarazott az Ikarusban, NB I/B-ben játszott irányítóként, volt az országos, középiskolás döntő legjobb játékosa. Ő is edzősködni kezdett az Ikarusban és a Fejér Kosár SE-ben, ám az unokám születése után nem tért vissza a kispadra, a szakmájábanm helyezkedett el, vezető ápolónő Várpalotán. A fiamat, Balázst hívták kosarazni az Építőkbe, de akkor már focizott, utánpótlás válogatott lett a Vidiből. Kosarasként balkezes volt, labdarúgóként ballábas, a futball mellett határozott. Jó döntés volt, a kosárlabdához 175 cm-rel talán alacsony lett volna. Hívták teniszezni is, ügyes volt minden labdával. Az utánpótlás válogatottakban rendszeresen szerepelt, öt klubban játszott az élvonalban. Jenei Imre volt a szövetségi kapitány, behívta a keretbe, de az összetartás előtti utolsó edzésen megsérült. Több mint 250 NB I-es meccse van, edzőként pro licencet szerzett, az élvonalban Kecskeméten és Diósgyőrben dolgozott, jelenleg Győri ETO FC vezetőedzője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!