Sport

2017.07.28. 05:54

Reménykedhet a Videoton - Nagyon fontos gólt szerzett Franciaországban

Bordeaux Az Európa Liga harmadik selejtező körének első felvonásán egygólos vereséget szenvedett a Videoton FC a Bordeaux vendégeként.

Ferencz Balázs

Bordeaux-ban is csendes az éjszaka, hiába lakják közel 240 ezren. A Grand Theatre fényes terén napközben emberek ezrei koptatják a követ, az est leple alatt azonban csak néhány, kószáló fiatal, no és az éjjelre vackoló hajlék nélküliek imitálják a nyüzsgést. A Bordeaux Cathedral, azaz a Székesegyház placcán emberek sincsenek, csak a keresztülcikázó patkányok élik családi életüket. Azonban egy szűk sikátorban megbúvó kocsma szikraként lobbantja fel újra a futballángot. Talán az egyetlen vendéglátó egység Bordeaux-ban, mely hirdetőtábláján invitálta csütörtök estére vendégeit: 20.30-tól televízión keresztül lehet nézni a Girondins és a Videoton FC összecsapását. A krimó szimpatikus tulaja, miután megtudja honnan érkezett az utolsó vendégként betérő kompánia, rögtön „vágja”, hogy csakis a Vidi miatt teszi tiszteletét a magyar delegáció. A korrekt kiszolgálás, a futballról való értekezés után aztán nem kertel, kimondja amit gondol: „Azért ne sírjatok holnap, srácok!” A már szomjukat oltó fehérváriak jót nevetnek, s bizakodva térnek nyugovóra.

A meccs reggelén megjelenő Sud Ouves, azaz Bordeaux helyi lapja másfél oldalon keresztül foglalkozik az Európa Liga harmadik selejtező körével. Pontosabban a Bordeaux trénerével Jocelyn Gourvennec-el és a nyáron a Rennes-től igazolt, 7,5 millió eurót érő Benoit Costil-lal, a kapussal közöltek interjút. Az idén még tétmérkőzést nem játszó franciák bizakodtak, de a tréner arra is felhívta játékosai figyelmét: ne vegyék készpénznek a továbbjutásukat.

Fotó: Peka Roland / vidi.hu

A Videoton játékosai a közös reggeli után szabadprogramot kaptak. Suljic Asmir, Stopira és Loic Nego például sétált a szállodához közeli tó partján, s könnyen lehet, hogy összefutottak esti ellenfelükkel is, hiszen a Girondins teljes kerete és a szakmai stáb közösen levegőztek a fehérváriak szállása környékén. Az ebédet követően taktikai értekezletet tartott Marko Nikolics, majd a csapat a kezdés előtt két órával buszozott át a Matmut Atlantique-ba.

Erőteljesen kezdett a Bordeaux, könnyedén szereztek labdákat 25-28 méterre a kaputól, de különösebb veszélyt nem alakítottak ki az első percekben. Először a franciák portásának kellett védenie, a 6. percben Lazovics indította a jobb oldalon Scsepovicsot, aki éles szögből lőtt, Costil nagyot védett, a mezőnybe kiütött labdát Pátkai rúgta ismét kapura, de ebben nem volt erő, fogta a kapus. A Bordeaux eztán iszonyatos temót diktált. Sorra alakították ki helyzeteiket a hazaiak, brazil Malcom és a szélső Kamano elemében volt. A fehérvári hátsó alakzatban Nego és Stopira sok hibával játszottak, Fejesnek és Juhásznak no meg a visszazáró Vargának kellett sokat mentenie. Nagy nyomás alatt maradt a fehérvári kapu, s a 18. percben jobbról érkezett a beívelt labda, Sankharé pedig előrevetődve, 11 méterről fejelt a kapu jobb oldalába, a kapufa tövéről pattant a hálóba a labda, 0-1. Nem sokkal később Stopirának a gólvonalról kellett mentenie egy szögletet követő fejesnél. A Videoton a széleken próbálta megbontani a Bordeaux-ot, nem is sikertelenül. A 23. percben Lazovics futtatta a jobb oldalon Suljicot, aki úgy centerezett középre, hogy Contentonak kiosztott egy kötényt, majd a berobbanó Marko Scsepovics Costil lábai között vágta a labdát a hálóba, 1-1. Továbbra is fölényben játszott azonban a francia csapat. A 33. percben Malcom parádés labdával hozta helyzetbe Kamano-t, a szélső jó ütemben passzolt az őrzőjétől elszakadó szenegáli válogatott Sankharé elé, aki estében helyezett a bal sarokba, 2-1. A hajrá előtt egy szabadrúgáskombináció végén Fejes 6 méterről helyezett a jobb kapufa mellé.

Fotó: Peka Roland / vidi.hu

Fordulás után már kevésbé játszott alárendelt szerepet a Videoton, mint az első félidőben. Sőt, egy újabb Lazovics-szabadrúgást követően Fejes és Scsepovics késett le centikkel a labdáról a kapu előtt. Marko Nikolics mindent megpróbált, az utolsó bő tíz percre pályára küldte a nigériai csatárt, Ezekiel Hentyt is, hátha csodát tesz. Percekre beszorult a Bordeaux,, majd a vége előtt nem sokkal Alexandre Mendy fejelt alig fölé egy szöglet után. A franciák nyertek ugyan, de a fehérvári srácoknak nincs miért sírniuk, egyáltalán nem lefutott ez a párharc. S ezt jövő csütörtökön itthon lehet bizonyítani.

Fotó: Peka Roland / vidi.hu

 

JEGYZŐKÖNYV

FC Girondins de Bordeaux-Videoton FC 2-1 (2-1)

Bordeaux, Matmut Atlantique, 21 337 néző. V.: Bartosz Frankowski (Borkowski, Winkler) - lengyelek

FCGB: Costil - Sabaly, Lewczuk, Toulalan, Contento - Arambarri - Sankharé (Plasil, 86.), Lerager - Kamano, Laborde (A. Mendy, 76.), Malcom.

Vezetőedző: Jocelyn Gourvennec.

Videoton: Kovácsik - Nego, Juhász, Fejes, Stopira - Suljic, Varga (Szolnoki, 57.), Pátkai (Maric, 86.), Hadzic - Lazovics, Scsepovics (Henty, 79.).

Vezetőedző: Marko Nikolics.

Gól: Sankharé (18., 33.) illetve Scsepovics (23.)

Sárga lap: Kamano (61.), Arambarri (76.) ill. Hadzic (64.), Szolnoki(72.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!