Sport

2016.07.28. 20:30

Roppant kemény dán dió - A Videoton dán ellenfele fontos lépést tett a továbbjutás felé

Felcsút - Az UEFA Európa Liga 3. selejtezőkörében egygólos vereséget szenvedett a Videoton FC a dán Midtjyllandtól.

Ferencz Balázs

Juhász, Simon, Oliveira, Kovács, és Feczesin. Veretes névsor cicázott a kispad előterében a találkozó előtt, vagyis ők csupán csereként várták az FC Midtjylland elleni Európa Liga-mérkőzést. Henning Berg újabb verziót talált ki a Videoton kezdőjére, Szolnoki ismét szűrőt játszott, Géresi Krisztián centerben nézett farkasszemet a dánokkal, de hamar csatlakozott mellé a középpálya közepéről Danko Lazovics, aki talán a mezőny legtapasztaltabb játékosa az európai porondon. Pedig a Midtjylland sem új vendég az EL-ben, tavaly a legjobb 32 közé jutottak, ahol a Manchester United ejtette ki az északiakat...

A második percben máris riogattak, remek bedobás-kombináció végén Kiam Hansen fejelt a kapu mellé. Alig telt el három perc, és már a fehérváriak is eljutottak a kapuig, Géresi roboghatott Dalin felé, de a fiatal magyar csatár nem tudta elpörgetni a labdát a kapus mellett. Az 15. percben az ugandai születésű, U21-es dán válogatott, Pione Sisto szabadrúgása a sorfalról vágódott a kapu fölé. Az első húsz percben a fehérváriak voltak kezdeményezőbbek, már saját térfelén megtámadták a dán csapatot, ugyanakkor egy-egy sikeres labdafelhozatalnál tisztán látszott: a Midtjylland játékosai igen jó kapcsolatot ápolnak a lasztival. Gyors, pontos passzokkal fejlődtek fel, de sokáig nem voltak veszélyesek igazán a magyar kapura. Ahogy telt az idő, a dánok egyre jobban lezárták a területeket, sőt, a Vidi játékosai olykor kihozni sem tudták a labdát a védekező harmadból. Ettől függetlenül bátran próbálkoztak a hazaiak, sokat kellett ütközniükük, ami leginkább Suljicnak feküdt. A 36. percben Negot indította, aki jobbról centerezett, Lazovics elől mentettek szögletre a védők hat méterre a kaputól. A félidő zárásaként aztán a dánok járatták a labdát, majd egy ritmusváltás után Rilwan Hassan lőtt 9 méterről, Kovácsik féltérdre ereszkedve védett.

Filip Novak (j) találatával komoly lépéselőnybe került a Midtjylland Lazovicsékkal (b) szemben. Fotó: Molnár Artúr

A fehérvári vezetőedző is érezte, a támadásokban nem rejlett sok ötlet, így a szünetben váltott. A halvány formát mutató Lazovics helyett a Vidi aktuális gólvágóját, Feczesin Róbertet küldte pályára. Élénken kezdett a piros-kék egylet, Bódi 20 méteres szabadrúgása nyomán Dalin kapusról lecsorgott a labda, amire Stopira csapott le, de az utolsó pillanatban a keresztező Kristensen tisztázott. Nem sokkal később Feczesin cselezte be magát a 11-es pont közelébe, de ott elnyomták a védők. Az 55. percben aztán örömmámorban úszott az a 13 dán szurkoló, akik elautóztak Herning városából. Egy felívelt labdát Hassan fejelt le, Lang nem érte el a labdát, Filip Novak pedig zavartalanul fordulhatott be, s 11 méterről a kapu jobb oldalába helyezett, 0-1. Nehéz helyzetbe került a Videoton, így egyre határozottabban nyomult előre. A 67. percben közel került az egyenlítéshez a hazai gárda, Suljic tette ki a labdát Stopirának a bal oldalra, meghúzta a hátvéd, majd centerezett, Nego pedig vetődve a kapu torkából a kapu fölé lőtt. Szomorú tény, hogy a Videoton ezzel ellőtte összes puskaporát. A fehérváriak fáradtak, s nem találták a rést a dánok pajzsán. A Midtjylland agresszív, stabil játékkal tartotta távol kapujától a Vidit, s a csereként beállt Barczi sem hozott új lendületet a játékba. A vége előtt Oliveira elkeseredett lövését védte Dalin.

Átütő erő híján az utolsó másodpercekben a fehérváriak már azon töprenghettek Felcsúton, hogy jövő csütörtökön elképesztően nehéz visszavágón lesz jelenésük Herning városában.

Videoton FC-FC Midtjylland 0-1 (0-0)

Pancho Aréna, 2899 néző, V.: Ville Nevalainen - finn

Videoton FC: Kovácsik - Nego, Vinicius, Lang, Stopira - Suljic, Géresi (Barczi, 83.), Bódi (Oliveira, 62.) - Lazovics (Feczesin, a szünetben). V.edző: Henning Berg.

FC Midtjylland: Dalin - Kristensen, Hansen, Banngard, Novak - Hlasti - Hassan, Onachu, Olsson, Sisto (Poulsen, 88.) - Kadlec (Romer, 71.). V.edző: Jess Thorup.

Gól: Novak (55.)

Sárga lap: Pátkai (47.), Oliveira (87.) illetve Kristensen (16.), Onachu (78.)

A párharc állása: 1-0 az FC Midtjylland javára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!