Sport

2016.10.04. 10:09

Sárszentmihály, Jenő, Füle – Könyvtári nagy befutó

Sárszentmihály – Lajkó Csaba ultrafutó Nagy befutója kedden 8 órakor startolt Székesfehérvárról, a Bartók Béla térről.

V. Varga József

Az útvonal Sárszentmihályon és Jenőn keresztül Füléig haladt, mintegy 35 kilométeren át.

Az országos könyvtári napok idei kiemelt témái az öko-kérdések, a testi-lelki egészség és a helyi értékek bemutatása. Lajkó Csaba ultrafutó, a Vörösmarty Mihály Könyvtár informatikusa a könyvtári szolgáltatásokat népszerűsítette, közös futásra, mozgásra invitálva a gyerekeket, felnőtteket.

Sárszentmihályon Papp Erzsébet könyvtáros és Süle Zsuzsanna, a közösségi ház vezetője fogadta a sportembert. Megtudtuk tőlük, hogy pénteken 10.30 órakor Nógrádi Gábort fogadják író-olvasó találkozón.

Sárszentmihályi pillanatkép a közösségi ház és a könyvtár előtt: Papp Erzsébet (b), Lajkó Csaba, Süle Zsuzsanna, Vati Éva Fotó: V. Varga József

Vati Éva, a megyei könyvtár könyvtárellátási szolgáltató rendszerének módszertani munkatársa elmondta: a településeken, a könyvtári, információs és közösségi helyeken egyebek között az igényekhez illeszkedő nyitvatartási idővel, megfelelő számítógépekkel, interneteléréssel, folyamatosan bővülő szép- és szakirodalommal, folyóiratokkal, magazinokkal, DVD-kel, hangoskönyvekkel, minden korosztály számára ingyenes rendezvényekkel várják az olvasókat.

Lajkó Csaba, az ultrafutó könyvtári informatikus Fotó: V. Varga József

Lajkó Csaba délelőtti és déli programja a jenői, majd a fülei könyvtárban folytatódott. Jenőn az eső felülírta a tervezett futást, de a gyerekek átmozgató tornája nem maradt el, Rozsi Gáborné Zsófia könyvtáros pedig futva kísérte Csabát a katolikus templomig.

Fülén, a Fülemüle Óvoda egészséghetéhez kapcsolódtak a könyvtári rendezvénnyel, az óvodások 500 métert, az iskolások 3 kilométert futottak az informatikus futóval – számolt be az eseményekről Molnárné Ivány Magdolna könyvtáros. A gyerekeket ajándékkönyvek várták.

Jenői gyerekek Lajkó Csaba (k) és Vati Éva (b) társaságában a könyvtárban Fotó: Zachar Zsófia Virág

A maratonon túl! – mesélte Lajkó Csaba az ultrafutásról. Szólt a kihívásról, a kitartásról, a próbatételről, az akaraterőről. A kalóriaveszteségről, a kellő étel- és folyadékbevitelről, megtudtuk, hogy a banán igencsak energiagazdag. A borongós, esős időjárást nem kárhoztatta, bár a szembeszél néha kellemetlen, tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!