Sport

2016.12.15. 17:57

Sérült a Spirit of Hungary tőkesúlya

Székesfehérvár - 39 nappal és 5 órával a Vendée Globe egyszemélyes Földkerülő vitorlásverseny rajtja után Fa Nándor a 11. helyen hajózik, de sérült a Spirit of Hungary tőkesúlya.

Ferencz Balázs

December 14-én érkezett a hír Fa Nándortól, hogy a Spirit of Hungary minden bizonnyal idegen tárggyal ütközhetett, hiszen a tőkesúly kompozit profilosítása egy részen megsérült. Biztonsági szempontból és hajózhatóságban ez a sérülés nem okoz különösebb problémát, hiszen a penge nem sérült, de az áramlásra, és a hajó sebességére kihatással lehet. Fa Nándor a Dél-Indiai óceánon a 11. helyen robog a zord körülmények és erős hullámzás közepette, most már közelebb Ausztráliához, mint Afrikához. A mezőny a jégzóna közelében halad, így ez a VG földkerülő verseny leghidegebb, legviharosabb, több hétig tartó szakasza. Az élen hajózók az utóbbi napokban extrém viharos térségbe értek, majd túlságosan legyengül a szelük, ami komoly taktikai kényszerhelyzetbe kényszeríti a hajósokat. Csütörtökön munkás napot tudott maga mögött a magyar skipper, mert az erős, 25-27 csomós, váltakozó irányú szél, s 36 csomós széllökések nehezítették a dolgát. A versenyt a francia LeCléac’h vezeti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!