Sport

2016.02.28. 19:28

Siker az üveghegyen túlról

Székesfehérvár – A jégkorong Mol Liga rájátszásának elődöntőjében először játszott hazai jégen a MAC ellen a Volán.

Szupkai Gábor

A négy nyert mérkőzésig tartó párharcokban mindig kiemelt fontosságú lélektani szempontból a harmadik meccs. Nem volt ez másképp most sem, hiszen eddig a MAC begyűjtötte mindkét győzelmet, így a fehérváriak szinte megoldhatatlan helyzetbe kerültek volna, ha nyernek a budapestiek.

Persze erre még csak gondolni sem szeretett volna senki, főleg nem a FAV19 játékosai, akik rögtön a vendégek torkának ugrottak. A hazaiaknál Rajna Miklós állta útját a lövéseknek, míg a túloldalon, a másik ketrec előtt Bálizs Bence tette ugyanezt.  Mindkét kapus  rendkívül koncentráltan és hiba nélkül védett. Végül a két kapus közül Rajna kapitulált először, első emberelőnyös helyzetéből betalált a MAC, Tomás Klempa lőtt közelről a hálóba. 0-1. A gólt követően másfél percre jégre lépett Janis Kalnins is, miután Rajna kikorcsolyázott a cserepadra a felszerelését megigazítani, aki ilyenkor nem mehet rögtön vissza, meg kell várni az első játékmegszakítást. A lett kapus kapott gól nélkül hozta le ezt a rövid időszakot, csakúgy mint Bálizs a hazaiak első emberelőnyös perceit, néha egészen hihetetlen hárításokat produkálva. Következett az első szünet.

A második húsz perc nem úgy folytatódott, ahogy azt Tyler Dietrich felvázolhatta az öltözőben. Mestyán István irgalmatlan nagy lövést küldött a hazai kapu bal felső sarkába. 0-2. Mitchell Holmberg nem sokkal az újrakezdés után rögtön szépíthetett volna, ám nem sikerült kifundálnia semmit Bálizs ellen. Nem úgy Mestyán, aki tovább keserítette a hazai publikumot, és Rajna lábai között a kapuba lőtte a harmadik MAC találatot. 0-3. A következő jegyzőkönyvbe kívánkozó esemény sajnos ismét nem a Volánnak kedvezett, Láday Tamás volt indokolatlanul kemény, majd fegyelmezetlen. A védő előbb Jeffrey Hayes ellen szabálytalankodott, majd a játékvezetőkkel szemben viselkedett nem az illemkódex elvárásai szerint, aminek öt perc, plusz végleges fegyelmi lett a jutalma. Ez pedig túl nagy előny volt a vendégeknek, egy csiki-csuki után Nagy Krisztián talált a kapuba. 0-4. A hangosbemondó éppen a harmad utolsó percére figyelmeztetett, mikor Vincze Péter korcsolyázott el a MAC kapuja előtt, és sikerült végre meglőnie az első hazai gólt. 1-4.  Negyvenöt másodperc után pedig  egy újabbat, Preston Shupe kotorta közelről a kapuba a korongot. 2-4.

A záróharmadban úgy tűnt a MAC megőrzi előnyét, ám Devon Krogh ezt nem nézte jó szemmel, és előbb egy veszettül izgalmas utolsó nyolc percet intézett  a szurkolóknak, 3-4. Ami alatt a Volán lőtt egy érvénytelen gólt, majd Krogh révén mégis kiegyenlített miután Tyler Dietrich lehozta a kapusát. 4-4. Akárcsak csütörtökön, ismét jöhetett a ráadás.

Ami három percig sem  tartott, mert Bartalis István korongot szerzett, és addig sürgölődött a kapu előtt, míg fordulásból tüzelt, és a mennybe repítette a hazai szurkolókat. 5-4.

Az elődöntő negyedik mérkőzésén hétfőn 18 órakor lesz az első korongbedobás.

Fehérvár AV19–MAC Budapest

hosszabbítás után 5-4 (0-1, 2-3, 2-0, 1-0)

Székesfehérvár, 2947 néző, Vezette: Haszonits, Halassy (Juhász, Pálkövi)

Fehérvár AV19: Rajna – Krogh 2, Reiter A., Bartalis 1, Holmberg (2), Orban – Varga A. (1), Szaller, Becze (1), Shupe 1 (1), Sárpátki – Szabó D., Vokla (1), Szabó K., Grieve, Vincze P. 1 – Reiter R., Láday, Reisz, Kocsis, Tóth G. Vezetőedző: Tyler Dietrich

MAC Budapest: Bálizs – Olson, Tokaji (1), Klempa 1, McDonald (1), Hayes (1) – Quinn (1), Stipsicz, Nagy K. 1, Saarenpaa, Terbócs – Pozsgai, Mestyán 2, Roczanov (1), Tóth R. (1), Németh A. – Nagy P., Silló, Schmál, Egyed, Szappanos. Vezetőedző: Majoross Gergely

Kiállítások: 27 perc (ebből 20  fegyelmi), illetve 10 perc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!