Sport

2017.08.09. 19:35

Szabó József szerint a Vidinek ezúttal is van esélye a Partizan ellen

SZÉKESFEHÉRVÁR Az 1984-85-ös, nemzetközi menetelés idején hét góllal zárta a UEFA-kupa sorozatot. Élete meccsét a Partizan Beograd ellen vívta.

Horog László

A klub örökranglistáját ma is vezető gólvágó a nyolcvanas évek derekán négy góllal terhelte meg a szerb - akkoriban jugoszláv - kirakatcsapat, a Partizan hálóját. Egyik legjobb barátja, a Gázszer FC egykori igazgatója, amúgy a Vidinek szurkoló Májer József jegyezte meg a múlt heti, Svájcban tartott sorsolás után: "Szabó haveromnak haladéktalanul meg kell kezdenie az edzéseket. Mert ő mindig betalál a belgrádiak ellen..."

Az egykori támadó természetesen nem lesz ott a játéktéren a pároscsata során, de természetesen érdeklődéssel várja az összecsapásokat.

- A helyszínen tekintettem meg a Vidi nyári, Európa-liga meccseit, ott leszek a következő derbin is. A Balzan és a Nomme Kalju ellen a Vidi volt a toronymagas esélyes, magabiztosan tovább is léptek, de ezeken a meccseken nem játszottak jól, amit meg is tudok érteni. Jóval gyengébb ellenfél ellen nehéz felpörögni, a csapatok érthetően igyekeznek a legegyszerűbben letudni a kötelezőt. A Bordeaux elleni továbbjutás hatalmas bravúr volt, megérdemelt diadal. A kinti, 2-1-es vereség után a franciák úgy gondolták, rutinból lehozzák a visszavágót, találnak egy gólt és továbbmennek. Nem találtak, a Vidi viszont igen és lépett a következő körbe.

Szabó József érthetően szívesen emlékezik a Partizan Beograd elleni, hazai mérkőzésre Fotó: vidi.hu

Szabó József szerint a play off első, kinti meccse különösen érdekes lesz. A belgrádi szurkolók korábbi cselekményei miatt az UEFA zártkapussá nyilvánította a derbit, mindössze kétszáz vendégszurkoló foglalhat helyet a lelátón. "Egyrészt sajnálom a Vidi játékosait, hogy nem tapasztalhatják meg, milyen a Partizan teltházas arénájának hangulata. Ugyanakkor, a továbbjutás szempontjából biztosan előny, hogy nem lesznek jelen hazai drukkerek, nem tudják felspannolni a játékosokat. Mi elképesztő hangorkánban léptünk pályára, 50 ezer néző előtt. Előzőleg, Fehérváron 5-0-ra győztünk, de ellenfelünk nem adta fel. A korábbi körben 6-2-re kaptak ki Londonban a Queens Park Rangerstől, ám otthon 4-0-ra nyertek. Nekünk is mutogatták az utcán, hogy hatot kapunk. Bár végül 5-2-es összesítéssel jutottunk tovább, a visszavágó nem volt könnyű meccs, a félidőben kialakult a 2-0-ás végeredmény. Fordulás után akadt a hazaiaknak egy óriási ziccere, kimaradt. Ha bemegy, alighanem nehéz percek elé néztünk volna.

Egy héttel korábban, a Sóstói Stadionban bonyolított összecsapáson Szabó József négyszer volt eredményes.

- Volt amit a sutával, azaz a jobb lábammal lőttem, a többit a megszokott módon, ballal. Életem meccse volt, de nem vagyok tökéletesen elégedett, volt még két helyzetem, azokat elhibáztam. Máskor is lőttem négy gólt, de természetesen ez volt a fontosabb, erre figyelt mindenki. Két évvel korábban, az Intertotó Kupában, a csoportküzdelmek során a lengyel KS Cracowia Krakównak is rúgtam négyet itthon, de az egy nyári sorozat volt, nem kísérte túl nagy érdeklődés."

Szabó ma is vezeti a Vidi örökranglistáját 234 meccsen 111-szer volt eredményes.

Úgy tűnt, rekordját nem fenyegeti veszély, aztán Nikolics Nemanja termelni kezdte a gólokat, 17 találatra megközelítette a korábbi gólkirályt. Majd Varsóba távozott.

Szabó korábban gyakran szerepelt a Vidi öregfiúkban, ma már a pálya széléről ad tanácsokat a gálameccseken.

- Fáj a csípőm és a térdem, már sántikálok. Nem akarom a nimbuszomat lerombolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!