Sport

2016.09.23. 19:50

Szárnyaszegett villachi sas: a Fehérvár AV19 nagy csatában, a hosszabbításban győzte le a VSV-t

Székesfehérvár - Az elsöprő lendülettel rajtoló EC Villach SV együttesét fogadta a Fehérvár AV19 jégkorong csapata az EBEL 3. fordulójában.

Ferencz Balázs

A rolba érkezéséig öten is kint maradtak a jégen a bemelegítés után, a kapáslövéseket gyakorolták a fehérvári játékosok. Nem véletlenül, hiszen az a Villach látogatott az Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnokba, mely együttes az első két fordulóban összesen 12 gólt hintett, s csak egyet kapott. Félelmetes mutató, pláne úgy, hogy az idény előtt érkező Benoit Laporte által elképzelt játék még nem állt össze teljesen Fehérváron, s most is alaposan megvariálta a sorokat a kanadai-francia mester. Némileg fellélegezhettek a hazai szurkolók, mert a vendégketrec előtt nem a koronggyilkos Roy Olivier, hanem Lukas Herzog állt. Ennek ellenére cseppet sem volt sétagalopp az első harmad.

Nagy volt a forgalom Lukas Herzog kapuja előtt, a Villach nehéz meccset játszott Fehérváron Fotó: Koppán Viktor

Rögtön az elején emberhátrányba kerültek a Tizenkilencesek. Nagy nyomás alatt tartotta a Villach a magyar kaput, Urbas és Labrecque löketét is védenie kellett Hetényinek, de a szorításból szabadulva Sarauer előtt is adódott lehetőség, de a kapu fölé bombázott. Amint kiegészült a Volán Kóger próbálta a bal kapuvas és Herzog mamutja között bepasszírozni a korongot, sikertelenül. A harmad derekán fehérvári emberelőny csillantott reményt, Makowski a kékvonalról tüzelt, csak centikkel tévesztett célt. Ez volt az egyetlen veszélyes lövés, amire aztán teljes létszámban góllal válaszolt a Villach. A 10. percben Jan Urbas cikázott be a fehérvári harmadba, több védőt is faképnél hagyott, megkerülte a kaput, s miután visszakanyarintott korongja lejött Hetényiről, ismételt, s a vas alá helyezett, mindezt zavartalanul, 0-1. Amikor magukhoz téretek a hazaiak, Chris Bodo iramodott meg, s fonákkal veszélyeztetett, majd Manavian bombázott távolról, Herzog védett. Kaput eltaláló lövés nélkül telt az újabb hazai emberfór, majd Bacher és Vas ütközésén felpaprikázott fehérváriak jöttek lendületbe, de Sárpátki és Erdély sem tudta kapura piszkálni a ketrec előtt keresztbe csorgó korongot.

Fotó: Koppán Viktor

Gyorsan korcsolyázva, keményen, sokat ütközve hokizott a Villach, s ez nem feküdt a Fehérvárnak. Az iram megvolt a hazai oldalon is, azonban a remekül védekező osztrákokat rettentő nehezen játszották át. Még emberelőnyben sem találták el a kaput a magyar lövések, míg a kontrából meginduló Petrik szólója után Hetényinek kellett résen lennie. Aztán egyre többet állomásozott Herzog kapuja előtt a FAV19, s nem maradt el a jégtörés sem. A 32. percben Courchaine passzolt a ketrec mellett helyezkedő Chris Bodohoz, aki előbb kimozdította Herzogot, majd a gólvonal mögé kanalazta a pakkot, 1-1. Fordult a kocka, már a Fehérvár játszott jobban, nagy volt a hazai fölény, s a 38. percben robbantották a Raktár utcát. Sarauer az alapvonal mögül tálalt Courchaine elé, aki egy csel után helyezett a hálóba a kapus bal válla felett, 2-1.

Rögtön emberhátrányba került a Volán a harmadik harmad elején, s Hunter centerezéséből McGrath pattintott a kapuba, 2-2. Sorrendben Owens, Reisz, Makowski Bodo, Manavian és Maylan lövését is bravúrral fogta Herzog, aki a karintiaiak hősévé vált. Az utolsó percekben a kapusok brillíroztak, így jöhetett a hosszabbítás. A 63. percben Szirányi Bence baloldali lövése nyomán talált utat a korong a VSV kapujába, 3-3. Megállította a Fehérvár a szárnyaló villachi sasokat, és szombaton 19.15-kor a Dornbirnt fogadja.

 

Fehérvár AV19–Villach SV 3-2 (0-1, 2-0, 0-1, 1-0)
Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnok, 2491 néző.
Vezette: Lemelin, Nikolic (Gatol, Soós)
Fehérvár AV19: HETÉNYI – Owens, Makowski, Kóger, Vas J., Sofron – Sagert, Szabó D., COURCHAINE 1 (1), Sarauer (1), BODO 1 – Szirányi 1 (1), Manavian (1), B. Orban, Kocsis, Szabó-Pál – Orbán A., Reisz, Erdély, Maylan (1), Sárpátki. Vezetőedző: Benoit Laporte.
VSV: HERZOG – Bacher, Schlacher, HUNTER (1), McGrath 1(ee), Petrik – Labrecque, Jokela, Kromp, McBride, Johner – Wehrs, Brunner, Nico, URBAS 1, Locke, Verlic – Mühlstein, Kreuter, Platzer, Leiler, Nageler. Vezetőedző: Greg Holst.
Kiállítások: 6, illetve 12 perc. Kapuralövések: 36-26.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!