Sport

2017.06.18. 21:30

Az ország legjobb csapata - Ötödször bajnok az Alba Fehérvár

SZÉKESFEHÉRVÁR A férfi kosarasok bajnoki döntőjének ötödik meccsét a koronázó városban vívta az Alba és a Falco. A házigazdák 78-71-re nyertek, ezzel aranyérmesek.

Horog László

A 21 órai kezdés előtt fél órával már egyre többen gyülekeztek a csarnok főbejáratánál felállított kivetítő előtt, ugyanis az vasárnap délelőtt gyorsan kiderült, hogy mindenki nem tudja a csarnokban megtekinteni az aranycsata záró felvonását. A pénztárak 10 órakor nyitottak, ezer jegy várt gazdára, a tikettek nagyon gyorsan elkeltek, ami nem is volt meglepő, 9 órakor már elképesztően hosszú sor kígyózott a Gáz utcában.

Kívül és belül remek hangulat uralkodott az Alba Regia Sportcsarnokban, a kívül rekedtek érthetően kevésbé voltak önfeledtek, de elfogadták a helyzetet. "Egyik oldalról szomorúság, hogy sokan nem drukkolhatnak nekünk a helyszínen, amúgy nagy öröm, hogy nagyon sokan szeretnek bennünket és szurkolnak értünk. Még 2000 jegyet el tudunk volna adni, sajnos a létesítményünk befogadóképessége véges. Nagyon remélem, győzelemmel zárjuk az estét és az idényt. Ha összejön, elképesztően sikeres szezont produkálunk" - közölte az Alba Regia SC elnöke, Balássi Imre. A csarnok VIP-termében felbukkant a háromszoros olimpiai bajnok kajakos, Kovács Katalin is, aki párjával érkezett a rendezvényre. Tavaly, a Szolnok elleni finálé egyik összecsapását a Tiszaligetben is megtekintette.

James Farr (j) az egész szezonban fontos láncszeme volt az Alba Fehérvárnak Fotó: Koppán Viktor

- Voltam már néhány alkalommal Fehérváron is, a társam, hároméves gyermekem édesapja korábban kosarazott, jelenleg a szövetségnek dolgozik. A meccs végeredményére nem szeretnék tippelni, izgalmas meccset várok - közölte, majd a kezdés előtt a kezdőkörbe sétált, a Himnusz elhangzása után, ő dobta fel a meccslabdát.

Az első pontokat Lóránt szerezte középtávolról, aztán két percen át nem esett találat, sok hiba akadt mindkét oldalon, ami nem is volt csoda a rendkívüli tét ismeretében. Shepard gyötörte a labdát a gyűrűbe, a túloldalon Tóth Norbert volt kétszer eredményes, 4-4. Keller Ákos az Albát juttatta előnyhöz, Govens egalizált, majd ismét Keller pillanatai következtek, ziccert dobott, aztán zsákolt, 10-6. A kinti dobások nem mentek be, azonban Lóránt a vendégek palánkjánál javított, a túloldalon Keller remekül védekezett, valamint kapkodta a lepattanókat, őrizte négypontos előnyét a házigazda, az első negyed nem volt gólban gazdag, 14-8-as, fehérvári vezetéssel zárult.

A folytatásban sem potyogtak a kosarak, Edwards büntetőivel haladt előre a Fehérvár, időt kért Srecko Sekulovic, a Falco trénere. Shepard két duplájával 20-8-ra alakult az állás, Farr helyett visszatért a kicsit pihenő Keller Ákos, gyorsan leszedett két lepattanót. A sokat hibázó Edwards helyett pályára lépő Mohammed triplát szórt, így tett Farr is, 26-12. Govens triplája ugyan célba ért, ám gyengén dobtak, bizonytalanok voltak a látogatók, Shepard és Mohammed villant, Sekulovic időt kért, 32-15. Három ponttal közelebb jött a Falco, Dzunic is magához rendelte tanítványait, Taylor és Zigeranovic pontjai következtek, előbbi kintről, utóbbi bentről talált be. Dzunic ismét időt kért, az első félidő végén 39-24 állt a táblán.

Dzunic Branislav másodszor vezette bajnoki címig az Albát Fotó: Koppán Viktor

Nagyszünet után Edwards hármassal nyitott, Barham is beköszönt kintről, Edwards újfent remekelt, húsz pontra hízott a differencia, 49-29-nél Sekulovic időt kért. Shepardot a palánk alatt nem tudták tartani, a hazaiaknak minden bejött, a látogatóknak semmi, egyoldalú volt a találkozó, gála hangulat uralkodott a Gáz utcában. Taylor sem rontott, küzdött, nem adta fel, de nem tudott húszon belülre kerülni a Szombathely.

Dzunic gyakran cserélt, igyekezett frissíteni csapatát, a kispadon ülőket is folyamatosan buzdította, nem engedte, hogy a tetemes előny miatt lankadjon a figyelem. Váradi hármasával közelített a vendég, de Mohammed jóvoltából ismét távolodtak az albások, majd Govens pillanatai következtek, a harmadik negyedet 62-44-es, fehérvári vezetéssel zárták a felek. Lóránt ugyan betalált közelről, a center videózást kért, a bírók meg is tekintették a jelenetsort a zsűri asztalnál, majd úgy döntöttek, a kosár érvénytelen, a dudaszó után esett.

A záró negyedet Medford közeli pontjai vezették fel, Mohammed válaszolt, azonban Váradi mesteri triplájával 64-51-re jött a vendég, régen jártak ennyire közel a házigazdákhoz. Mielőtt nagyon belelkesedett volna a szombathelyi szurkolótábor, Keller zsákolt, Shepard ziccert dobott, Sekulovic időt kért. Taylor betörés után szerzett pontokat, ismét húszpontos lett a differencia. Váradi szorgoskodott a palánk alatt, aztán Zigeranovic is. Govens látványos hármasa nyomán, öt perccel a vége előtt, 71-60-ra zárkózott a Falco, Dzunic időt kért.

Lóránt ziccert dobott, azonban Pustahvar távoli pontjaival araszoltak előre a sárga-feketék, sőt, Govens révén tízen belülre érkeztek, 75-67. Lóránt kipontozódott, Govens betalált, Dzunic időt kért. Zigeranovic dobott kintről, sikertelenül, Taylor büntetőit beszórta, elképesztő végjátékban, 78-71-re nyert és a tavalyi ezüst után bajnok az Alba Fehérvár.

Alba Fehérvár-Falco-Vulcano Energia KC Szombathely

78-71 (14-8, 25-16, 23-20, 16-27)

Alba Regia Sportcsarnok, 2600 néző, V.: Földházi T., Cziffra Cs., Papp P.

Alba: Taylor 10/3, Mohammed 15/3, Shepard 18, Lóránt 8, Keller Á. 9. Csere: Edwards 13/6, Markovic, Farr 5/3, Keller I.

Vezetőedző: Dzunic Branislav.

Falco: Govens 20/3, Váradi 12/6, Barham 5/3, Pustahvar 7/3, Tóth N. 4. Csere: Zigeranovic 11, Medford 10/3, Bognár 2, Simon.

Vezetőedző: Srecko Sekulovic.

Kipontozódott: Lóránt (37. perc).

ARANYGONDOLATOK, ARANYPILLANATOK

Lóránt Péter: - Hatalmas döntő volt, az utolsó meccs is méltó a finálék hangulatához. Remekül kezdtünk, aztán magunknak tettük nehézzé a végét, óriási boldogság, hogy a végén a mi nyakunkba került az aranyérem. Büszke vagyok a csapatra, az egész szezonban kiválóan dolgoztunk, a Magyar Kupát, a bajnokságban az alapszakaszt, a középszakaszt, vasárnap este pedig a döntőt is megnyertük, ezzel bizonyítottuk: mi vagyunk a legjobb magyar csapat.

Keller Ákos: - Pénteken, Szombathelyen nem játszottunk elég jól, túl sok könnyű kosarat engedtünk az ellenfélnek, ezért vasárnap este újabb meccsre kényszerültünk. Bíztam abban, sőt, biztosra vettem, hogy összeszedjük magunkat az ötödik mérkőzésen. Ez meg is valósult, elképesztő öröm és boldogság, hogy a szülővárosom csapatával bajnoki aranyérmet ünnepelhetek, ennél kevés nagyszerűbb dolog van egy élsportoló életében.

Markovic Luka: - Rendkívül nagy csata zajlott a pályán ezúttal is, számítani lehetett arra, hogy öt meccs dönt majd az aranyéremről. A tavalyi ezüst után nagyon akartuk a győzelmet, amit sikerült is megszereznünk. A Falco nagyon jó csapat, a szezon végére került csúcsformába, nagyon megnehezítették a dolgunkat. A Magyar Kupa mellett a bajnoki arany is ott van a nyakunkban, bebizonyítottuk, erősek és egységesek vagyunk, a legjobbak Magyarországon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!