Sport

2017.03.08. 19:50

A kosárlabda bűvöletében

Székesfehérvár - Az egykori ötvenszeres válogatott center, Góbi Henrik két gyermeke a palánkok alatt igyekszik bizonyítani.

Horog László

Az egykori válogatott center, az Alba Fehérvár kosarasainak másodedzője, Góbi Henrik két gyermeke is a gyűrű alatt érzi magát a legjobban. Maja Sára 17 esztendős, Marcell 14 éves. Mindketten a fehérvári utánpótlásban kezdtek sportolni, ám csak egyikük indult kosarasnak.

Maja Sára a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémián ismerkedett meg a kosárlabdával, lett korosztályos válogatott. Tavaly nyár óta Londonban tanul és sportol, három másik, fehérvári pályatársával egyetemben. Az apa szerint még nem született döntés, hogy lánya a nyáron hazatér vagy egy évet még marad a szigetországban. Fia futballozni kezdett a Videotonban, kapusként ügyeskedett a háló előtt, területi válogatottságig jutott, ám tavaly januárban úgy döntött, kosárlabdázik.

Az egykori center, Góbi Henrik (balra) és fia, Marcell a Gáz utcai csarnokban érzi magát a legjobban
Fotó: Horog László

- Én nem befolyásoltam egyik gyerekemet sem, hogy milyen sportágat válasszon. Nem teszem a későbbiekben sem. Természetesen örülnék neki, de nem lényeges, hogy élsportolók legyenek, az a fontos, hogy örömüket leljék a munkájukban, az általuk választott szakmában. Először én sem a kosárlabdával köteleztem el magam szülővárosomban, Hódmezővásárhelyen, később lettem kosaras.

Góbi édesapja úszóedzőként dolgozott az alföldi város uszodájában, fia gyakorlatilag a vízben nőtt fel hasonló korú társaival. Aztán vízilabdázott, már 17 éves volt, amikor kosarazni kezdett.

- A gyerekeim lépéselőnyben vannak velem szemben, korábban kezdtek. Én 18 évesen mutatkoztam be a Vásárhely NB I/B-s csapatában, majd Szolnokra kerültem. Az első évben csereként számoltak velem, majd kezdő lettem.

1996-ban igazolt Fehérvárra, ahol pályafutása legnagyobb sikerét aratta, két évvel később bajnok lett a kék-fehérekkel. Kaposvárra igazolt, majd még kétszer játszott az Albacompban, 2009-ben búcsúzott az aktív játéktól.

Edzősködni kezdett, először az utánpótlásban, később a felnőtteknél, jelenleg is érdekelt mindkét területen.

- Dzunic Branislav segítője, másodedzője vagyok, de ezt a szót nem szeretem. Edzőnek tartom magam. A kollégámat, Blahó Barnabást is edzőnek tekintem. Úgy gondolom, nekem is van szerepem a csapat sikereiben. Bár a döntés természetesen mindig a vezetőedző feladata, kikéri a véleményemet. Az ellenfelek feltérképezése és az egyéni képzés a feladatom.

Gyerekeinek is tart egyéni képzést. Házuk udvarán van a palánk, főleg a nyári időszakban, hármasban vívnak hatalmas csatákat. A feleséget nem érdekli a kosárlabda.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!