Sport

2017.07.26. 19:10

A francia bajnokság hatodikja ellen meglepetésre készül a Videoton

BORDEAUX Ma este 20.30-kor az idény eddigi legfontosabb és talán legnehezebb mérkőzésén lép pályára a Videoton FC.

Ferencz Balázs

Nagyon nehéz mérkőzés vár a játékosokra. A nyári időszakban folyamatosan, három naponta hőségben játsszuk a mérkőzéseket, ez nem könnyű. A magyar foci becsületéért is szeretnénk küzdeni, tiszta fejjel kell futballoznunk, százszázalékos koncentrációra lesz szükség, s akkor meglepetést lehet okozni." - Ezeket a szavakat még a Puskás Akadémia FC elleni, vasárnapi bajnoki után mondta Marko Nikolics, a Videoton FC vezetőedzője, aki szerdán reggel is pókerarccal, gondolataiba merülve várta a becsekkolást a Ferihegyi Liszt Ferenc Repülőtéren.

Nem csoda, hiszen a magyar csapatok mostanában ritkán találkoznak olyan nagynevű és erős együttesekkel, mint az FC Girondins de Bordeaux. Az Európa Liga harmadik selejtezőkörének első felvonására különgéppel utazott a Videoton FC. Húszfős keret szállt fel a repülőre szerda délelőtt, a bokasérüléssel bajlódó Kovács István Magyarországon maradt, azonban a társakkal tartott a már teljes értékű munkát végző, és akár harcba is vethető Fiola Attila. A fehérvári futballisták már az utazás napján a csütörtökön 20.30 órakor kezdődő derbire összpontosítottak.

Jó hangulatban telt a Videoton edzése abban a stadionban, ahol az Eb-n 2-0-ra vertük az osztrákokat
Fotó: Ferencz Balázs

Nem volt nagy tere-fere a repülőn, a legtöbben zenét hallgattak, volt, aki filmet nézett, akadt, aki alvással vészelte át a fellegekben töltött időt. Talán a legaktívabb a két szerb klasszis, Danko Lazovics és Marko Scsepovics voltak: lövöldözős számítógépes játékkal játszottak Lazovics tabletjén, Scsepovics pedig fontos tanácsokkal látta el támadótársát. Mintegy két és félórás repülőút után landolt a csapat Bordeauxban, ahol borús, esős idő, 21 fokos hőmérséklet fogadta a magyarokat. No meg egy lelkes francia fiatalember, aki a reptér kijáratánál ugrott Juhász Roland elé, s egy A4-es méretű portrét szorongatott a kezében a fehérvári csapatkapitányról. A Vidi védője rögtön alá is firkantotta a fotót. A stadion közelében fekvő szállodába busszal utazott a csapat, majd az ebédet csendes pihenő követte. Természetesen nem múlt el a nap mozgás nélkül.

A Bordeaux délutáni tréningjét követően a fehérváriak vették birtokba a 2015-ben átadott, 168 millió euróból épített, 42 150 néző befogadására alkalmas Matmut Atlantique stadiont. A csapatnak 19.30-tól vezényelt tréninget Nikolics-mester. - Azt hiszem azt kár lenne tagadni, hogy a Girondins az esélyese a párharcnak, de az biztos, hogy éles futballt láthatnak majd tőlünk. Nem szeretném címkézni a játékunkat, nem mondom, hogy védekező, vagy támadó Vidit láthatnak majd a szurkolók, de az biztos, hogy azért jöttünk, hogy jó eredményt érjünk el.

Nem szeretnék sokat beszélni a meccs előtt, "beszéljen" inkább a csapat játéka a pályán. Egységesnek kell lennünk az első perctől az utolsóig, meg kell becsülnünk a labdát, amikor nálunk van, figyelnünk kell a befejezésekre, szervezetten kell játszanunk és védekeznünk, valamint figyelnünk kell a pontrúgásokra is. Igaz, hogy ez lesz a Bordeaux első tétmérkőzése, de nem hiszem, hogy ez előny lehet számunkra, hiszen mi háromnaponta játszottunk az elmúlt időszakban, és nem rotáltuk olyan nagy számban a játékosokat. Viszont legalább a bordeaux-i időjárás minden tekintetben ideális a jó focihoz, emiatt is jó ritmusú találkozóra számítok csütörtök este - vélekedett Marko Nikolics.

Jocelyn Gourvennec (elől) a Bordeaux utolsó edzésén talán a meccsen morfondírozott
Fotó: a szerző

A franciák bizakodóak a párharcot illetően, de korántsem bízzák el magukat. A gallok pontvadászata csak augusztus negyedikén rajtol, azonban a felkészülés során hibátlanul teljesített a 45 éves vezetőedző Jocelyn Gourvennec együttese. A másodosztályú Niort-t 2-1-re verték, majd a harmadosztályú Pau-n 2-0-ra győzték le, felkészülésüket pedig a spanyol Real Sociedad és a francia élvonalbeli Guingamp ellen zárták, mindkét együttes ellen 1-0-s sikert arattak.

A Bordeaux sajtótájékoztatóján a francia trénert főként a klub tervezett erősítéseiről faggatták az újságírók. Gourvennec a ma esti meccsről annyit mondott, hogy mindig nehéz az első tétmeccsen bizonyítania egy csapatnak, ráadásul a Videotont jó együttesnek tartja, amely veszélyes kontratámadásokat vezet, mindemellett olyan játékosokkal rendelkezik, akik meccseket tudnak eldönteni, mint például Danko Lazovics. A francia szakember fontosnak tartotta megjegyezni, hogy egyik csapat sem változott sokat a nyáron, ugyan a Videoton edzőt váltott.

Marko Nikolics (b) és a Vidi francia szélsője, Loic Nego
Fotó: Ferencz Balázs

A Bordeaux minden bizonnyal a Costil - Sabaly, Toulalan, Lewczuk, Contento - Sankharé, Arambarri, Lerager - Malcom, Laborde, Kamano összeállításban kezd a Kovácsik - Nego, Juhász, Fejes, Stopira - Hadzic, Varga, Pátkai, Suljic - Lazovics, Scsepovics tervezett fehérvári gárda ellen.

A Vidi estébe nyúló edzése alatt Gáspár Péter masszőr azt a kaput csodálta, melybe Szalai és Stieber is betalált egy évvel ezelőtt az Eb-n. Megjegyezte: reméli csütörtök este is örülhet kettőnek...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!