Sport

2017.07.09. 19:55

Negyvenhat gól a ligában - Az egykori balszélső, Róth Ferenc centerként bizonyít Csehországban

BALATONKENESE A magyar tengernél nyaral a családjával a Videoton egykori korosztályos válogatott balszélsője, Róth Ferenc. A 38 éves játékos még nem szakított a futballal.

Horog László

Székesfehérváron született, a Videotonban kezdett futballozni, a piros-kékeknél mutatkozott be az élvonalban, húsz esztendeje. Két részletben volt a koronázó városiak játékosa, legnagyobb sikerét mégis a ZTE együttesével érte el, bajnok lett az ezredfordulón. Aztán visszatért a Vidibe, majd játszott Újpesten, Szombathelyen és Pápán, az NB I-ben 215 meccsen 33 góllal jelentkezett. Tíz éve igazolt Csehországba, az FC Slovacko együtteséhez, több klubot megjárt a legmagasabb osztályban, aztán az idő múltával szerződött egyre lejjebb. Játszott a németeknél is, a nyolcadik ligában, Zentingben, legutóbb a cseh ötödik vonalban bizonyított, a Bukovec csapatában.

- A település tíz kilométerre található Plzentől, valamint ötre az otthonomtól. Jó idényem volt, 46 gólt szereztem, gólkirály lettem, feljutottunk a negyedik vonalba. Akadt találkozó, amelyen öt gól fűződött a nevemhez, a mesterhármas egészen gyakori volt, centert játszom. Az utánam következő társam hétszer volt eredményes a csapatunkban. Én töltöttem a legtöbb időt a pályán, 2056 percet, minden mutatóban az élen végeztem.

A vezetők érthetően ragaszkodnak hozzám. A meccseken 50-100 néző van, a hangulat hasonló, mint itthon, az alacsonyabb osztályú derbiken. Az utolsó két meccsen már nem léptem pályára, előbb a fiam ballagásán vettem részt, valamint játszom a Viktoria Plzen öregfiúk csapatában, és volt azon a hétvégén egy céges focitorna is, ahol szintén számítottak a játékomra. Amikor pénteken, szombaton és vasárnap is játszom, hétfőn nehezemre esik a felkelés az ágyból, valamint a lesétálás az emeletről. Az igazság az, én sem fiatalodom, bár tökéletesen egészséges vagyok. Amíg ez így is marad, futballozom - mondja Róth Ferenc.

 

Pápáról szerződött az Uherske Hradiste városában található FC Slovacko együtteséhez, Thomas Sowunmival egyetemben, másfél év után távozott a Viktoria Plzenhez, amely akkoriban nem számított cseh sikercsapatnak, nem volt gyakori résztvevője a BL-, illetve az El-csoportkörnek. Akkoriban pendliztek a cseh első és második liga között, Róth Ferenc is ezen időszakban erősítette a gárdát. Prágába szerződött, az élvonalbeli 1905 Bohemians Prahához, ahol két évet húzott le, ám nagyon sok pénzzel tartoztak neki, a harmadik ligába, az Ovcari csapatához vezetett az útja.

- Az elnök kifizette a korábbi csapatom által felém felhalmozott tartozás felét, aztán a Bohemians is kezdett törleszteni, végül a pénzemhez jutottam. Ahogy múltak az évek, úgy igazoltam egyre alacsonyabb ligákba. A harmadosztályban lenne helyem most is, de az már nem profi osztály, munka mellett fociznak a játékosok, tehát nincs értelme váltani. Nekem öt éve van munkahelyem, előzőleg a futball volt a fő foglalkozásom Magyarországon és Csehországban is. Egy amerikai tulajdonú vállalatnál dolgozom, a logisztikai részlegen, lökhárítók mögé gyártunk egyméteres merevítőket, amelyek karambolnál csökkentik az ütközést.

Magyarországra ritkán jár, Kincsesbányán élő szülei viszont gyakran látogatják. Első házasságából született, most 19 esztendős fia is futballozott, az Ikarusban, majd Csákváron, másfél éve szakított a focival, konditerembe jár. Édesapja a cseheknél alapított új családot, két lánya született, Adél 5 éves, Krisztina 7, a nagyobbik teniszezik. Édesanyjuk a futballban tevékenykedik.

- A feleségem Plzenben dolgozott a futballklubnál. Kilenc éve vagyunk együtt, a nejem a marketingosztályon dolgozik, valamint a meccseken a VIP-részleget felügyeli. A családban a cseh a hivatalos nyelv, a feleségem ért magyarul, de nem beszél, miként a lányok sem. Nem gondoltam, hogy így alakul az életem. Úgy szerződtem ki az FC Slovackóhoz, ha lejár a kétéves szerződésem, hazatérek. Maradtam, mert jó ajánlatot kaptam az élvonalban, közben pedig megismerkedtem a párommal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!