Sport

2016.08.10. 12:10

Szezonkezdet előtt a megyefoci - Több jelentős változás lesz, remélhetőleg majd a színvonal is emelkedni fog

Székesfehérvár - Szombaton kezdetét veszi a 2016/17-es labdarúgó idény. Schneider Bélával az MLSZ Fejér Megyei igazgatójával beszélgettünk, aki rengeteg értékes információról tájékoztatott.

Káldor András

- Hány csapattal indul az előttük álló szezon?

A megyei I. osztályban változatlanul 16 csapat, a másodosztályban kétszer 16, azaz 32 együttes indul. A harmadosztály két csapattal többen jelezték részvételüket, így háromszor 13, 39 csapattal rajtolhat. Az U19-es bajnokság külön lett választva, egy megyei I. osztály, és két másodosztállyal. Sajnos itt az Etyek bejelentette, hogy nem tud részt venni. A Női bajnokságokban egyelőre öt csapat van, és várjuk még a további jelentkezőket. Nagyon fontos, hogy a nők is futballozzanak, mert azok az anyák, akik megbarátkoztak a labdarúgással, biztos, hogy szívesebben küldik a gyerekeiket futballozni. Az öregfiúk bajnokságokban ugyanannyi csapatunk van, mint korábban, néhány változás ugyan történt, néhányan nem indulnak, de lettek új csapatok. Összességében több csapatunk van, mint tavaly. Akkor 224 volt, most 229-en neveztek.

- Az előző évekhez hasonlóan több csapat ezúttal sem a saját pályáján játszik, melyek ezek?

A Fehérvárcsurgó ez évben is Iszkaszentgyörgyön kezdi valamennyi mérkőzését, a Sárszentmihály csapata a Főnix pályáját veszi igénybe. Ezen kívül a Pátka II Vereben, míg a Sárbogárd II és az öregfiúk csapata Sárbogárdon lép pályára.

Schneider Béla az MLSZ Fejér Megyei igazgatója úgy véli, a változtatások előremutatóak lesznek Fotó: Molnár Artúr

- Mi a helyzet az átigazolásokkal, idén mintha itt történt volna némi változás, és szigorítás, valamint kitolódott az átigazolás határidő is?

A felnőtteknél augusztus 1-31. között az átigazolás csak az átadó sportszervezet hozzájárulásával történhet, az U14-es és az U19-es korosztályoknál augusztus 1-31. között az átigazolás csak az átadó sportszervezet hozzájárulásával történhet, akkor is, ha az átigazoláskor a labdarúgó hivatásos státuszba kerülne, vagy a labdarúgó amatőr státuszba kerülne. Az átadó sportszervezet nem kötelezhető a labdarúgó átadására akkor sem, ha az átvevő a működési költségtérítés maximális összeg fizetését vállalja. Ez új elem az utánpótláskorú játékosok esetében, segítheti azokat a klubokat, ahol megfelelő nevelőmunka folyik, és megakadályozza, hogy ingyen elszipkázzák a tehetségeket!

- Nagy segítséget nyújt a Magyar Labdarúgó Szövetség, és anyagi forrásokkal biztatja, támogatja azokat a klubokat, amelyek komolyan veszik az utánpótlás nevelést, és olyan játékosokat képeznek, akik magasabb szintre jutnak, milyen elvek szerint történik mindez?

Azok, akik kilencszáz percet NB I-ben játszanak, 200.000 forintot kapnak évente klubonként az MLSZ-től. Például egy játékos Pusztaszabolcson nevelkedett három évet, a másik három évet a Videotonban tölti, akkor a hat év után 1.200.000 forint jár megfelezve az egyesületeknek. Amennyiben a játékos válogatott lesz, és legalább öt meccsen pályára lép, akkor ez a díj megemelkedik, és 300.000 forint jár egy évre. Ha a játékos külföldre igazol, és valamelyik top bajnokságban - angol, német, francia, olasz, spanyol - játszik, és ott kilencszáz percet tölt a pályán, akkor 20 millió forintot oszt szét a szövetség azok között a klubok között, ahol megfordult, ez másodosztályban történő szereplés esetén, hasonló feltételeknél évi 10 millió. Ezzel is próbálja ösztönözni az MLSZ a klubokat, hogy keressék a tehetségeket, és értékes labdarúgókat neveljenek.

- Ettől az évtől kezdve még szigorúbban veszik azt, hogy kik azok, akik leülhetnek a kispadokra a mérkőzéseken, milyen módon érvényesítik ezt?

Már évek óta használjuk a regisztrációs kártyát, az MLSZ Elnökség által elfogadott versenykiírás előírja, hogy a versenyben résztvevő sportszervezet kispadon helyet foglaló valamennyi személy részére a regisztrációs kártya kiváltása kötelező. A regisztrációs kártya tartalmazza a kispadon helyet foglaló személy pontos funkcióját. A kispadon helyet foglaló személyek kizárólag a regisztrációs kártyán feltüntetett minőségben ülhetnek le a kispadra, és kizárólag ebben a minőségben szerepelhetnek a mérkőzés jegyzőkönyvében. Az előző évihez képest változtak a funkciók és a beosztások. Kit manageri (szertáros) funkcióval csak hivatásos bajnokságban lehet regisztrációs kártya!

- A mérkőzések rendezése is szabályozásra került, milyen kritériumok szerint kell a kluboknak eljárniuk?

Az elektronikus jegyzőkönyvet, és az igazolásokat a mérkőzés előtt 35 perccel kell átadni a játékvezetőnek, internet elérést szükséges biztosítani a játékvezetői öltözőben, és a játékvezetők számára egy kancsó vizet, valamint három tiszta poharat kell előkészíteni.

- Az előző években sok vitát váltott ki a rendezői létszám nagysága, osztályokra lebontva hány főnek kell biztosítani a meccseket?

Nem változott lényegében ebben a tekintetben a létszám. A megye egyes mérkőzéseken 12, a megye kettes találkozókon 10, a megye hármas meccseken, pedig 8 fő a minimális rendezői létszám. Az U19-es összecsapásoknál 3, az U16-os bajnokságban 2, míg az öregfiúknál 3 fő biztosítja a rendet.

- Tavaly elég kaotikus állapotokat idéztek elő az időpont módosítások, idén erre nagyon hangsúlyt fektet az Igazgatóság?

Időpont és helyszín módosítási kérelmeket, csak a honlapunkon szereplő nyomtatványon fogadunk el! Ettől eltérő kérelmeket nem veszünk figyelembe! A Versenybizottság csak azokat a kérelmeket tárgyalja díjfizetés nélkül, melyek a mérkőzés előtt 15 nappal korábban beérkeztek. A díjfizetésre kötelezett mérkőzésmódosítási kérelmeket, csak abban az esetben tárgyalja a bizottság, ha a kérelemhez a Díjfizetési Rendben meghatározott díj befizetése is megtörtént. A módosítási kérelmeket csak megalapozott, kivételes esetekben engedélyezi a Bizottság.

- Milyen határideje van a TAO (Társasági Adó) elszámolásának?

Egységesen meghosszabbították, augusztus 16-án 24 óráig kell beküldeni. A sportfejlesztési program meghosszabbításának beadására adott határidő, pedig 2016. augusztus 16-ig 24.00 óra. A be nem adott elszámolás, szabálytalan támogatás felhasználásnak minősül!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!