Sport

2015.09.10. 15:53

Szezonrajt - A Fehérvár AV19 idén sem adja alább az EBEL rájátszásánál, Rob Pallin keményebb játékot ígér

Székesfehérvár – Péntek este Klagenfurtban 19 óra 15 perckor elrajtol a nagy küldetés. Az Erste Bank Eishockey Liga előző idényében megszerzett negyedik hellyel magasra emelte a lécet a Fehérvár AV19 jégkorong csapata, de a kihívásoktól most sem riadnak vissza Rob Pallin legényei.

Ferencz Balázs

– Kihívásokra mindig szükség van, ezek elé pozitívan kell nézni és nem félelemmel. A személyiségem is ilyen – mondta Rob Pallin, a Fehérvár AV19 EBEL-csapatának amerikai vezetőedzője. – Ez a történet az egész egyesületről, sőt, a magyar jégkorongról is szól.

– Mik a saját kihívásai? Mit vár a csapattól ebben a szezonban?

– Csak meccsről meccsre gondolkodom, de persze vannak céljaink. A legjobb hat csapat között kell lennünk az alapszakasz végén, hiszen azok a csapatok, amelyek a 7.-12. helyen zárnak, ugyan nem fejezik be a szezont, de a következő tíz, középszakaszbeli meccsük „kutyakemény” küzdelem lesz. Minden energiáját elveheti egy csapatnak a rájátszás előtti időszak. Ha a top hatban végez egy csapat, a feszültség egy része oldódik, és fel lehet készülni a rájátszásra. Lehet pihentetni, vagy ki lehet próbálni más szerepkörben játékosokat.

Rob Pallin tavaly történetük legjobb EBEL-helyezésére vezette az Ördögöket

– Az emléktornán látott játék jó irányba mutat.

– A megfelelő úton járunk. Tetszett a gyors, korongot sokat birtokló játék. Minden olyan helyzet, amikor két mérkőzésen 100 lövést ereszt meg az ellenfél kapujára egy csapat, viszont csak összesen negyvenet engedélyez, az azt mutatja, hogy jó irányba halad. Természetesen még sok területen javulnia kell a játékosoknak. Az azonban biztos, agresszívabb, keményebb játékot akarunk játszani, és a nyáron szerződtetett sportolók alkalmasak is a feladatra.

– Mi volt az a vezérelv, ami alapján összeállította a csapat sorait?

– Van 20 nagyon jó játékosom, de meg kell találni a kémiát, hogy melyek azok a párok, azok a triók, amelyek igazán jól működnek. Meg kell találni a módját, hogy ez a húsz játékos egy szívként tudjon dobbanni. A sérült Bartalis István nagyon hiányzik, tavaly Kovács Csabával nagyon jól megértették egymást. Frank Banham sem szerepelt az emléktornán, ha ő együtt tud játszani Kóger Danival és Andrew Sarauerrel, akkor ők is remek elegyet alkotnak. Frankie azért is nagyon fontos személy az együttesben, mert ha kap a bedobókör magasságában két korongot, akkor annak valószínűleg két gól lesz a vége.

A Fehérvár AV19 EBEL-csapata: felső sor (balról): Reisz Áron, Chris Francis (USA), Vincze Péter, Szaller Márk, Varga Arnold, Szabó Dáni Szabó-Pál Krisztián, Kocsis Ferenc, Reiter Richárd, Kevin Whers. Középső sor: Kéri Rudolf (felszerelés-menedzser), Aaron Brocklehurst (CAN), Becze Tihamér, Orbán Attila, Szirányi Bence, Sárpátki Tamás, Ryan Marinelli (CAN), Nagy Gergő, Kóger Dániel, Bartalis István, Judd Blackwater (CAN), Brandon Connolly (CAN), Sashalmi Tamás (masszőr). Alsó sor: Hetényi Zoltán, Benk András, Sarauer Andrew, Rob Pallin (vezetőedző), Ocskay Gábor (szakoszt. ig.), Sille Tamás (másodedző), Kovács Csaba, Sikorcin Ladiszlav, Rajna Miklós. A képről hiányzik: Banham Frank (Fotó: Molnár Artúr)

– Miből vegyül a kémia?

– Alapvetően, amikor emberek sokat és keményen dolgoznak, abból mindig jó dolgok sülnek ki. A kémiának akkor működik, ha két vagy három játékos külön egyéniség, mégis egy aggyal működnek. Megmagyarázhatatlan az, hogy egy váratlan passz mégis odamegy, ahova a csapattárs várja. Ilyen kémia működik például Sarauer és Kóger között, akik úgy kiszolgálják Banhamet, hogy gólokat tud ebből szerezni.

Az Ifj. Ocskay Gábor Emléktornán Kóger Dániel mezén virított a „C” betű, de az együttes hagyományos csapatkapitány-választását még nem tartották meg (Fotó: Molnár Artúr)

– Mekkora falatot jelentenek idén az ellenfelek?

– Papíron mi is erősödtünk, érkezett négy kanadai és egy amerikai is, de számos ellenfelünk is acélosodott a nyáron. Hogy ki mennyire, és kinek hol a helye, azt mindig az az 54 meccs dönti el, ami előttünk van. Sokan úgy vélik, hogy a tavalyi negyedik helyünk egy kifutott, véletlen eredmény volt, de úgy gondolom, hogy a mi helyünk valóban ez volt. Nagyon keményen kell dolgozni, nagyon nehéz szezon lesz, a cél a hatba jutás, mert az biztos rájátszást jelent. Azt követően sem a szurkolókat, sem a bírókat nem érdekli, hogy ki hányadik helyen jutott a playoff-ba. Elkezdődik egy teljesen új szezon, ahol hétmeccses sorozatokban kell bizonyítani az erőnket.

– Mivel lenne elégedett a klagenfurti túra után?

– A saját játékunkat kell játszanunk, és azt feltétlenül jól. Nagyon fontos, hogy javulnunk kell az idegenbeli meccseken ebben a szezonban. Mentálisan felkészültebbnek kell lennünk. A KAC nagyon jó csapat, mindenki a legjobb négy közé várja őket. Klagenfurtban különösen nehéz játszani, de nem utazhatunk másként Ausztriába, minthogy három ponttal térjünk haza. Benne van azonban a pakliban, hogy nem tudunk elhozni minden pontot, de ezért fontos, hogy minden meccset önállóan kezeljünk, nem szabad, hogy egy mérkőzés összetörjön minket, hiszen még mindig ott van előttünk 53 meccs a bizonyításra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!