Sport

2015.06.27. 16:49

Tehetségek tömege - A hokis akadémia 13 csapatot versenyeztet

Bár jég már nincs, a fehérvári hokis utánpótlásban még nem köszöntött be a nyári szünet, az Ifjabb Ocskay Gábor Akadémia több együttese is tréningezik, július elejéig.

Horog László

– A kölyök most fejezi be, a serdülő, az ifi és a junior csapatunk viszont július 3-ig edz. A korábbi évek gyakorlatának megfelelően ismét neveztünk a hazai sorozatokkal párhuzamosan az EBYSL-be, azaz a nemzetközi junior bajnokságba, valamint az EBJL-be, az ifi pontvadászatba. Érdekesség, hogy előbbi, a junior liga lebonyolítása annyiban változott, hogy a ligában a korábban öt főben maximalizált 22 éves játékos helyett most nyolc, 21 év alatti játékos szerepelhet túlkorosként. Ez nekünk tulajdonképpen jó, ugyanis a MOL Ligában érdekelt csapatunkban rengeteg, saját nevelésű fiatal mutatkozhat be a felnőttek között. Strukturális változásokkal vágunk a következő idénynek, a három felső korosztályt, a serdülőt, az ifit és a juniort egy csomagban kezeljük, e három csoport szakmai irányítását az akadémia vezetése Kóger Istvánra bízta. Az új koncepció alapját az jelenti, hogy sok, junior korú játékosunk szerepelhet a MOL Ligában is, az ő helyüket alulról kell pótolni, így nagyon fiatal junior és ifi csapatunk lesz, amitől a hokisok egyéni fejlődésében robbanásszerű előrelépést várunk – mondja Fekti István, az akadémia igazgatója.

Hozzáteszi, az osztrákoknál a junior és az ifi együttes szerepel, valamint a tavalyi esztendőhöz hasonlóan idén is megrendezésre kerül az EBEL Rookie Cup a serdülők számára, mely versengésben a legjobb négy hazai gárda vehet részt a csoportkörben.

Fekti István (balra) szerint az Akadémia játékosai robbanásszerű fejlődés előtt állnak Fotó: Molnár Artúr

– Ez a torna a hazai bajnokság végeztével kerül megrendezésre. Legutóbb megnyertük a honi pontvadászatot, ezzel továbbléptünk a kaposvári csoportkörbe, ahonnan elsőként jutottunk a Salzburgban megrendezett Final Fourba, végül bronzérmesek lettünk. De ez már történelem. Eddig minden, az EBEL által rendezett utánpótlás bajnokságot megnyertünk, kétszer az EBYSL-t, egyszer az EBJL-t – tavaly tavasszal -, a nagy álmunk, hogy jövő áprilisban a Rookie Cup-ot is behúzzuk, ezáltal a hiányzó trófeát is megszerezzük.Az akadémián jelenleg 300-an sportolnak, a szám évről évre emelkedik. A rövidesen átadásra kerülő C-pálya enyhíti jeges gondokat, minden korosztály számára lehetővé válik a kívánt edzésmennyiség elérése. A jégcsarnok túlzsúfolt, folyamatos sakkjátszma zajlott a jégidővel, az edzésekkel, a meccsek lebonyolításával. Nem ritkán 13-14 bajnoki mérkőzést bonyolítottak egy héten, ez mindenképpen indokolta az edzőpálya elkészültét. Székesfehérvár városa óriási szerepet vállalt, hogy az edzőpálya július végén megnyissa kapuit, egy másik dimenzióba kerül a hokis utánpótlás és a jeges szabadidősport. Az EBEL-ben szereplő együttes is az új, sátras létesítményben kezdi a felkészülést, a gárda a szeptember első hétvégéjén esedékes emléktorna előtti napokban tér vissza a megszokott csarnokba.

– Az akadémiánk ötéves, nagy öröm, hogy két, itt nevelkedett játékos aktív szereplője volt a krakkói csodának, Vincze Péter és Erdély Csanád. Nagyon bízom abban, hogy rajtuk kívül is lesz olyan akadémista játékosunk, aki 2016 májusában, a szentpétervári, A-csoportos vb-n bemutatkozhat. Nem lesz egyszerű a következő klubszezon, ugyanis az EBEL-ben immár kilencedik szezonját kezdő felnőtt együttesünk mellett a MOL Ligában is újra megmutatjuk magunkat. Három év szünet után térünk vissza. Akkor saját elhatározásunkból távoztunk, most ugyanúgy térünk vissza. Három esztendeje nem tudtuk megoldani, hogy a MOL Ligában, valamint az EBEL Young Star League-ben is indítsunk csapatot alapítóként kötelező volt neveznünk -, egyszerűen nem volt elég minőségi, fiatal, utánpótlás korú hokisunk a dupla versengéshez. A szisztematikus munkának köszönhetően annyit fejlődünk, hogy ismét nevezünk mindkét sorozatra. A klubunk vezetői részéről jogos igény mutatkozott a MOL Liga szereplésre, ami bele is illik a két éve meghirdetett fiatalítási koncepcióba. Ez volt a végső lépcső, hogy teljes legyen az utánpótlás és a felnőtt együttesek keresztmetszete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!