Sport

2016.04.09. 17:00

Hova tűnt az egykori eredményes fehérvári ultratriatlonos?

Hogy volt? Hogy van? Kiss Ákos oszlopos tagja volt a 90-es évek elején az eredményes fehérvári ultratriatlonos csapatnak.

Silye Sándor

A Velencei-tó körül, és a megyeszékhelyen megrendezett világbajnokságon ezüstérmet szerzett. Azzal kezdtem Ákossal a diskurzusunkat: az ultratriatlon az a sport, amire születni kell. Kíváncsi voltam, Ákos születése után, amikor ráeszmélt a sportokra, de még nem tudta, hogy az ultratriatlonra született, milyen sportot űzött?

- Vásott, rossz kölyök voltam, megpróbálkoztam a focival, a MÁV Előrében játszottam, úsztam, birkóztam, ökölvívtam, sok mindent kipróbáltam, ami egy vásott kölyköt izgat. Középiskolásként Gárdai Feri bácsi vinni akart atlétának, szerinte jó eredményeket érhettem volna el. De az volt a baj, hogy a munkához való hozzáállásom finoman szólva nem volt példaértékűnek nevezhető. Nem voltam lusta, az eredmények is jöttek, az volt a baj, hogy sok más dolog érdekelt. Belekóstoltunk az éjszakába, ott voltak a lányok is, és bizony, a tizenöt feletti fiúkban már dolgoztak a hormonok, tehát az élet kihívásai jobban izgattak, mint a sport.

Kiss Ákos, sporteseményen

De hogy került Ákos - nem fiatalként - kapcsolatba az ember teljesítőképességét igencsak próbára tevő ultratrialonnal?

- A hagyományos triatlonnal 1983-ban találkoztam. Boglárlellén, Miskolcon rendeztek versenyeket, a haverjaim unszoltak, próbáljuk ki! Kipróbáltuk, és jártuk a versenyeket éveken át. Aztán 1989-ban találkoztam a négyszeres távú ultratriatlonnal, azt mondtam, én is vasember leszek, és megcsinálom! Megtettem, kipróbáltam a tűrőképességem határát. A 720 kilométeres kerékpározás után jött a négyszeres maraton, hát, húztam a számat rendesen, amikor nekiindultam...

Amikor Ákos abbahagyta, már volt neve sportolóként. Könnyebb volt civillé válnia?

- Sokat köszönhetek a sportnak, mert többen segítettek átállni azzal, ha a munkában is úgy teljesítek, mint a sportban, akkor nem lesz semmi probléma. Bizonyítottam. Zöld felületek, és kertészetek karbantartásával foglalkozom, ebből élek, és tartom el a családomat, több, kevesebb sikerrel. Az egész úgy jött, a támogatók még aktív koromban kértek, hogy ezt, vagy azt csináljam meg a kertjükben, a nyaralójukban, végül megszerettem ezt a munkát, gyakorlatot és kellő tudást szereztem.

Ákost ismerve - és ha már a születésről is ejtettünk szót a kezdetekben - érdekelt: hogyan érzi: valójában szabadnak született?

- Igen, mert azt gondolom, nehéz lenne, ha kötöttségekkel kellene élni a napjaimat. Az mindenképpen alapvetően fontos, hogy a feladataimat el kell végezni. Lehet, hogy többet dolgozok azoknál, akiknek hivatalos munkaidejük van, de azt teszem, amit szeretek, és akkor, amikor jó nekem. Változtam is meg nem is, a gyerekek miatt kicsit másabb lettem. Sportolgatok, és hej, de jó lenne még egyszer az öregfiúk között megmutatni, hogy 50 felett is képes vagyok teljesíteni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!