Sport

2017.05.23. 19:15

Tinédzser a volánnál - Tízévesen autót vezetett, most elképesztő tempót diktál

SZÉKESFEHÉRVÁR Fuksz Bence mindössze tizenhárom éves, kicsit furán néz ki a volán mögött, de csak addig, míg a gázra nem lép. Onnan már tisztán látszik, hogy ott a helye.

Szupkai Gábor

Persze mindenkiben rögtön felmerül a kérdés, hogyan kezd bele egy ilyen fiatal gyerek az autóversenyzésbe. Természetesen az édesapa sem teljesen ártatlan.

- Apu versenyzett korábban amatőr szinten egy Opel Astrával, de már abbahagyta, az autót is eladta. Én pedig tízévesen ültem be először versenyautóba.

De persze nem ott és akkor vezetett először a fiatal pilóta.

Fuksz Bence ezzel a Suzukival idén egy negyedik és ötödik helyet szerzett Fotó: Kollár Attila

- Addigra már többször kipróbálhattam a családi autót. Egyszer, mikor a mamától utaztunk haza, apu megkérdezte, nincs-e kedvem kipróbálni a vezetést. Volt. Persze csak ott az utcánkban kísérleteztünk, de legközelebb már én kértem meg, hogy vezethessek kicsit. Innen pedig már minden ment magától.

Azért nem rögtön a közepébe csöppent Fuksz Bence. Első másfél évét még nem
a ralikrosszban töltötte, FRT-zett, és eleinte még édesapja is beült mellé. De az első szezon végére már egyedül ült
az autóban. Innen pedig már
a ralikrosszé volt a főszerep, amit a székesfehérvári Újházi László talált ki az utánpótláskorú versenyzőknek. Épített 14 Suzukit, amikkel már az ilyen korú gyerekek is tudnak versenyezni.

- Idén hét futamunk lesz, három külföldi és négy magyarországi. Ez a szakág most nagyon fejlődik, itt az országos bajnokságban több mint 100 nevező van. Persze több kategóriában, de így is nagyon népes a mezőny.

A tervekről, célokról, és főleg a feltételekről viszont már az édesapa mesélt.

- Szeretnénk addig csinálni, amíg tudjuk. De ez nagyon összetett. Az ugye nyilvánvaló, hogy a technikai sportoknak komoly anyagi vonzatai vannak. A nevezéssel, üzemanyaggal, szállással lehet kalkulálni, de ebben
a sportágban törik az autó, elkerülhetetlen a kontaktus, jöhetnek műszaki problémák. Tavaly egy versenyen például teljesen összetörte Bence az autót. Eltűnt az eleje, a hátsó futómű is totálkáros lett. Teljesen újra kellett építeni, tulajdonképpen újra megvettünk egy autót.

A fiatal tehetség azonban nem akar itt megállni, máris
a következő lépést fontolgatja édesapjával.

- Úgy tervezzük, hogy a Suzuki Kupában versenyzünk a következő szezonban. Két hete meg is vettük az autót. Ez volt a harmadik évünk juniorban, ott viszont már felnőttekkel fog versenyezni Bence. Évről évre javult, persze még mindig van hova fejlődnie, de már közelíti azokat az időket. Különben meg sem próbálnánk feljebb lépni
- mondta Fuksz Csaba.

Viszont a fiatalember nem csak vezeti ezt az autót, de ha kell, szerszámot ragad és meg is szereli.

- Hétvégén is voltunk egy versenyen, de a második futamban tönkrement a váltó, így hazamentünk, és rögtön felraktuk az emelőre a kocsit. Édesapám szedte ki a Suzukiból a váltót, én közben már szedtem szét egy másikat, hogy a difit kiszedjük belőle és átrakjuk a rossz helyére. De alapvetően bármit könnyen összerakok - mondta büszkén a mindössze tizenhárom éves zseni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!