Sport

2017.06.10. 15:03

Tíz ponttal nyert az Alba - A magabiztos fehérvári kosarasok visszavették a pályaelőnyt

Szombathely – Szerdán, hazai pályán egy ponttal veszített, szombaton tízzel nyert az Alba Fehérvár a Falco KC ellen. Ezzel 1-1-re alakította a döntős párharcot.

Horog László

A bajnoki döntő második mérkőzése előtt kihunytak a fények az Aréna Savariában, a parkettre érkező játékosokat sárga fejlámpa fénye világította meg. Aztán visszatért a világosság, a lelátó döntően sárgában és szelíden feketében pompázott, a Falco klubszíneit szimbolizálva. A hazai szakvezető, Srecko Sekulovic kapta a legnagyobb tapsot a bemutatáskor, majd hosszasan zengett a megszokott rigmus: „Mindenki szombathelyi!’” Ez persze nem volt igaz, sokan érkeztek Fehérvárról is, de hangjukat érthetően elnyomták a lelkes házigazdák.

A vasiak optimizmusa érthető volt, a három győzelemig tartó finálé első összecsapását hatalmas csatában, 77-76-ra nyerték szerdán, a koronázó városban, arra készültek, hogy hazai pályán növelik a különbséget. A meccs első pontjait Taylor dobta középtávolról, Keller a palánk alól növelte az előnyt. A hazai kísérletek nem értek célt, aztán Tóth Norbert betalált. Keller Ákos erre gyorsan reagált (2-6), Váradi válaszolt, felváltva estek a kosarak.

Taylort Edwards váltotta, Shepard zsákolt, hiába lépett el négy ponttal az Alba, a Falco mindig kettőre zárkózott. Pustahvar első dobásai nem mentek be, addig kísérletezett, míg eredményes volt a hárompontos vonalon túlról, kisvártatva megint elkapta a ritmust, vezetett a Szombathely, 12-10. Farr lépett pályára Keller Ákos helyett. Shepard révén fordított a Fehérvár, majd Lóránt pillanatok alatt összeszedett két személyit, le is ült pihenni. Markovic kapott bizalmat, aki igyekezett élni is vele, első akcióját azonnal sikerrel fejezte be. Cserélt a házigazda is, Tóth helyett Zigeranovic lépett parkettre.

Ellépett a Fehérvár (14-19), Govens pontjaira kilenc percet kellett várni, az első negyed végén az Alba megérdemelten vezetett, 18-21. Medford egalizált, Mohammed kapott technikai hibát, előzőleg ütközött, majd összeszólalkozott Váradival, a vasi csapatkapitánnyal. Átvette a vezetést a Falco, Taylor triplája nyomán fordult a kocka, 23-24. Szűken vezetett a vendég, aztán a hazai alakulat, Dzunic Branislav időt kért. Zigeranovic volt elemében, aztán gyors egymásutánban kapott két sapkát Farrtól, 31-32-nél Sekulovic kért időt. Az első félidőt Farr és Medford távoli kosara zárta, 35-35-ös állásnál vonultak a felek nagyszünetre.

Edwards köszönt be közelről, Zigeranovic egyenlített, majd Lóránt megkapta harmadik személyi hibáját. Pustahvar gyötörte a labdát a hálóba, aztán Zigeranovic köszönt be (43-40), Dzunic cserélt, Shepard helyett Markovic kapott bizalmat. Ziccert rontott, aztán javított, a túloldalon Govens betörés után szerzett kétpontos kosarat (47-42), Dzunic időt kért. Markovic zsákolt, Taylor triplát dobott, aztán kihagyott két büntetőt, közben a szombathelyiek is dobtak pontokat, félórányi játékot követően 49-49 állt a táblán. Mohammed az alapvonalról sem hibázott, a házigazdák kétszer közelről, aztán mindkét oldalon sok volt a pontatlanság.

Govens révén a házigazdáknál volt a szűk előny, aztán Lóránt jóvoltából már az Alba volt jobb pozícióban, 55-56. Taylor révén még inkább, Sekulovic a vége előtt négy perccel időt kért. Taylor tovább növelte a különbséget, Govens hármasával próbált tapadni a Falco, 61-63. Govens kinti kosarára Shepard betörés után felelt, a lendületből érkező Edwards sem rontott közelről, aztán Taylor is jelezte, hogy lehet rá számítani. A vége előtt fél perccel, 65-73-nál Dzunic időt kért, a vendégek szurkolói pedig rákezdtek: „Mi leszünk a bajnokok”! Ez persze még távoli, az azonban biztos, remek játékkal, végig dominálva nyert az Alba Vasban (65-75), ezzel visszavette a pályaelőnyt. Folytatás kedden, Fehérváron.

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely–Alba Fehérvár-Puebla Plus 65-75 (18-21, 17-14, 14-14, 16-26)

Szombathely, Aréna Savaria, 3200 néző, vezette: Földházi T., Papp P., Török R.

Falco: Govens 16/6, Váradi 4, Barham 4, Pustahvar 11/6, Tóth N. 7. Csere: Medford 9/6, Zigeranovic 14, Simon -. Vezetőedző: Srecko Sekulovic

Alba: Taylor 16/6, Mohammed 4/3, Shepard 14, Lóránt 8, Keller Á. 4. Csere: Edwards 12, Farr 9/3, Markovics 8. Vezetőedző: Dzunic Branislav

Kipontozódott: Zigeranovic (40. perc).

A három győzelemig tartó párharc állása: 1-1.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!