Sport

2016.10.20. 06:05

Többször megnyert meccset bukott el az Alba Fehérvár

Lisszabon – A portugál fővárosban kezdte szereplését az Alba együttese az Európa Kupában. Az első, csoportkörös derbin hosszabbításban szenvedtek 77-74-es vereséget a kék-fehérek.

Horog László

Jócskán elmúlt éjfél, amikor a fehérvári kosarasokat szállító busz kigördült a Benfica sporttelepéről. Érthetően nem volt nagy hangulatban a különítmény, megnyert meccset veszítettek el a túlórában. Pedig remekül indult, Edwards két duplájával gyorsan meglépett az Alba. A hazai drukkerek óvatosan gyülekeztek a csarnokban, négyszázan követték figyelemmel az eseményeket, annyian voltak, mint a Varese elleni, elvesztett, BL-selejtezős párharcot. A luzitánoknál érthetően a futball a legnépszerűbb, a nyári Eb megnyerése óta különösen. A kezdés előtt a csarnok óriáskivetítőjén nem a melegítés pillanatai látszottak, hanem a Benfica futballistáinak kijevi BL-meccsét követhették a lelátón ülők.

Persze, a kosarasok küzdelmére helyreállt a rend, mindenki a gyűrű alatt történteket figyelte. Nem volt nagy hangzavar, a hazai hívek szótlanul szemlélték, hogy Keller Ákos remekül szedi a lepattanókat, a két dobást rontó Shepard helyére érkező Markovic pedig azonnal triplával nyit. Öt perc elteltével már öt ponttal vezettek a látogatók, Lóránt kintről is betalált, a palánk alatt pedig korlátlan úr volt, 11-18 állt az eredményjelzőn. Morais ügyeskedett, de ezzel csak közelebb tudtak jönni a hazaiak, tízpontos vendég előnynél kérte ki első idejét a hazaiak szakvezetője, majd Dzunic is időt kért az első negyed zárása előtt egy perccel. Vélhetően pihentető célzattal, mert az eredmény ezt nem indokolta. A középső játékrészt a hazaiak pontjai indították, Raivio és Barber volt elemében, utóbbi zsákolása nyomán már a hazaiak vezettek, 27-25-re. Shepard erőltette, de távoli dobásai nem jöttek be, azonban közelről kétszer betalált, tapadt az Alba, félidőben 34-34 állt az eredményjelzőn.

Fordulás után Taylor remekelt, fontos pontokat dobott, vagy kihagyhatatlan ziccerbe hozta a társakat. Shepard közelről továbbra sem rontott, valamint jól szedte a lepattanókat, hét ponttal ellépett az Alba. A Benfica mestere időt kért, Shepard pedig kiszállt, egy rossz mozdulatnál kiment a bokája. Taylor nem hibázott, a túloldalon pedig Raivio cipelte a hátán a társakat. Edwards is elkapta a fonalat, három perccel a vége előtt ellépett a Fehérvár (61-67), Carlos Santos időt kért. A meccs elején rendre hibázó, aztán a végére nagyon belelendülő Hollis lehetetlen szögből dobott hármast, majd Barber egalizált, 68-68. Edwards kezében volt győzelem, dobása azonban leperdült a gyűrűről. Jöhetett a hosszabbítás, Lóránt megsérült, a kispadon foglalt helyet, Barroso és Markovic tüzelt eredményesen, majd Edwards bravúros, tiz méterről leadott hármasa nyomán a vendégeknél volt a kétpontos előny. Lóránt visszatért, Raivio lehetetlen szögből egalizált, aztán a hosszabbítás utolsó másodpercében Andrade bravúros, kifacsart mozdulattal elengedett hármasa célt ért, 77-74-re győztek  a szerencsésebb  házigazdák.

A fehérváriak vezetőedzője, Dzunic Branislav sportszerűen gratulált a győzteseknek, de látszott rajta, rendkívüli módon bosszantja a vereség.

-  Nem tudok mást mondani, megnyert meccset veszitettünk el. Mégsem tudok haragudni a fiúk, nagyon jól harcoltak, sajnos nem volt szerencsénk. Az egész mérkőzésen jól védekeztünk, a második félidőben támadásban is mi domináltunk. Egylabdás meccs volt, a szerencsésebb csapat nyert.

Lóránt Péter volt az Alba második legeredményesebbje, 15 pontot szerzett, a 18 egységig jutó Edwards mögött a legtöbbet. Sérülése úgy tűnik, nem súlyos.

-  A vizes talajon megcsúsztam, nem tudtam megállni, meghúzódott a csípőm, ezért pár percre leültem a kispadra. Nem érdemeltünk vereséget, jól védekeztünk és támadtunk, ha kicsivel jobban dobunk kintről, megszereztük volna a győzelmet. Tudom, közhely, de ezúttal is igaz: a szerencsésebb csapat győzött. A meccset többször is megnyerhettük volna, hiszen elléptünk a hazaiaktól, mégsem mi örülhettünk ma végén. A zárás előtt Hollis és Raivio nehéz helyzetből betalált, a Benfica ezzel mentette döntetlenre a meccset. A hosszabbításban pedig győzött.

Az Alba játékosai sokat nem merenghetnek a történteken, szombaton Sopronban lépnek pályára bajnokin, jövő szerdán pedig a brüsszelieket fogadják az EK-ban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!