Sport

2017.03.30. 17:05

A Kecskeméttel bajnok Tóth András idén is aranyat ünnepelne

Budapest - A 11-szeres felnőtt válogatott feladót két fehérvári röplabdaikon indította el eredményes pályáján.

Krebsz András

A 28 esztendős játékos munka mellett is a bajnoki címre hajt, bizakodó a fehérvári utánpótlást illetően, de a válogatott szereplést a továbbiakban egészen biztosan nem vállalja el. A Nagybányáról tavaly nyáron hazaszerződő feladó jelenleg a játékosait amatőr státuszban foglalkoztató Pénzügyőrrel minden várakozást felülmúlva szerepel a magyar bajnokságban. A román kupaezüsttel is büszkélkedő röplabdázó sikeres pályafutása Székesfehérváron kezdődött, és minden bizonnyal ott is ér majd véget.

- A röplabda nem tartozik a legnépszerűbb sportágak közé Magyarországon, Ön mégis végig kitartott a választása mellett.

- Nagy Róbert mutatta meg nekem a röplabda szépségét, ami egyből magával ragadott. Emiatt követtem a testvéremet a Vörösmarty Mihály Általános Iskolába, ami abban az időben a sportág műhelyeként működött Fehérváron, ott kezdtem el edzésre járni. A testnevelő tanár, Fésűs Irén is döntő szerepet játszott abban, hogy megragadtam ennél a nagyszerű játéknál - mondta Tóth András.

- Már fiatalabb korában látszott, mennyire tehetséges. Mikor igazolt el Fehérvárról?

- 2003-ban kerültem Dágra, ahol négy szezont töltöttem el. Onnan egy rövid kaposvári kitérőt közbeiktatva Dunaújvárosba, majd Kecskemétre kerültem. 2015-ben Nagybányára igazoltam, örömmel tölt el, hogy egy külföldi bajnokságban is megálltam a helyemet. Az elmúlt nyáron pedig befejeztem a profi pályafutásomat, és munka mellett a Pénzügyőr együtteséhez szerződtem.

A Pénzügyőr játékosa, Tóth András az aktív játékos évei végét mindenképpen Fehérváron képzeli el Fotó: Molnár Artúr

- A papírformát felborítva maximális hosszúságú döntőt vívnak a Kaposvár ellen, holott már a fináléba kerülésükkel is óriási meglepetést okoztak. Meglesz a második magyar bajnoki címe?

- Két profi csapat szerepel a magyar bajnokságban: a Kaposvár és a Kazincbarcika. Mi heti két, ritka esetben három labdás edzéssel igyekszünk méltó ellenfelei lenni a többi klubnak. Édesapám egyébként jobban izgul, mint én, ő és a menyasszonyom a legnagyobb szurkolóim.

- Az már eldőlt, hogy a bajnoki szereplésük jövőre nemzetközi kupaindulásra jogosítaná fel a Pénzügyőrt. Vállalják a megmérettetést?

- Ilyen kevés edzés mellett egyszerűen nem szabad kilépni a nemzetközi porondra. Nem lenne értelme.

- Új szövetségi kapitánya van a férfi válogatottnak, márciustól az argentin Juan Manuel Barriol irányítja a nemzeti együttest. Számít behívóra az újdonsült trénertől?

- Igen, számítok, de ha kapok is meghívót, egészen biztosan nem vállalom el.

Az elmúlt időszakban sok negatív impulzus ért a válogatott körül, ezen kívül számomra most a család és a munka élvez prioritást.

- Hogyan látja Tóth András saját magát öt év múlva?

- Egészen biztosan játszani fogok, a röplabda még egy jó ideig nem fog eltűnni az életemből. Nagy rá az esély, hogy visszatérek Székesfehérvárra, ahonnan elindultam.

- Mit gondol, elbírna a város egy első osztályú férfi röplabdacsapatot?

- Sok eredményes sportág van Fehérváron, ettől függetlenül elbírna. A röplabda nem egy nagy költségvetésű sport Magyarországon, szponzorokat kell keresni, akik felkarolnák a klubot. A helyi utánpótlás bázisa mindenesetre biztosított férfi és női vonalon egyaránt, hiszen Nagy Róbert és Fésűs Irén időt, pénzt és rengeteg energiát nem sajnálva fogják össze ezt a rendkívül fontos területet - vélekedett a kiváló röplabdázó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!