Sport

2017.06.14. 14:28

Valamit letettek az asztalra - A Főnix FC felnőtt csapata a megyei harmadosztályból indult el, céljuk az NB III

SZÉKESFEHÉRVÁR - A tehetségek tárháza a fehérvári utánpótlás nevelő egyesület, amely a felnőttekkel is figyelemre méltó eredményeket ér el.

Káldor András

A Főnix FC 2007 őszén alakult, és 6 éves kortól foglalkozik a gyerekekkel, nyújt kiemelt szintű szakmai munkát Mára nevüket megismerte az ország, sőt a nemzetközi porondon is találkozhatunk főnixes nevelésű labdarúgóval. Elég csak a legutóbbi U17-es Eb-re gondolni, ahol a keretből többen is a Főnixben nevelkedtek.

Az előző szezon végén gondolt egyet a klub vezetősége, és a megyei harmadik vonalban felnőtt csapatot is indított, méghozzá komoly tervekkel. Pavlik Józseffel, a Simix-Üveg Ásvány csoportban ragyogó mérleggel, pontveszteség nélkül az első helyen záró csapat vezetőedzőjével értékeltük a mögöttük hagyott szezont.

- Tavaly szinte pillanatok alatt történt döntés arról, hogy az eddigi gyakorlattól eltérően felnőtt csapatot is indítanak, mi volt az oka?

- Molnár Csaba és Bolla László tulajdonosokkal beszélgettünk korábban arról, hogy milyen jól működnek a Főnixben az utánpótlás szakosztályok, ám a gyerekeket 14-15 éves korban elveszítjük, mert nincs csapat, ahová oda lehetne kerülni. Azt tudni kell azonban, hogy nekem Velencén a harmadik év végén már nem nagyon volt maradásom, kínlódva csináltam végig, és a már említett beszélgetések a negyedik év végén elkezdődtek, és arra jutottunk, hogy adtunk magunknak öt évet, hogy lehetőség szerint az NB III-ba kerüljünk.

Megalakítottuk a felnőtt csapatot, és melléje az U17-es és U19-es csapatokat. Úgy állapodtunk meg, hogy az első két évben a megye hármat, és a megye kettőt egyből ugranunk kell, míg a megye egyre van három évünk, hogy feljussunk az NB III-ba.

- A gárda összetétele meglehetősen emlékeztetett az egykori velencei sikercsapatra, ez tudatos volt, hogy több ex-velencei is itt folytatja?

- Abszolút tudatos volt, hogy a csapat magja velem tartott, bár lett volna más választásuk is. Nem hiszem, hogy olyan futballisták, akik megye egyben megállnák a helyüket, azok véletlenül jöttek utánam. Rá kell nézni a névsorra, ez egy baráti társaság, a fiúk meccseken kívül is összejárnak, ez jelenti a legnagyobb kohéziót.

- Mekkora kihívást jelentett a csapat számára, hogy a harmadik vonalban szerepelt hétről-hétre?

- Mindenki keresi a kihívást, és ez az ötéves „terv” mindenképpen az. Szerencsére nagyon gyorsan elment a szezon, mert az igazat megvallva nehéz volt. Úgy állítottuk össze a programot, hogy a versenyszellem meglegyen, mert játszottunk edzőmeccset külföldiekkel, és a megye egy élvonalával is.

- Szinte játszadozva lettek elsők, sokáig még gólt sem kaptak, kétszáz gól fölött lőttek, mi lesz ősztől?

- Nagyon jó előjelnek tűnik a kupadöntőben nyújtott teljesítmény. Ott már látszott, hogy a fiatalok is hozzá tudtak tenni a játékunkhoz. Nem lebecsülve a megye kettőt, és az ellenfeleket, de nekünk az első évben itt fel kell jutni. Játszottunk megye kettes csapattal is, fogalmazzunk úgy, hogy az első negyvenöt perc volt talán izgalmas

- A Fejér Megyei Kupa döntőjében bizonyítottak, üde színfoltot jelentett, hogy több 18-20 év körüli fiatallal harcolták ki a győzelmet, jelenthetik ők a jövő csapatát ?

- Egészen biztos, hogy övék a jövő! Az elmúlt egy évben, illetve a következő években igazából értük történik minden. Az utánpótlás csapatokban, akik futballoznak, azok valami miatt nem kellettek magasabb osztályba. Viszont bennük van egy drukk, hogy megmutassák azoknak, akik annak idején őket nem válogatták be, hogy igenis ők érnek valamit. Mi is így látjuk, türelmesek vagyunk velük, és ők ezt meg fogják hálálni.

- Egyáltalán lesz megye kettő, hiszen olyan hangokat is lehet hallani, hogy az egész Főnixet bekebelezi a Videoton FC?

- Tagadhatatlan, hogy voltak tárgyalások, én úgy tudom, hogy jelen pillanatban nincs megegyezés. Hogyha a futball érdekeit nézzük,és tartjuk szem előtt, akkor a Főnixnek akár egy ilyen védőháló még jól is jöhet számunkra. Ez azonban a tulajdonosok dolga. Egy nagyon komoly edzői stáb jött össze nálunk.

Balogh Zoltán, Szoboszlai Zsolt, Csóka Zsolt, Kovács Attila, Fésű Gábor, valamint Lehoczky Zoltán által komoly munka folyik minden korosztályban, és ezt bizonyítják azok a labdarúgók, akik már benne vannak a különböző válogatottakban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!