Sportvilág

2014.12.30. 18:35

Rajtol a Föld-kerülő verseny mezőnye és a Spirit of Hungary

Barcelona - Szerdán 13 órakor útnak indul a Barcelona World Race nyolc versenyhajója. Három hónap küzdelem következik.

Tihanyi Tamás

Folytatódik a legenda, újabb fejezet íródik meg egy nagy könyvben. Fa Nándor megteszi, amit már olyan sokan lehetetlennek gondoltak abban a városban, megyében és országban, amit ő annyira szeret és ahol őt még mindig annyira sokan szeretik. Azután, hogy új hajót épített, ismét a hullámok közé tör és bebizonyítja: csak akkor van vége mindennek, ha a céljainkat lélekben is feladjuk.

Hosszú és kemény, szakmai alázattal és megmérettetéssel jellemezhető csapatmunka eredménye volt az, hogy Fa Nándor új 60 lábas hajója megfeleljen a Barcelona World Race versenyszabályainak. De rengeteg javítást kellett még elvégezniük a kikötőben is, hiszen a Trieszttől Barcelonáig vezető úton egyre csak sokasodtak Nándor jegyzetfüzetében a bejegyzések a még szükséges tennivalókról. Lényegében folyamatos munkával, átalakításokkal teltek a napok egészen a rajtig, és ezt a számára annyira ismerős, monoton küzdelmet csak a tesztvitorlázások izgalma szakította meg néha.

Jó hátszélben a Spirit of Hungary. Három óceán várja. Fotó: Gilles Martin-Raget/Barcelona World Race

A kikötőből érkező hírek szerint elképesztő látni a két hajós, Fa Nándor és Conrad Colman együttműködését, ahogy szinte szavak nélkül is megértik egymást. Nándor így beszélt a co-skipperről:

„Conradot nézve, akár a munkánkban, akár a magánéletben, szinte a magam harmincas éveit látom. Azt a dinamizmust, azt a fáradhatatlanságot, kreativitást és pozitivizmust, amely nélkül ekkora hegyeket nem lehet elhordani, amit mi ezzel a kis csapattal, ebben a versenykategóriában, ilyen alacsony költségvetéssel csinálunk. Conrad is belehordja minden tudását, tapasztalatát, energiáját és a megtakarított pénzét, fáradhatatlan az ügy érdekében. Nagyszerű társnak bizonyul."

Nyolc hajó – köztük a Fa Nándor irányította Spirit of Hungary – indul az év utolsó napján kezdődő Barcelona World Race vitorlásversenyen, amit harmadszor rendeznek meg. A magyar hajós társa tehát az új-zélandi Conrad Colman lesz a mintegy 23 ezer tengeri mérföldes, kikötés nélküli, kétszemélyes Föld-kerülés során. A fehérvári díszpolgár Fa Nándor 61 évével a mezőny legidősebb, a 31 esztendős Colman pedig a legfiatalabb tagja.

Az első Barcelona World Race-t 92 nap 9 óra 49 perces eredménnyel nyerték, azóta a hajók átlag bolygókerülésének menetideje 110 nap. Ezúttal Nándorék mellett öt spanyol, egy francia és egy brit vitorlás vág neki a távnak.

A legnagyobb esélyesnek a legutóbbi Vendée Globe-on harmadik, az első Barcelona World Race-en pedig második brit Alex Thomson – Pepe Ribes – irányította Hugo Boss számít. A résztvevők – közöttük egy nő – összesen 26-szor hajózták körbe a Földet.

Munkában a Spirit of Hungary 60 lábas versenyhajó legénysége. Fa Nándor kormányos a spanyolokból, franciákból, britekből álló mezőny legidősebb, Colman pedig a legfiatalabb tagja. Fotó: Gilles Martin-Raget/BWR

A mezőny a szerdai rajt után a klasszikusnak számító déli útvonalon halad majd, megkerülve a Jóreménység- és a Horn-fokot, márciusig áthajózva három óceánon és a Földközi-tengeren. Fa Nándor (aki 1992-1993-ban ötödik lett a Vendége Globe-on) március 23-án Székesfehérváron mutatta be 60 lábas, azaz 18 méteres karbon vitorlását, amellyel a hajóosztály világbajnoki sorozatában indul. Az adriai hajóavató után május 16-án vágott neki az olimpikon Goszleth Marcellal Gibraltárból az Atlanti-óceán átszelésének, amely 15 napig tartott, így egy nappal a New York-Barcelona verseny rajtja előtt érkeztek meg az amerikai kikötőbe. Az időhiány, valamint a hajó komoly meghibásodása miatt lemondták a részvételt. A visszatérés után Kápolnásnyéken több javítást végeztek a Spirit of Hungaryn, majd Goszleth visszalépése után Colman lett a magyar hajós társa.

Nándor végső célja a 2016-17-es Vendée Globe szóló, nonstop Föld-kerülő verseny lesz, s mint azt többször is elmondta, a Barcelona World Race lényegében arra a legnagyobb kihívásra való teszt, felkészülés. Ám ez természetesen nem jelenti azt, hogy ne áldoznának fel az életüket leszámítva szinte mindent a jó eredményért, azért, hogy örömet szerezzenek mindazoknak, akik büszkék rájuk és a Spirit of Hungary legnagyobb kincsére, a magyar nemzeti lobogóra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!