Sportvilág

2014.11.27. 19:40

Matus Sándor, az izlandi liga legjobbja

A Videoton, a Gázszer és a Pécs egykori hálóőre 2004 tavaszán szerződött Izlandra, az ország északi részén fekvő Akureyribe.

Horog László

Tíz szezont ugyanannál a klubnál húzott le, tavaly ősszel igazolt át a város másik csapatához.

- Magyarországról Finnországba vezetett az utam, 1999-ben, 2002-ben és 2003-ban Rovaniemiben védtem, majd Izlandra igazoltam, a K.A. Akureyri együtteséhez. Akkor a legmagasabb osztályban szerepelt a gárda, azonnal kiestünk a második vonalba, ahol folyamatosan védtem kilenc idényt, tavaly ősszel távoztam a város másik együtteséhez, a Thór Akureyrihez, ugyanis korábbi csapatomban egy fiatal srác kapott lehetőséget. Őt én neveltem ki, nyolc éve kapus-edzőként is dolgozom a K.A.-nál. A vezetők közölték, kapusedző és pályaedző lehetek, de labdarúgóként már nem számolnak velem, én viszont védeni akartam. Korábban, 2007-ben játékosedző is voltam, pár hónap erejéig a szezon végén, sikerült bennmaradnunk. Kényszermegoldásként irányítottam a szakmai munkát is, nyilvánvaló volt, hogy a későbbiekben játékosként folytatom - mondja Matus Sándor.

A 38 éves kapus, Matus Sándor nem gondol a búcsúra Izlandon

Tavaly novemberben váratlanul érte, hogy jelezték, a folytatásban nem övé a kapusmez, rövid gondolkodás után úgy döntött, még védeni szeretne. Az ottani futballportálon megjelent, hogy tíz év után nem hosszabbítják meg a szerződését, egy órán belül csörgött a telefonja, a 18 ezres lélekszámú település másik együttese invitálta.

- Ők ismertek engem, én őket, ellenfélként gyakran találkoztunk a második vonalban. Nem mindig, mert a Thór liftezett az első és második vonal között. A klubnak voltak jó időszakai, 2012-ben két kört mentek az Európa-ligában. Úgy jutottak ki, hogy a hazai kupában ezüstérmesek lettek, a fináléban a bajnoktól kaptak ki, így léptek ki a nemzetközi porondra. Az El-szerepléssel annyi pénzt kerestek, hogy bevásároltak külföldiekből, az volt a cél, hogy ismét kilépjenek Európába. Nem sikerült, 2013 őszén a 8. helyen végeztek a 12 csapatos ligában, amit csalódásként éltek meg.

A légiósokat elküldték, csak egy csatár maradt, az amerikai center, aki 13 gólt szerzett, a többiektől megváltak. Két külföldi kapusuk volt a 2013-as idényben a bajnokság április végétől október elejéig tart , egy amerikai és szerb, akiket szintén elzavartak, s hívták Matus Sándort.

- Az Európa-ligában keresett pénz mostanra fogyott el, komoly igazolásokat nem hajtottak végre, rajtam kívül csak izlandi játékosokat szerződtettek. Az elvárás a tavalyi 8. hely után a bennmaradás volt, ami nem jött össze. Esélytelenül zuhantunk a második vonalba. Voltak jó meccseink, a tavalyi bajnokot, a K.R. Reykjavíkot otthon megvertük 2-0-ra, az ezüstérmes F.H. Reykjavíkkal idegenben döntetleneztünk, de összességében gyengén teljesítettünk. Nekem jól ment a védés, kétszer lettem a forduló játékosa, négyszer választottak a játéknap válogatottjába. A klub által rendezett szavazáson a játékosok, a vezetők, az egyesület összes dolgozója voksol a szezon legjobbja lettem, az izlandi élvonal kapusrangsorában pedig a második. Azért nem első, mert az utolsó két meccsen hátsérülés miatt nem védhettem. Izlandon nem átlagolnak, más rendszer szerint bírálnak. Húsz forduló után még vezettem, aztán a bajnokcsapat portása megelőzött. Jól védett, a záró forduló volt a döntő, amelyen a válogatott harmadik számú hálóőre, Ingvar Jonsson remekelt, csapata 6500 néző előtt nyert, ő volt a mezőny legjobbja.

Matus tehát alászállt csapatával a második ligába, de a búcsún nem gondolkodik. Mivel kiestek, a nyitott szerződése értelmében október 31-ig szabadon igazolhatott volna, de nem távozott, a Thórral között megállapodás második esztendeje érvénybe lépett. A futball mellett egy autókereskedésben dolgozik, valamint kapusedző korábbi klubja, a K.A. utánpótlásánál.

Izlandon talált párt magának, három gyermekük született. Minden jel arra mutat, letelepedett az északi szigeten.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!