Sportvilág

2015.04.26. 08:31

Csodálatos este Krakkóban

A második helyen zárt a magyar jégkorong-válogatott a Divízió I/A-s jégkorong-világbajnokságon, Krakkóban, ezzel 2008 után másodszor került fel a világ legjobb tizenhat csapata közé az A-csoportba, és jövőre Oroszországban szrepelhet a vb-n.

Bobory Balázs

A szapporói csodát kevés drukker élhette át a helyszínen, Krakkóban viszont négyezer fanatikus magyar tombolt, ugrált, nevetett, sírt, amikor Szirányi Bence lövése hat másodperccel a zárás előtt átcsorgott a gólvonalon. Ez a találat jelentette a biztosítékot a feljutásra, története során másodszor került a magyar válogatott az elitbe. Kemény, munkás mérkőzésen sikerült Lengyelországot verni, de a jobbik csapat egyértelműen a miénk volt, így a sors igazságtalansága lett volna, ha valahogy behúzza az ellenfél a mérkőzést.

- Nagyszerű munkát végeztek a játékosok, már az edzőtábor elején látszott, hogy vevők arra, amit kérünk tőlük, és maradéktalanul hajlandók tartani magukat a megbeszélt taktikához. A sikerünk titka, hogy mindvégig csapatként funkcionáltunk. A drukkereink fantasztikusak, ilyen szurkolást még nem láttam, hálás vagyok nekik is, hogy ezt az élményt átélhettem - mondta az örömittas szövetségi kapitány, Rich Chernomaz.

Egymás nyakában a magyar játékosok, megérdemelték a sikert Fotó: iihf.com

A csapatból négy játékos volt ott 2008-ban Szappóróban, Benk András az egyikük, aki átélhette akkor a csodát.

- A szapporói arany mellé nem bánom, hogy ez krakkói ezüstérem párosul, hihetetlen érzés, hogy ismét sikerült feljutnunk az A-csoportba - mondta a támadó. - Nagyon jól sikerült ez a világbajnokság, a kazahok elleni mérkőzést kivéve az összes ellenféllel szemben tudtunk dominálni és fölényben játszani. A csapat minden meccsen tartotta magát a tervhez, ahhoz a szakmai stáb által megálmodott taktikához, amellyel a sikert elérhettük. A szurkolóink csodálatosak, nehéz szavakat találni arra, mennyit segítettek. Jöhet az oroszországi A-csoportos vb, ott találkozunk!

Mondani sem kell, hogy a Magyarország_Lengyelország mérkőzést követő éremátadó ceremónián nem az aranyérmes kazahok, hanem a mieink voltak a "sztárok", akik minden dallamot, rigmust végigénekeltek, ugráltak a drukkerekkel. Banham Frank, a magyar alakulat korelnöke lépett először a mikrofonok elé, és a meghatottan, de nagyon higgadtan értékelte a világbajnokságot.

- Az elmúlt három hétben rengeteget dolgoztunk, és a szisztematikus munka meghozta a gyümölcsét - mondta a kanadai születésű klasszis. - Nagyon profi a válogatott szakmai stábja, világos elképzelések mentén építettük fel a játékunkat, a videóelemzések is rengeteget segítettek. Hogy hova helyezem a karrieremben ezt a sikert? Az első két-három helyben benne van. A szurkolóinkra nehéz jelzőket találni, elképesztőek voltak. Köszönöm, hogy ez a lehetőség megadatott nekem, hálás vagyok, hogy itt lehettem ezen a világbajnokságon.

A magyar fieszta másfél órával a meccs után a krakkói Tauron Aréna előtt folytatódott, a játékosok kijöttek a szurkolókhoz és személyesen is megköszönték azt a szeretetet és biztatást, amit kaptak.

Persze a drukkerek sem voltak restek, éltették a krakkói hősöket.

2015 április 25-én történelmet írt a magyar válogatott, amelyre jövőre Oroszország és a világ másik 15 legjobb csapata vár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!