Sportvilág

2017.01.15. 11:54

Fa Nándor átvészelt egy agresszív ciklont, a 8. helyen halad

Atlanti óceán - A 70. nap után is tartja előkelő pozícióját Fa Nándor a Vendée Globe megállás nélküli, egyszemélyes Földkerülő vitorlásversenyen.

Ferencz Balázs

Nehéz órákat, napokat élt át a hétvégén az IMOCA 60 lábas Spirit of Hungary fedélzetén hajózó Fa Nándor. A székesfehérvári skipper saját tervezésű és építésű versenyhajójával előbb kelet felé vette az irányt a Dél-Atlanti óceánon, hogy elkerüljön egy komoly veszélyt magában rejtő viharzónát, majd aztán mégis meg kellett küzdenie az elemekkel, mert belekeveredett egy agresszív ikerciklonba.

„Kiértem belőle, de nagyon megviselt bennünket. Napok kellenek, hogy kipihenjem és mindent rendbe tegyek. Most süt a nap, jól haladok jó irányba, bár a hullámok még gorombák velünk, de nem annyira, mint az éjszaka.” - írta rövid naplóbejegyzésében még vasárnap délelőtt a Horn-fokot immár ötödször maga mögött hagyó Fa Nándor. A magyar skipper a csendesebb időben észak felé vette az irányt, tehát ismét hazafelé tart. A 63 esztendős vitorlázó Buenos Aires magasságában halad a franciaországi cél felé. Les Sables d’Olonne kikötőjét egyébként a viadal élén versengő hajók már akár szerdán elérhetik.

A francia Armel Le Cléac’h (Banque Populaire VIII) elszántan ragaszkodik vezető pozíciójához, hogy megtartsa a Vendée Globe hagyományait: a vitorlások Forma 1-ének nevezett viadalt újra gall skipper nyerje. Azonban a brit Alex Thomson (Hugo Boss) napról napra farag egyébként sem tetemes hátrányából. Thomson a 70.-71. nap fordulóján mindössze 101 tengeri mérfölddel volt lemaradva riválisától. A Vendée Globe gyorsasági rekordját egészen biztosan megdöntik, hiszen az eddigi csúcstartó, a 2012-es verseny győztese Francios Gabart (francia) 78 nap 2 óra 16 perc alatt kerülte meg a glóbuszt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!