Sportvilág

2015.03.27. 08:36

Fa Nándor gratulált a győzteseknek

A győztes már a célban, hat hajó még versenyben: Fa Nándorék táviratban gratuláltak versenyzőtársaiknak.

Tihanyi Tamás

Bernard Stamm és Jean Le Cam 84 nap és 5 óra alatt kerülte meg a Földet és ért vissza a célkikötőbe, Barcelonába. A második helyezett hajó a Gibraltári-szoros felé tart.

Fa Nándorék, miután a magyar vitorlással keresztezték saját útvonalukat, táviratban gratuláltak a  győzteseknek, amely a Spirit of Hungary-projekt honlapján olvasható. Ez egyfajta értékelés is. "Kívülről nézve mondhatná bárki, hogy gyors, hogy egyenletes, sima versenyetek volt, szinte a rajttól egészen a célig. Precízen jöttek a szélváltások, egyik ciklon szeléből csak úgy átlibbentetek a másikba és mentetek tovább. Az ember azon töri közben a fejét, hogy mit tud ez a két srác ennyivel jobban – mert oké, kinek több, másnak kevesebb szerencséje van –, de ekkora távon ezek talán kiegyenlítődnek. Mondhatnák, a hajótok már csukott szemmel is eltalál az óceánokon annyiszor megtette az utat, ha van elegendő étel, ital, kávé, cigaretta, csak ki kell bírni azt a pár hónapot. De mi, akik szintén itt vitorlázunk a mezőnyben, pontosan tudjuk, hogy az óceán egyetlen mérföldet sem ad csak úgy ajándékba. Az út minden darabkáját kemény munka, sok-sok tudás és tapasztalat kövezi ki, nektek ugyanúgy, mint másnak. Utólag kiderülnek a műszaki problémák, reménytelen küzdelmek. Nonstop feladat életben tartani a hajót.

Szóval közel háromhavi küzdelem után igazán megszolgáltátok a part, a kikötő kényelmét, a hozzáértők és laikusok szeretetét, hát végre élvezzétek."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!