Sportvilág

2015.04.21. 06:07

Fa Nándorék befejezték a földkerülő vitorlás versenyt

Keddre virradóra befutott a célba Fa Nándor és Conrad Colman Spirit of Hungary nevű hajója a Barcelona World Race földkerülő vitorlásversenyen.

Klecska Ernő

A magyar vitorlás az EFE spanyol hírügynökség jelentése szerint egy perccel hajnali egy óra előtt ért célba hetedikként, utolsóként. A páros 110 napot töltött úton. Útjukat több műszaki hiba nehezítette. A 61 éves Fa Nándor, aki negyedszerre kerülte meg a Földet vitorlással, a verseny rangidőse volt.

A Barcelona World Race a világ első és egyetlen kétfős legénységű vitorlások részére kiírt, kikötés nélküli Föld-kerülő vitorlásversenye. A Spirit of Hungary-nek 23 ezer tengeri mérföldet kellett megtennie, három óceánon, 12 éghajlati övön haladt át, megkerülte a Jóreménység fokát, Ausztráliát és a Horn-fokot. A győztes hajó, a Cheminées Poujoulat – fedélzetén a svájci Bernard Stamm-mal és a francia Jean Le Cammal – március 25-én ért célba.

Fotó: Spirit of Hungary

A befutónál motorcsónakokkal várta Fa Nándorékat a fehérvári vitorlázó felesége, két lánya, a szkipperek családtagjai és segítői és a média képviselői.

A céltól a kikötőig a Spirit of Hungary saját motorjával érkezett be. A gratuláló koszorúkat a hajóról lelépve a nyakukba akasztották és megkapták a glóbuszt szimbolizáló gömböket is. Székesfehérvár polgármestere a város zászlaját küldte el a legendás fehérvári hajósnak célba érkezése alkalmából – számolt be a fehervar.hu portál.

A fa által tervezett magyar hajó első versenyét tavaly nyárra tervezték, de akkor technikai hibák miatt feladni kényszerültek a New York-Barcelona kétszemélyes Atlanti óceáni viadalt.

A tervezettnél hosszabb javítási munkák miatt nem sikerült bevitorlázni a még mindig teljesen újnak számító hajót, ráadásul az utolsó pillanatban Fa Nándornak új kormányos társat kellett keresnie Goszleth Marcell helyett. Novemberben már az új társsal, az új-zélandi Conrad Colmannal együtt szerelték össze a hajót Triesztben. (A 31 esztendős Colman a 2011-12-es Global Ocean Race győztese volt.)

A december 31-i rajt idegőrlően gyenge szélben indult, ami estére azért megerősödött, de sajnos csak a parthoz közelebb, és nem azon a keleti útvonalon, amerre a Spirit of Hungary vette az irányt. Egy rosszul sikerült vitorlacsere következtében rögtön az első estén szétszakadt a nagy spinakker, de a lemaradásuk akkor a mezőny nagyobb részétől még csak bosszantó volt, drámaivá akkor vált, amikor a magyar hajó napokra egy makacs szélcsend zóna csapdájába esett az Alborán tengeren.

A helyzet alaposan próbára tette a hajósok türelmét, de nem szegte kedvüket végletesen, még akkor sem, ha Gibraltárhoz érve már jelentős volt a lemaradásuk, mert a mezőny eleje közben rekord-gyorsasággal tette meg ugyanazt a szakaszt. A párosnak számos műszaki problémával, anyaghibás alkatrészekkel kellett megküzdeniük.

A Spirit of Hungary hajónak a Barcelona World Race volt az első nagy megmérettetése, ám Fa Nándor később több, a 60 lábas versenysorozatba tartozó viadalt is tervez. A nagy cél a 2016-17-es Vendée Globe.

A versenyről a feol.hu részletesen tudósított.

Fő számok:
Időeredmény: 110 nap, 10 óra, 59 perc, 40 másodperc
Különbség a győzteshez képest: 26 nap, 5 óra, 9 perc, 15 másodperc
Teoretikus út: 23321 mérföld, teoretikus átlagsebesség: 8,8 csomó
Ténylegesen megtett távolság: 27575,28 mérföld, tényleges átlagsebesség: 10,4 csomó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!