Sportvilág

2015.04.17. 18:34

Halászokkal küzdöttek - Fa Nándorék váratlan kalandjai a Gibraltári-szorosban

Péntek reggel áthajózott a Gibraltári-szoroson Fa Nándor és Conrad Colman a Spirit of Hungaryvel a Barcelona World Race földkerülő vitorlásversenyen.

– Most veszítettünk olyan 3-4 órát, mert belejöttünk egy teljesen behálózott környékre. Kétszer mentünk bele halászhálóba, úgy kellett kivagdosni magunkat – panaszolta a fehérvári vitorlás. (Folytatás a 2. oldalon.)

- Nagy vitában voltunk a halászokkal, akik ki akarták velünk fizettetni. Egészen elképesztő körülmények között jöttünk, remélem, nem egy megismétlődő élmény - írja Fa Nándor internetes hajónaplójában.

Ezt a beszámoló szerint úgy kell elképzelni, hogy egy 20 négyzetmérföldes terület úgy tele volt hálózva, hogy nem látni a hajó előtt olyan zugot, ahol ne lett volna egy csomó apró fény. Próbálták kerülgetni, ahogy tudták, de belementek, s csak a végén találtak egy csatornát, ahol kijöttek ebből az egész dzsungelből . Elképesztő viszonyok voltak ott. A fehérvári hajós úgy érezte, hogy az életben ki nem kerülnek onnan. A kormányon, a tőkesúlyon, mindenhol háló volt. Az egyik banda az mondta, addig nem vágják le, amíg hajósaink nem fizetik ki. Végül amikor a vitorlázók nekiláttak levágni, nekiindultak a halászok is, akik elől a vitorlát bontó hajó a hálókat szétszaggatva húzott el.

Conrad Colman és Fa Nándor kedden vagy szerdán ér célba Fotó: spiritofhungary.hu

- A másik társaság levágta maga, és elnézést kértek úgy-ahogy - emlékezett Fa Nándor, aki szerint a halászok marokkóiak voltak, s hiba volt ennyire letérniük a hajózási útvonalról.

A letérésnek több magyarázata volt, derült ki a hajónaplóból. A Spirit of Hungary, Fáék hajója jól közelítette a szoros bejáratát, sokkal gyorsabban, mint előre remélték, de a hajózási úton akkora forgalom volt, hogy nem mertek közelebb menni, ezért kihauzoltak az afrikai partok felé. Közben besötétedett, ami időnként még a tájékozódásban jól is jön. Majdnem párhuzamosan haladtak a nagyhajókkal, s egymást követték az igazítások. Nagy volt az öröm, amikor elhagyták a hálós zónát, de még sokáig hallották a hé, amígó, mani szlogenjüket.

A magyar vitorlás várhatóan kedden vagy szerdán ér célba Barcelonában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!