Sportvilág

2016.11.30. 15:55

Hamilton nyert, Rosberg a világbajnok!

Nico Rosberg, a Mercedes német pilótája nyerte az idei Forma-1-es világbajnokságot, miután a vasárnapi Abu-Dzabi Nagydíjon másodikként ért célba háromszoros vb-győztes csapattársa, a brit Lewis Hamilton mögött.

Kelemen Attila

Hamiltonnak ez volt pályafutása 53., az idei 10., s sorozatban negyedik futamgyőzelme, Rosberg pedig karrierje 206. versenyén hódította el a trófeát.

A német pilóta édesapja, Keke 1982-es vb-címe után a család második F1-es vb-trófeáját nyerte, ezzel az övék a második família az F1 történetében, amelyben az édesapa és a fiú is a csúcsra jutott. Korábban ez csak a Hill családnak, az 1962-ben és 1968-ban vb-győztes Grahamnek, illetve fiának, az 1996-os világbajnok Damonnak sikerült. A hétszeres világbajnok Michael Schumacher és a négyszer győztes Sebastian Vettel után a 31 éves Rosberg lett a harmadik német vb-első.

A rajt pillanata. Lewis Hamilton sem itt, sem a verseny során nem engedte át első helyét, ám mindez kevés volt ahhoz, hogy megvédje világbajnoki címét
Fotó: Tóth Zsombor

Az idényzáró Abu-Dzabi Nagydíjon a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel, a Ferrari német pilótája végzett a harmadik helyen.

Rosberg 12 pontos előnnyel érkezett a szezon utolsó versenyére, így Hamilton győzelme esetén is elég volt számára egy második vagy harmadik hely a vb-diadalhoz.

A rajtot Hamilton és Rosberg egyformán jól kapta el, mögöttük a negyedik helyről induló Kimi Räikkönen (Ferrari) megelőzte a harmadik pozícióból startoló Daniel Ricciardót (Red Bull), így az első kör végén Hamilton, Rosberg, Räikkönen volt a dobogós helyeken száguldók sorrendje. Hamiltont már a hetedik körben kihívta a csapat az első kerékcserére, Räikkönen pedig szintén ekkor tudta le az első boxkiállását. Rosberg egy körrel később kapott friss abroncsokat, s harmadiknak hajtott vissza a pályára a futam elején megpördülő és hátrébb csúszó, ugyanakkor más gumitaktikával versenyző Max Verstappen (Red Bull) mögé.

Rosbergnek a 20. körben a csapat rádión azt mondta, kritikusan fontos megelőznie Verstappent, a német pedig így is tett, egy jól előkészített manőverrel feljött a második helyre, és elkezdte üldözni Hamiltont. Verstappen ezután azonnal a boxba hajtott új gumikért.

A 29. körben Hamilton, egy körrel később pedig Rosberg is végrehajtotta második kerékcseréjét, ekkor az övéktől eltérő stratégiával versenyző Vettel vezetett, a két Mercedes-pilóta a német mögé érkezett vissza a pályára.

Vettel kerékcseréje után Hamilton, Rosberg, Verstappen volt az első három sorrendje, s a hajrában az első három helyezett, valamint az addigra a negye-dik pozícióba feljövő Vettel három másodpercen belül autózott egymás mögött.

Vettel négy körrel a vége előtt megelőzte Verstappent, s üldözőbe vette Rosberget, miközben a Mercedes csapattól a futam során sokadik alkalommal szóltak rádión Hamiltonnak, hogy növeljen a tempóján. A brit erre azt válaszolta, nem tudja, mit kellene még tennie, mert vezeti a versenyt, s miközben elveszíti a vb-címet, mindenképpen meg akarja nyerni a futamot.

Az utolsó két körben már nem változott a sorrend, a szoros befutó Rosberg vb-sikerét jelentette.

Végeredmény, Abu-Dzabi Nagydíj (55 kör, 305,355 km, a pontszerzők):

1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:38:04.313 óra

2. Nico Rosberg (német, Mercedes) 0.439 másodperc hátrány

3. Sebastian Vettel (német, Ferrari) 0.843 mp h.

4. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1.685 mp h.

5. Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull) 5.315 mp h.

6. Kimi Räikkönen (Ferrari) 18.816 mp h.

7. Nico Hülkenberg (német, Force India) 50.114 mp h.

8. Sergio Perez (mexikói, Force India) 58.776 mp h.

9. Felipe Massa (brazil, Williams) 59.436 mp h.

10. Fernando Alonso (spanyol, McLaren) 59.896 mp h.

Leggyorsabb kör: Vettel, 1:43.729 perc, 43. kör

Pole-pozíció: Hamilton

Pilóták:

1. Rosberg 385 pont

2. Hamilton 380

3. Ricciardo 256

4. Vettel 212

5. Verstappen 204

6. Räikkönen 186

7. Perez 101

8. Bottas 85

9. Hülkenberg 72

10. Alonso 54

11. Massa 53

12. Sainz Jr. 46

13. Grosjean 29

14. Kvjat 25

15. Button 21

16. Magnussen 7

17. Nasr 2

18. Palmer 1

19. Wehrlein 1

20. Vandoorne 1

21. Gutierrez 0

22. Ericsson 0

23. Ocon 0

24. Haryanto 0

 

Csapatok:

1. Mercedes 765 pont

2. Red Bull 468

3. Ferrari 398

4. Force India 173

5. Williams 138

6. McLaren 76

7. Toro Rosso 63

8. Haas 29

9. Renault 8

10. Sauber 2

11. Manor 1

A DOBOGÓSOK NYILATKOZATAI

Lewis Hamilton: - Hálás vagyok a családomnak is a támogatásért, ahogyan a Mercedes csapatnak is, amiért ilyen kiváló munkát végeztek. Megtiszteltetés, hogy itt versenyezhetek. Amikor ideigazoltam, nem hittem, hogy ennyit nyerhetünk együtt. Az utolsó négy futamon mindent megtettem, amit megtehettem. Ennél többet nem kívánhattam volna magamtól. Jól fogom érezni magam ma este; együtt ünneplek majd a csapattal. Nem lehet mindig nyerni. Voltak idén problémáink, melyek miatt ilyen helyzetbe kerültem, de ettől függetlenül örülök.

Nico Rosberg: - Ez volt az eddigi legizgalmasabb versenyem. Az elején ott volt Max, aztán a többiek is közeledtek hozzám. Egyáltalán nem élveztem, borzalmas volt, de most már eksztázisban vagyok. Nem is tudom, mit mondhatnék. Ezt a sikert a feleségemnek ajánlom, és köszönöm neki a támogatást, akárcsak a lányomnak. Büszke vagyok, hogy megismételhettem azt, amit édesapám tett. Ha jól tudom, fél óra múlva ér ide, jó, hogy őt is láthatom. Gratulálok Lewisnak is. Nagyon kemény volt, nagyon gyors volt a szezonban. Mindig nehéz volt legyőzni őt!

Sebastian Vettel: - Kemény futam volt. Különösen az utolsó kör. Nem lettem volna Nico helyében, hiszen próbáltuk utolérni, és meg akartuk előzni. Arra gondoltam, hogy mindkettejüket megelőzhetem, ha adódik egy lehetőség, hiszen Lewis annyira lassan ment. A gumik már kezdtek elfogyni a futam végére, de a taktikánk rendben volt. Az elején kicsit beragadtam, a végén viszont meg tudtam mutatni, mennyire jó volt a tempónk. Az egész csapat megérdemli a mai dobogót. Sokat kritizáltak minket ebben az évben. Néha jogos volt, néha viszont nem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!