Sportvilág

2015.04.25. 20:19

Jégkorong-vb: Feljutott a magyar válogatott az A-csoportba!

Hatalmas küzdelemben 2-1-re nyert a magyar jégkorong-válogatott a Divízió I/A-s világbajnokság zárómérkőzésén Krakkóban, Lengyelország ellen és feljutott az A-csoportba.

Bobory Balázs

Lengyelország - Magyarország 1-2 (0-0, 0-0, 1-2)
Tauron Aréna, 14 ezer néző. Vezette: Konc (szlovák), Wiegand (svéd), Hribar (szlovén), Waldejer (norvég)
Lengyelország: Odrobny - Pociecha, Dutka, Chmielewski, Kowalkowa, Pasiut - Bryk, Rompowski, Zapala, Malasinski, Kolusz - Wajda, Kotlorz, Laszkiewicz, Dziubinski, Galant - Kruczek, Wanacki, Baginski, Urbanowicz, Kalinowsky. Szövetségi kapitány: Jacek Plachta.
Magyarország: Rajna - Szirányi, Metcalfe, Sofron, Sarauer, Kóger - Vas M., Gőz, Sebők, Hári, Banham - Pozsgai, Orbán, Erdély, Vas J., Kovács Cs. - Kiss D., Vincze, Benk, Nagy K., Magosi. Szövetségi kapitány: Rich Chernomaz.
Kiállítások: 4, illetve 6 perc.
Gólok: Hári (Banham, Sebők) 41:30, 0-1. Bryk (Pasiut, Rompowski) 56:52 1-1. Szirányi 59:54, 1-2

A krakkói viadal zárónapján az első mérkőzésen eldőlt, hogy Ukrajna búcsúzik a Divízió I/A-tól, keleti szomszédaink 3-1-re kaptak ki Japántól. Ezt követően a tét nélküli Kazahsztán - Olaszország találkozón nem történt meglepetés, a torna győztese 3-0-ra nyert a taljánok ellen.

Számunkra természetesen az esti összecsapás volt a legfontosabb, a lengyel és a magyar hokiválogatott egymás között dönthette el, melyikük lépjen a kazahokkal együtt az A-csoportba.

Nem telt meg teljesen a Tauron Aréna, de mintegy 14 ezer néző elképesztő hangulatot teremtett, közel négyezer magyar drukker várta, hogy a mieink legalább döntetlenre végezzenek a rendes játékidőben, mert az a feljutást jelentette volna.

Fotó: Bobory Balázs

Az első harmadban az látszott, hogy a magyar lényegesen jobb csapat a lengyeleknél, utóbbi azonban nagyon masszívan, lelkesen védekezett, Odrobny kapus pedig magabiztos volt a ketrec előtt. Sokkal többet támadott Magyarország, a házigazdák kontrajátékra rendezkedtek be, és ebből adódott egy-egy veszélyesebb akciójuk. A hivatalos statisztika szerint a mieink 14 alkalommal találták el a kaput, a lengyelek nyolcszor, de gól nem esett.

A másodikban sem, minden nagyon hasonló volt az első periódushoz.

A magyarok letámadtak, próbáltak iramott menni, a lengyelek lassították a játékot, és visszaálltak saját térfelükre, onnan kontrázgattak. A mieink előtt kétszer is nagy esély adódott a vezetés megszerzésére, hiszen emberelőnyöket kapott, de ezekkel nem sikerült élni, Odrobny továbbra is verhetetlen volt. Aztán Kiss Dániel kiállításánál a hazaiak játszottak fórban, különösebb veszély nélkül. Negyven percet követően sem esett gól a találkozón, amely még mindig a magyar csapatnak volt jó, de döntetlenre blazírozni nem lehetett.

Nagyon jól kezdődött a befejező harmad, hiszen végre valahára sikerült megtörni a jeget, Banham lövése még kijött Odrobnyról, de Hári közelről a keresztvas alá emelte a pakkot, 0-1. Jönnie kellett a lengyeleknek, és jöttek is, de Rajna Miklós megmutatta, hogy a legnehezebb helyzetekben is lehet számítani rá. A harmad közepén Sofron ugrott meg emberhátrányban, de Odrobny kifogott rajta, a másik oldalon aztán Rajna mutatott be több bravúrt. Miután kiegészültünk, Sarauer állt szemben Odrobnyval, de megint a kapus nyert. Fogytak a percek, egyre közelebb kerültünk az A-csoporthoz.

A lengyel kapitánynak meg kellett húznia, hogy lehozza kapusát, hiszen kettő gól kellett a hazaiaknak. Négy perccel a zárás előtt hat mezőnyjátékossal rohamoztak a házigazdák, és 3:08-al a vége Bryk távoli bombával egyenlített, 1-1. Odrobny visszajött, majd másfél minutummal a végső dudaszó előtt újra lement. Banham kezében volt a döntés, de majdnem a félpályáról az üres kapu mellé lőtt. Huszonhat másodperc volt vissza, a mieink támadtak, az óra valamiért nem indult el, feszült várakozás következett, a játékvezetők azt nézték vissza, mennyi idő ment el az utolsó bedobás óta. Tizenhét másodperc maradt, hattal a vége előtt Szirányi a saját harmadából az üres kapuba lőtt, a magyar válogatott megnyerte a találkozót és feljutott az A-csoportba, 1-2!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!