Sportvilág

2015.01.30. 12:02

Németh Szilárd a Magyar Birkózószövetség 5 évre megválasztott új elnöke (frissítve)

Pénteken tartotta tisztújító közgyűlését a Magyar Birkózószövetség, ahol Hegedűs Csaba elnök kihívója Németh Szilárd volt.

Matók János

Fotó: Kricskovics Antal

Látszólagos nyugalom, de tapinthatóan feszült légkör uralkodott a Sportok Háza tanácstermében, ahol a Magyar Birkózó Szövetség tisztújító közgyűlését tartották pénteken. A 23 éve regnáló elnök, Hegedűs Csaba – aki egy 2011-es televíziós riportban határozottan kijelentette, hogy legközelebb nem indul – kihívója a Csepeli Birkózó Club elnöke, a sportágat 12 évig művelő, jelenleg Fidesz politikus Németh Szilárd volt. Egy küldött javaslatát, miszerint az elnökjelöltek 15 percben ismertessék programjukat, s Németh legyen az első, a résztvevők csont nélkül elfogadták. Mondhatni, Hegedűs itt veszítette el a csatát. Mert az Új-Szövetség jelöltje teljesen átfogó képet alkotott a magyar birkózás jelenlegi helyzetéről, s ez nem véletlen, hiszen társaival együtt szinte az egész országot bejárták, hogy megismerkedjenek a szakosztályokkal, a klubokkal, az életükkel. Németh lényegre törően ismertette a résztvevőkkel az Új-Szövetség 12 pontból álló programját, cselekvési tervét, különös tekintettel az utánpótlás fontosságára, és a birkózásban is bevezetendő életpálya modellre. „Önök a változás, a megújulás, vagy a régi mellett döntenek, ez most a tét” – zárta vastaps kíséretében mondandóját Németh Szilárd.

A választás – legalábbis a sajtó képviselői szerint – lényegében itt dőlt el, mert Hegedűs Csaba láthatóan nem az előre elgondolt beszédét mondta el, hanem Németh kijelentéseire próbált reflektálni, pedig kihívója abszolút nem bántotta, sőt pozitívan beszélt róla, a Tuskirályról. Aki a sportág érdekében szintén járja az országot – „Ott vagyok minden kilométerkőnél” –, s az elmúlt években a szövetség köszönetének jeléül számtalan önkormányzatnak adták már át a Birkózás Városa díjat. (Székesfehérvár és Dunaújváros véletlenül lemaradt a palettáról – a szerk. megjegyzése). „Komoly csapat vagyunk, nem csak másfél éve, amikor elindult a sportágfejlesztési program, hiba lenne lecserélni a jelenlegi vezetést. Hegedűs megjegyezte: Európában csak a magyarok eredményessége nőtt, két világranglista vezetőnk is van, Lőrincz Tamás és Bácsi Péter. Aztán bár riválisa nem említette, szóba hozta, hogy ő a 100. olimpiai bajnok. Némi huzavona után végre elkedődhetett a szavazás: Németh 70, míg Hegedűs 55 szavazatot kapott. Vagyis a birkózó társadalom többsége a megújulás mellett döntött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!