Sportvilág

2015.04.18. 18:09

Régen várt így világbajnokságot - Ocskay Gábor kieséstől nem tart, de a feljutástól sem ábrándozik a krakkói erőpróbán

Vasárnap kora délután kezdi szereplését jégkorong válogatottunk a Divizió1-es vb-n. Ocskay Gábor, a Volán igazgatója szerint az EBEL-szereplés jó alapot jelent a címeres mezes fellépésekhez.

Horog László

– A klubszezon nemrég fejeződött be, viszontagságos idényen vagyunk túl - mondja a Fehérvár AV19 első embere. – A célkitűzés a rájátszásba kerülés volt, amit megvalósítottunk, úgy gondolom, remek szezont futott a Volán. Az anyagi helyzetünk nem rózsás, mégis igyekeztünk a keretet megerősíteni, olyan hazai játékosokat igazolni, akik külföldön már bizonyítottak, s tudtuk róluk, hogy a segítségünkre lehetnek a céljaink kivívásában. Sikerült szerződtetnünk Bartalis Istvánt és Kóger Dánielt, mindketten a magyar hoki erősségei, sajnos az ősszel megsérültek, továbbá kidőlt Varga Arnold, Szirányi Bence is, továbbá Hetényi Zoltán súlyos betegsége miatt az egész idényt kihagyni kényszerült.

– Egy éve kis túlzással ő vitte be a gárdát a play off-ba.

– Valóban remekelt a kapuban, hatalmas érdemeket szerzett a rájátszásba kerülésben. Hirtelen kellett gondoskodnunk a pótlásáról, amerikai portást igazoltunk pár hónapra, majd amikor kiderült, hogy Zolira hosszabb távon nem számíthatunk, Robinsonnal hosszabbítottunk, de az igazi megoldást a svéd Engstrand szerződtetése jelentette, Rajnával kettesben kiegyensúlyozottan teljesítettek. A célkitűzés az volt, hogy a rájátszásban legyünk, ezt az alapszakasz után megvalósítottuk, a 6. helyen jutottunk be, nálunk komolyabb múlttal és anyagi lehetőségekkel rendelkező klubokat megelőzve, majd a középső szakaszt a 4. helyen zártuk, ami pályaelőnyt jelentett.

– A Vienna Capitals ellenmesésen kezdett a csapat, mégsem jutott az elődöntőbe. Mi okozta a búcsút?

– Két, bécsi meccset hosszabbításban buktunk el, nem volt szerencsénk. Kiderült, a Bécs jó csapat, nagyon simán verte az elődöntőben a Linzet, amely nálunk lényegesen erősebb. A szezon legnagyobb pozitívuma a fiatalítás, amit már korábban is szerettünk volna megvalósítani, korábbi edzőnk ezt nem preferálta, a Pallin-Sille edzőpáros viszont igen. Akadt hullámzó teljesítmény, nem is lehet elvárni egy tinédzsertől, hogy hiba nélkül oldja meg a feladatot olyan játékosokkal szemben, akik 500 NHL-meccsel rendelkeznek. Tapasztalatot kell szerezniük. A jövőben sem az a cél, hogy még drágább légiósokat szerződtessünk, hanem olyan magyar fiatalokat építsünk be, akik a válogatottnak is erősségei lehetnek. Jövőre is rájátszást tűzzük ki célul, másként nem is vághatunk a szezonnak. Azonban tudomásul kell venni, olyan osztrák gárdákkal vesszük fel a versenyt, akik minimum kétszer, de inkább két és félszer nagyobb költségvetéssel gazdálkodnak, a Salzburg pedig még nagyobb összegeket költ. A liga jövőre még erősebb lesz, ha valóban kéri felvételét a Slovan Bratislava és a Medvescak Zagreb. Amennyiben ez bekövetkezik, a 14 együttes öldöklő harcot vív majd a rájátszásba kerülésért. Ami fontos, rendkívül erős a szurkolói bázisunk, 1700 bérletessel rendelkezünk, nézőszámunk magas, országos összehasonlításban a csarnok kihasználtsága a hazai létesítmények között a legjobb.

Ocskay Gábor (jobbra) már februárban megállapodott a folytatásról Rob Pallinnel, a vezetőedzővel. Fotó: Koppán Viktor

– Gondolom, a honi kupadöntőben, a Miskolctól, hazai pályán elszenvedett vereség után volt néhány keresetlen szava a játékosokhoz.

– Nem éltem meg drámaként vereséget. Nem örültem, ez kétségtelen, de nem volt világvége hangulatom. Nékünk az EBEL fontos, ott pedig nagyszerűen helytálltunk.

– A játékosokkal már megkezdték a tárgyalásokat a jövő szezonra vonatkozóan?

– A menedzsment valóban beszélgetett már az új szezonról, de kapkodnunk nem kell. A világbajnokság előtt nem is lett volna szerencsés leülni a lejáró szerződésű magyar játékosokkal, velük a vb után kezdjük meg a tárgyalásokat. Ami biztos, a légiósok közül Wehrs és Sarauer biztosan marad, s elképzelhető, hogy Banham is. Utóbbi kettő már nem külföldi, hanem magyar állampolgár, biztosra veszem, hogy mindketten sokat segítenek majd Krakkóban. Az igazság az, régen vártam ennyire világbajnokságot. A három, felkészülési meccsen nagyon jól játszott a csapat, az osztrákokat kétszer verte, a szlovénekkel is jó meccset játszott.

– Tíz fehérvári van a keretben, előzőleg azt mondta, 10-12 játékosra számít.

– Tokaji és Sikorcin sérülés miatt nem utazhat, s ami különösen nagy érvágás, az utolsó edzésen Bartalis térdszalag-szakadást szenvedett.

– Említette, bizakodó a vb-vel kapcsolatban. A gárda feljuthat az A-csoportba?

– Bármi megtörténhet. Minden benne van, a kiesés szerintem nincs, de a feljutást sem valószínű, igaz, nem is elképzelhetetlen. A legfontosabb, hogy bennmaradjunk, ha ez megvalósul, a fiúk megteszik a magukét. A kazahok kiemelkednek, a többi csapat körbeverheti egymást. A kazahok gyakorlatilag a Barisz Asztana KHL-es csapatával jönnek, az olaszok az utóbbi vb-ken kibabráltak velünk, a hírek szerint szakítottak a hagyományokkal, a tengerentúli, honosított hokisok helyett a hazai utánpótlásra építenek. Az ukránokkal nem találkoztunk mostanában, amolyan sötét lónak számítanak, sok rutinos, KHL-es játékossal. A japánokkal jobbára szoros mérkőzéseket vívunk, szerintem náluk jobbak vagyunk. A lengyelek mellett a hazai pálya szól, de ők sem verhetetlenek. A nyugodt bennmaradást most aláírnám, aztán lehet, ahogy mennek a meccsek, én is emelem majd a tétet. A magyar hoki komoly átalakuláson megy át, a szapporói hősök közül már csak négyen maradtak, Kovács Csaba, Benk András, Vas Márton és Vas János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!