Sportvilág

2015.09.04. 13:39

Szurkolói balhé Budapesten

Péntekre virradó éjszaka 18 ember ellen indított eljárást a rendőrség a Budapest belvárosában történt randalírozás után.

Ferencz Balázs

Az ultráktól hangos Budapest. A magyar futballszurkolók ismét összefogtak. Legyen az ultra fradista, újpesti, diósgyőri, kispesti, angyalföldi, vagy éppen fehérvári, közösen mutatják az erőt. Eddig mindez szép és jó, azonban az az aprócska bökkenő, hogy a foci, amiért élnek-halnak a lelátón éneklő, hangulatot teremtő közösségek, semmivé lesz. A Magyarország–Románia Európa-bajnoki selejtező mérkőzés előestéjén ugyanis a budapesti belvárosban mintegy 400 magyar ultra és huligán gyülekezett, hogy a „fővárosban felbukkanó román szurkolókat üdvözöljék.” Az ultrasliberti.hu részletes beszámolót közöl a brigád csütörtök éjszakai szórakozásáról, vonulásáról, és a kiérkező rendőrökkel szembeni jó fellépésről, és harci szellemről.

Miután több órán át nem érkezett jelentés az őrszemektől román szurkolók hollétéről, a Városligetben békésen gyülekező ultra-egyesülés a Deák tér irányába indult. A beszámoló szerint a Dob utca környékén vonuló 100-120 fős különítmény örülhetett, mert „egy háromfős román társaság akadt a horgukra, akiket igen rendesen helyben hagytak, de ez még nem volt túl nagy fogás.” Bizony nem, hiszen az igazi összecsapást az jelentette, amikor a Madách térre érve 70-80 rendőrrel találkoztak. A rendőrök gumibotokkal szerettek volna oszlatni, de az ultrák visszatámadtak, és kövekkel, üvegekkel visszavonulásra késztették a Rendőrség embereit. A banda megrongálta a rendőrautókat, szélvédőket tört be, gumikat szúrt ki, majd a rendőri erősítés kiérkezése előtt szétoszlott.

„Le a kalappal a magyar szurkolók előtt, akik ilyen komoly létszámban összejöttek a meccs előestéjén és megmutatták, hogy ha kell, akkor továbbra is össze tudnak fogni egymással. Külön tisztelet a vidéki táboroknak, akik vették a fáradtságot és felutaztak a fővárosba, hogy ott lehessenek ezen az emlékezetes eseményen, amiről még bizonyára sokáig fogunk beszélni. Bánhatja, aki végül nem jött el vagy lemaradt a mókáról – ritkán látni mostanában fejvesztve menekülő magyar rendőrt.” – írja a szurkolói kártya és a regisztrációt elutasító drukkerekről az ultrasliberti. Az összefogás csodálatos, a cél, és a tett már arcpirító. A tények: az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője, Csiszér-Kovács Viktória tájékoztatása szerint 18 emberrel szemben indult eljárás; 16 ember ellen garázdaság, kettő ellen hivatalos személy elleni erőszak miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!