Sportvilág

2014.07.25. 18:25

F- 1: Mogyoródon is kiélezett küzdelem várható

Megszakítás nélkül, zsinórban immár a 29. Magyar Nagydíjra kerül sor vasárnap a mogyoródi Hungaroringen. Az egyik nagy esélyes Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája, aki a legutóbbi két futamot megnyerte.

Matók János

A sportág nagyhatalmú ura, Bernie Ecclestone a FOCA egykori elnöke az 1980-as évek elején elhatározta, hogy Forma 1-es nagydíjat rendez a valamelyik szocialista országában. Többhónapos tárgyalásokat folytatott a Szovjetunióval egy moszkvai verseny megrendezéséről, de 1983-ban felhagyott céljával. Később Kína, Jugoszlávia és Csehszlovákia került szóba, majd a Brazíliában élő magyar üzletember, Rohonyi Tamás Magyarországot ajánlotta Ecclestone figyelmébe így kezdődött el a Magyar Nagydíj története.

Mely futam megszakítás nélkül, immár 29. alkalommal lesz látható vasárnap 14 órától a mogyoródi Hungaroringen. Melynek pénteken tartották a két szabadedzését. A szokásoknak megfelelően már délelőtt 10 órakor is nagy forróság várta a mezőnyt. A pilóták a még felgumizatlan aszfalton tapogatózva több kisebb kicsúszást is jegyeztek, amint igyekeztek felmérni a pálya határait. A Mercedesek hamar az élre álltak, csak ők tudták 1:26 alá szorítani a köridőt, és végül az a Lewis Hamilton bizonyult a leggyorsabbnak, aki az edzés elején még kissé bajlódott a fékeivel. Csapattársát, Nico Rosberget kevesebb, mint két tizeddel győzte le, míg a harmadik helyen erősen kezdő Kimi Raikkönen hátránya további fél másodperc körülire rúg. A különbségek elég nagyok voltak az élen, hiszen Fernando Alonso lemaradása márkatársához képest négy tized, őt pedig további hárommal követte Sebastian Vettel az ötödik helyen.

Az aszfalt hőmérséklete a délelőtthöz képest tovább emelkedett, immár 55 fok körül mozgott, de a Mercedesnek ismét a fékek jelentettek fejfájást. Hamiltont azonban semmi nem akadályozta meg abban, hogy a délelőttinél majdnem másfél másodperccel jobb köridővel ismét az élén zárjon. A brittel ezúttal is csak Rosberg tudta tartani a lépést, míg őt Vettel követte, több mint hat tizedes lemaradással. A négyszeres bajnokot Alonso, Kevin Magnussen, Raikkönen és Daniel Ricciardo követte, ami némi útmutatást adhat afelől, hogy mely csapatok szállhatnak harcba legjobb eséllyel a dobogóért. Ami érdekes: Valtteri Bottas a 8. helynél nem jutott előrébb. Szombaton 14 órakor kezdődik az időmérő edzés.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!