Sportvilág

2016.12.07. 20:10

Vendée Globe: 18 óra leforgása alatt ketten adták fel, Fa Nándor a 11.

31 nappal és 7 órával a Vendée Globe egyszemélyes Földkerülő vitorlásverseny rajtja után Fa Nándor a 11. helyen hajózik a Spirit of Hungary fedélzetén.

Ferencz Balázs

Egyre zordabb körülmények között szeli a habokat a Vendée Globe egyszemélyes, megállás nélküli Földkerülő vitorlásverseny mezőnye. Mármint csonka mezőnye. Ugyanis egyre többen kénytelenek feladni a versenyt.

A Franciaországból rajtolt viadal 31. napján az Indiai-óceánon a Marion Dufresne kutató és ellátóhajó kimentette Kito De Pavant-t (Bastide Oto) a tőkesúly leszakadásakor súlyosan megsérült, süllyedő hajójáról. Nem sokkal később a versenyben az előkelő harmadik helyen vitorlázó Sébastien Josse (Edmond de Rothschild) is bejelentette a kiállását a versenyből. Josse hajója hétfőn reggel sérült meg, amikor 30 csomós sebességgel egy hullámvölgybe zuhanva letört az egyik DSS-uszonya. A versenyző megpróbálkozott a hajója megjavításával, de ezt az erős hullámzás és a 30-40 csomós szél lehetetlenné tette. Hajója ugyan vitorlázóképes, de a verseny folytatása túl nagy kockázatot jelentene. Josse nem igényelt mentést, Ausztrália felé tart. Még december ötödikén a mezőny második felében vitorlázó Romain Attanasio is ütközött valamivel, amitől megsérült mindkét kormánya. Ő is Dél-Afrika felé indult, de nem adja még fel. Egy öbölben megpróbálja kijavítani a hibákat és folytatni az útját. Eric Bellion jobb oldali kormánylapja tört le. Igyekszik nyugodtabb vizekre manőverezni, hogy a tatalék kormánylapot felszerelhesse.

Fa Nándor selfie-vel üzent az Indiai-óceánról. A magyar hajós taktikusan vitorlázik kelet felé Fotó: Spirit of Hungary/Fa Nándor

December 7-én reggel a 8. helyen vitorlázó Thomas Ruyant hajója is megsérült a vízballaszt beszívó csonkjánál, és a vízbetörés elhárítása miatt csapást váltva egyenesen északra, nyugodtabb vizek felé törekszik, hogy a hibát kijavíthassa. Mindeközben Fa Nándor okos, taktikus szélszögválasztással hajózott Madagaszkár hosszúságában egy kisebb boly elején. A fehérvári skipper a 11. helyen áll, a francia Stephane Le Diraison mintegy 10 tengeri mérfölddel előzi meg.

- Már hosszú ideje meccselünk Stéphane-al, közel egymáshoz, ami jó is meg rossz is. Jó, mert doppingoljuk egymást, rossz, mert olyat is megcsinálok a közvetlen verseny hevében, amit biztosan nem tennék egyébként, annak ellenére, hogy mindenképpen óvatos vagyok. Igaz, ez az óvatosság egy kívülállónak másként tűnhetne - írta hajónaplójában a spiritof- hungary.hu oldalon a 63 esztendős magyar hajós.

Az éllovas Armel Le Cléac h már Ausztrália alatt hajózik, s egyre növeli előnyét a brit Alex Thomson előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!